Звезда на танците и 7000 участници идват за Фанта Латино Фестивал

Хореографът на Джей Ло пристига у нас за Шестия Фанта Латино Фестивал през май

От 14 до 16 май в столицата отново ще съберат най-добрите световни латино артисти

Той е супер звезда от филма „Танцувай с мен”, познато лице от видео клиповете на Дженифър Лопес и Марк Антъни. Автор е на всички хореографии на латиноамериканската изпълнителка и актриса. Танцувал е на една сцена със Celia Cruz, Tito Puente, Charo и още дузина латино величия. Той е топ танцьорът Франсиско Васкес и пристига в България специално за Шестия Фанта Латино Фестивал, който ще се проведе в София от 14 до 16 май.

Васкес е един от създателите на добре познатия в латино средите „L.A. салса стил.” Роден е в Гуадалахара, Мексико, а се установява в Лос Анджелис през 1988 година. Франсиско се влюбва в салсата още с първите си опити да танцува. Започва да се обучава сам на основни движения, гледайки изпълнения на Albert Torres, Laura Canelias, Joe Casini и други. Съвсем скоро Васкес открива, че има природен талант по отношение на танците, чувство за ритъм и разбиране за музиката. Това, заедно с вдъхновението и влиянието на Nicholas Brothers, Gene Kelly и Fred Astaire му помагат да създаде свой иновативен стил. Франсиско въвежда в салсата и двамата си братя – Луис и Джони. Заедно с Джони през 1995 година създават Los Rumberos Dance Company. Те са добре известни със своите бързи стъпки, добро чувство за тайминг и въртеливи движения.

Франсиско е участвал във филма „Танцувай с мен” („Dance with me”, 1997), в музикални видеоклипове на Марк Антъни („I need to know”, 1999), Дженифър Лопес („Waiting for tonight”, 1999), телевизионни програми и реклами, бил е и асистент-хореограф на филма „Селена” (Selena The Movie & Selena Video – „A Boy Like That“-1995).

За шеста поредна година лятото в София ще дойде по-рано, защото от 14 до 16 май в зала 3 на НДК и в Sofia Live Club ще се вихри най-голямата латино фиеста у нас. Извадете от градеробите цветните си дрехи, най-удобните обувки и доброто си настроение, и се отдайте на тридневно страстно приключение в ритъма на латиноамериканското звучене. През май дори въздухът в столицата ще ухае на латино, защото повече от 7000 участници от страната и чужбина (САЩ, Великобритания, Холандия, Германия, Испания, Франция, Румъния, Турция, Израел и много други) ще се съберат на една сцена за 6-ия Фанта Латино Фестивал.

Превърнал се в един от най-добрите фестивали в Европа, Фанта Латино Фестивалът ще представи световната премиера на най-новия и единствен по рода си танцов спектакъл, зрелищно шоу, импровизирани демонстрации, уъркшопове, уникални спектакли, тематични DJ партита и амбициозна състезателна програма. Специално за събитието у нас ще пристигнат най-добрите световни изпълнители и инструктори по социални латино танци (салса, самба, фламенко, бачата, ча-ча-ча, зук, регетон, меренге, румба), които заедно с български водещи артисти в тази сфера ще  ни пренесат отвъд океана, за да ни потопят в духа и традициите на Латинска Америка.

Фестивалът се организира както за любителите на латиното, които активно се занимават с танцуване, така и за хората, които просто са почитатели на този тип култура или искат да се запознаят с нея.

За шести път в България, като част от Фестивала, ще бъдат проведени квалификации за Световното първенство по салса, което ще се проведе в през декември 2010 в САЩ. Това е най-престижното състезание в света на салсата и е с награден фонд от $ 20 000. В надпреварата „Купа България” ще се включат най-добрите български двойки, редом с международни участници. Идеята на Купата е да определи коя двойка или отбор може най-добре да пресъздаде смисъла на салса музиката и танца, без значение какви фигури и движения се изпълняват. Победителите от квалификациите ще имат шанса да се състезават за голямата награда в Орландо, като им бъдат покрити всички разходи по пътуването, а подгласниците им ще могат да участват в най-големите салса фестивали в Европа.

Francisco Vazquez and Charlene Rose Show at Hamburg Salsa Festival 2009

http://www.bgsalsafiesta.com

Коментари (0)

Публикувано в на 26 април 2010 г.