Знаменит виолончелист свири със Симфоничния оркестър на БНР

Не пропускайте възможността да чуете Тим Хю – водачът на  виолончелите в Лондонския симфоничен оркестър

Водачът на  виолончелите в Лондонския симфоничен оркестър Тим Хю – ще гостува в София на 25.03.2011г. по покана  на Симфоничния оркестър на БНР!

В програмата : Антонин Дворжак-концерт за виолончело и оркестър и
Игор Стравински- „Пролетно таинство”

Не пропускайте изявата на Радиооркестъра с диригент Емил Табаков на 25.03.2011г. от 19.00 часа в зала „България”!

Тим Хю е водач на виолончелите в Лондонския симфоничен оркестър. След успеха си на конкурса „Чайковски” в Москва, той се радва на международна кариера като солист и оркестрант. Работи като солист с диригентите Андре Превен, Бернард Хайтинк, сър Колин Дейвис, Мстислав Ростропович, Йехуди Менухин, Даниел Хардинг, Пол Тортелие и др. Реализирал е записи на двойния концерт от Йоханес Брамс и тройния концерт от Лудвиг ван Бетовен заедно с цигуларя Гордън Николич и  пианиста Ларс Фогт, Лондонски симфоничен оркестър с диригент Бернард Хайтинк.

Тим Хю изучава виолончело в университета в Йейл при Алдо Паризо, а по-късно се обучава при Жаклин дю Пре.

Завършва антропология и медицина в колежа „Сейнт Джоунс” в Кеймбридж.

Интересът му към съвременната музика е довело до изпълнения на творбите: Messagesquisse от Пиер Булез с оркестъра на Би Би Си-Лондон и Лондонски симфоничен оркестър,  Анри Дютийо –  Tout un Monde Lontain, Бенджамин Бритън –  симфония за виолончело, Хю Уд – концерт за виолончело.

За звукозаписна фирма „Наксос” виолончелистът записва три сюити от Бритън – записите са от концертно изпълнение, другите му записи включват творби от Уилям Уолтън, сър Артър Блис, Джералд Финци, Луиджи Бокерини, Густав Холст, Карл Филип Емануел Бах. През 2006 г. записва на компактдиск сюитите от Йохан Себастиан Бах за соло виолончело.

С Лондонския симфоничен оркестър Тим Хю изпълнява концертите за виолончело от Едуард Елгар, Дмитрий Шостакович, Йозеф Хайдн, Антонин Дворжак, Оливие Месиен и Уилям Уолтън, Рихард Щраус – симфонична поема „Дон Кихот”. В концертната зала на Барбиканския център изнася камерни концерти с Андре Превен, Елен Гримо, Андрю Маринър и др.

Наскоро той обиколи Обединеното кралство, изпълнявайки концертите на Едуард Елгар и Йоханес Брамс с Московската филхармония и в Испания с Лондонски симфоничен оркестър в двореца Алхамбра, Испания. Той записва и изпълнява концерта за виолончело на Емил Табаков в Анкара и Русе.

Дава рецитали в Бейрут, Дубай, Ню Йорк и Португалия.

Под палката на Валери Гергиев той осъществи английската премиера на человия концерт на Борис Тишченко.

Тим Хю свири на виолончело изработено от Петрус Роман, Венеция, 1708 година.

Коментари (0)

Публикувано в на 21 март 2011 г.