Жак Пепен (се) готви за празници по „Фиеста ТВ“ (+пълна програма!)

Акцентите на Фиеста ТВ за седмицата 24 30 май 2010 г.:

Супа от черен боб за сватбена годишнина, ледено вино от Ниагара, лов за трюфели и отново супа по Фиеста ТВ

1) Празнувайте с Жак Пепен

„Просто като фасул” – казваме ние и дори не подозираме колко бъркаме. Фасулът, или зрелият боб, ни се струва недостатъчно възвишен, което си е наш проблем. Защото неподражаемият Жак Пепен решава да изненада мадам Пепен за годишнината от сватбата им тъкмо със супа „Ожие” от черен боб. Което говори много за потенциала на тази култура.

Освен бобена супа, Жак Пепен приготвя и още няколко невероятни специалитета с характерната си лекота, която отдавна го е превърнала в коронования фаворит на зрителите на Фиеста ТВ.

Както винаги в по-тържествените случаи, Жак Пепен е в компанията на дъщеря си Клодин, която посвещава в тайните на семейните рецепти.

Жак Пепен, разбира се, не спира с фасула, а приготвя и писия, а също шоколадово суфле с крем англе. Освен това обещава да измие чиниите – както и да го погледнете, не е лош сценарий за годишнина.

2) Вино и лозя край Ниагарския водопад

Едва ли споменаването на Ниагара извиква в съзнанието ни представа за лозя и отбрани сортове, но тази седмица „Всичко за виното” ни води в околностите на прочутия водопад – обявен за едно от чудесата на света. Оказва се, че освен с водопадите, Ниагара се гордее със собствено производство „ледени” вина. Те се получават чрез уникална технология на зимен гроздобер – малкото гроздов сок, извлечен от замръзналите зърна, е много сладък и наситен.

Освен това се отбиваме във виненото имение „Малавоар”, което произвежда вино от капризни сортове като пино ноар и пино гри. Там не пръскат лозята с пестициди, а използват билкови настойки и сяра. Между редовете са засадени и розови храсти, но не за да му е по-драго на гроздето, а с чисто практична цел – ако розовите храсти бъдат нападнати от болест, твърде вероятно е и лозите да прихванат от нея.

Друг обитател на лозята Малвоар са котките. Те предпазват реколтата от птиците, освен това действат благотворно на всички.

3) За гъби с Дейвид Роко

Ако дъждовното време е перфектно за нещо – то е за гъбите. Не, няма да ви убеждаваме да нахлузите гумените ботуши и дъждобрана и да хукнете по калните склонове. Дейвид Роко също не разбира нищо от бране на гъби, но безспорно умее да ги готви. Разбира и от пазаруването им. Затова, а и понеже сме в Италия, ще отидем на сагра –местен

фестивал в прослава на определена храна – например зехтин, вино и т.н. Роко отива до Сан Миниато, неделеч от Флоренция на фестивала на трюфела. Деликатесът, чийто бял вариант достига 4 хил. евро за килограм.

Въпреки нежеланието си да се разтъпче сред природата, Роко е замъкнат и на лов с куче за бял диамант, както наричат трюфела. Неохотата от броденето из гората се изпарява, когато кучето наистина изравя трюфел, макар и малък.

Вие пък можете да отскочите до пазара и да си сготвите чудесната супа от манатарки по рецепта на Роко. Така де – какво по-благотворно в дъждовното време от купа ароматна гъбена супа?

Коментари (0)

Публикувано в на 23 май 2010 г.