Защо се разбиват самолетите – ново по National Geographic Channel

Разследване на самолетни катастрофи 9

Това е популярна и много успешна документална поредица, която изследва причините за днешните самолетни катастрофи. Всеки епизод се концентрира над едно бедствие, като първо дава на зрителите възможността да усетят какво е да си на борда и после обяснява причините за катастрофата. Това ви позволява едновременно да изпитате опустошителните чувства след бедствието, да разберете причините за случилото се и какво е научила самолетостроителната индустрия от катастрофата.

Писта Хъдзън – понеделник 5-ти септември, 21:00 ч.

15.01.2009 г.- По-малко от 2 минути, след като излита от летище „Лагуардиа” в Ню Йорк, полет 1549 на Американските авиолинии се сблъсква с ято птици. Изведнъж и двата двигателя губят мощност и еърбъсът A-320 започва да губи височина. Екипажът отчаяно се опитва да рестартира двигателите, но не успява. Ню Йорк се намира от едната страна, а Ню Джърси от другата, но времето на капитана Чесли Съленбъргър изтича. Отчаяно търсейки място за приземяване, Съленбъргър предупреждава пътниците и екипажът да се приготвят за удар и казва на контролната кула, че ще приземи самолета в ледените води на река Хъдзън. Като по чудо, всичките 155 човека на бода оцеляват, а разследващите се опитват да установят как птиците са успели да осакатят два от най-модерните реактивни двигатели. Могат ли да попречат това да се повтори?

Проблем в пилотска кабина – понеделник, 12-ти септември, 21:00 ч.

Полет 3597 на „Кросеър”, летящ по редовната линия Берлин – Цюрих вече се приготвя за кацане.  Това е последният самолет за приземяване. Но броени минути преди съприкосновението със земята, пилотите не могат да намерят пистата. Те решават да прекратят маневрата и да включат четирите двигателя на пълна мощност, в опит да се издигнат. Но закъсняват. Самолетът закача върховете на дърветата отдолу и се разбива в съседния хълм. Следователите претърсват останките и анализират информацията от черните кутии на самолета. Ще разрешат ли загадката на полет 3597?

Пилотска грешка – понеделник, 19-ти септември, 21:00 ч.

27.12.1991 г. – Полет 751 на Скандинавските авиолинии се бори със снега и кишата на годронираната писта на стокхолмското летище „Арланда”. За да се обезпечи безопасното излитане, писта DC-9 е размразена два пъти. Въпреки зимните условия, самолетът излита безпроблемно. Но само след секунди, двигателите започват да издават поредица от гърмящи звуци, в кабината навлиза дим и по-малко от 2 минути след това и двата двигателя отказват. Докато пилотите се опитват да ги рестартират, левият двигател избухва в пламъци. 1000 метра над земята, самолетът губи всякаква мощност и започва да пада бързо и тихо. Той се разбива в земята и се разпада на 3 части, но като по чудо, всички на борда оцеляват. Ще могат ли разследващите да установят какво е свалило този почти нов, ултрамодерен джетлайнер?

Смъртно уморен – понеделник, 26-ти септември, 21:00 ч.

12.02.2009 г. – С два часа закъснение и почти в края на 53-минутното си пътуване, полет 3407 на „Континентал Кънекшънс” от Нюарк, Ню Джърси наближава международно летище „Бъфало – Ниагара”. Летейки през сняг и силни ветрове, пилотите виждат светлините на града отдолу, но когато пускат задкрилките, за да намалят скоростта на самолета, контролният лост започва да се тресе.  Това е предупреждение, че самолетът ще откаже. Капитанът се бори да го задържи във въздуха, но станалият вече неуправляем самолет, стремглаво губи височина и се забива в къща в предградията.  Това е най-ужасяващата самолетна катастрофа в САЩ, за повече от 7 години, но след като пожарът опустошава останките, ще могат ли разследващите да установят какво се е объркало?

Коментари (0)

Публикувано в на 29 август 2011 г.