Защо Пловдив спира концерта на Пайнер и видео с Кали

Хроника на един предизвестен отказ – позиция на музикална компания „Пайнер“

Дочакахме!

Пловдивският Градоначалник най-после забеляза, че има нещо: два концерта му “висят” над главата.

И админиистрацията се размърда.

След необяснимото и притеснително безмълвие в продължение на няколко дни, на 18 май, “Пайнер” изпрати напомнително писмо до инж. Иван Тотев. До датата за концертите оставаха по-малко от две седмици. Въпросът в писмото бе само един: имаме ли договор или нямаме договор. Некоректно е да бъдем уведомявани по телефона за решението договорът за Античния театър да бъде прекратен едностранно.

Е, дочакахме.

На 20 май бяхме уведомени писмено, че сагата най-после завърши.

Видяхме и последния епизод на сериала “Под тепетата”.

Очаквано отговорът бе едностранно прекратяване на договора с “Пайнер”.

Има ли изненадани? Едва ли.

По-интересни са причините, които са измъдрили общинските чиновници.

Дъждовете са нанесли такива щети на части от съществуващата сцена, рампа, места за сядане, изработени отдървен материал, че към настоящия момент те не могат да бъдат използвани по предназначение и съществува реална опасност за живота и здравето както на изпълнителите, така и на посетителите в Античния театър.

Ако става дума за малък ремонт, бихме могли да го извършим и ние, с наши сили. А ако става дума за основен ремонт, как ще се случат оперните спектакли, които рекламира Общината и които стартират буквално дни след нашите дати? Затова призоваваме будната гражданска съвест да проследи качественото извършване на ремонтните дейности.

Да не се получи ситуация: овардихме чалгата, пък стана зян операта.

Още по-интересен е фактът, че отказът бе продиктуван по телефона на 15 май, а комисията е направила проверка и е констатирала това състояние три дни по-късно – на 18 май.
Както се казва, който може – да брои.

Че не искате, не искате, ама защо не ви стиска да си го кажете направо?

Че забранявате достъпа до Античния театър е ясно, че не харесвате попфолк и правите всичко възможно да провалите този концерт също е ясно, но защо да няма концерт с българска народна музика на площада?

На кого служите, господа?

Въпросът, който не може да не бъде зададен е “защо”?

Защо трябваше да бъдем въвлечени в този унизителен спектакъл?

Кметът Тотев забранява музикални жанрове още от 2011 година.

Ако и сега го е имал на ум, защо ни разигра?

А ако нещо го е накарало да промени първоначалната си позиция, кое е то?

Ние развиваме напълно законен бизнес, създаваме работни места, плащаме данъци, изнасяме българската музика почти в цял свят. И се гордеем с това, което създаваме.

В една европейска столица на културата не би трябвало да се срамуват от собствения си фолклор.

Накрая… Кой какво спечели от всичко това?

Не знаем, но знаем какво загуби Пловдив.

МУЗИКАЛНА КОМПАНИЯ “ПАЙНЕР”

Скандал заради концерт на „Пайнер“

Кали: Защо се прави тази дискриминация?

“Зад цялата тази история стоят може би личните предпочитания на кмета, който не харесва тази музика. Говорим за бизнес и култура в бизнес взаимотношенията, и ако имаме култура, тя трябва да бъде навсякъде. Не трябва да търсим култура само в музиката, а в абсолютно всички социални и обществени измерения. Защо се прави тази дискриминация”, така коментира Кали отказа на Община Пловдив да бъде проведен музикалният фестивал по повод 25 години музикална компания “Пайнер” в предаването “Здравей, Българлия” по Нова ТВ и допълва:

“Ако в интернет пространството се е появил някакъв протест по отношение на това, нека да бъдем точни и ясни, че дори и кметът не е избран с пълно мнозинство и тук става въпрос за отнемане на правото на избор на жителите от Пловдив, последователи на този стил музика да имат правото и възможността да чуят своите любими изпълнители”, разкрива Кали и допълва, че по този начин хората са ощетени и има дискриминация.

Още в началото на разговора певицата подчерта, че желанието на музикална компания “Пайнер” да се проведе концерт в Пловдив е било насочено към Централния площад и тъй като не е имало друга алтернатива, сама, Общината е предложила Античния театър. Така музикална компания “Пайнер” е била поставена пред свършен факт.

“Ако Античният театър е културна ценност защо фолклорът, който е разпространител на нашия народ и култура, да няма място на сцената му”, коментира още Кали.
Другият гост в предаването – рок музикантът Звезди Керемедчиев разкри, че преди години рокоперата “Исус Христос” трябвало да се играе на същото място. Общината разрешила, но дядо Николай анатемосал начинанието и отново било обявено, че ще има ремонт.

“За това събитие са направени много разходи и ако говорим за култура в бизнеса, мисля че е изключително редно да се заплатят неустойките по договора, заради средствата похарчени за организацията на това събитие, което е доста мащабно”, коментира още Кали в предаването.

Звезди: Не съм съгласен в Античния театър да има полуголи певици и прашки

Инфо: Planeta.TV

Коментари (0)

Публикувано в на 22 май 2015 г.