Защо Нешънъл джиографик запали долари, но те не изгоряха?

National Geographic Channel показва научни експерименти с хора от улицата в новата поредица „Нито едното”

Документалната поредица “Нито едното” тръгва в ефира на National Geographic Channel на 5 февруари и ще се излъчва всяка сряда от 21:55 часа.

Водещ на телевизионната продукция е Тим Шоу, който предизвиква зрителите да отгатнат какъв ще бъде резултатът от невероятни експерименти, а след това обяснява научно изненадващата развръзка.

Експериментите се провеждат със случайни хора на улицата и се основават на физиката и инженерната наука. Водещият Шоу прилага неконвенционалните си научни подходи, с които доказва, че светът около нас е далеч по-впечатляващ от всеки фокус или илюзия.

„Обичам науката. Стремя се да използвам познанията си, за да обясня фактите и теориите, да ги направя разбираеми и забавни. В крайна сметка искам да покажа колко впечатляващ може да бъде светът ни, докато искрено се забавлявам… Междувременно може и да взривя нещо.”, споделя Тим Шоу.

„Нито едното“ ще разкрие на българските зрители любопитни експерименти. Един от тях показва какво става, когато изсипем бутилка бърбън в кофа за лед, добавим няколко банкноти и запалим клечка кибрит. Какво си мислите, че ще се случи?

А.) Нищо, клечката ще изгасне

Б.) Бърбънът ще се запали, банкнотите ще останат непокътнати.

В.) Бърбънът ще се запали, банкнотите ще изгорят.

Г.) Нито едното

Верният отговор е… Бърбънът съдържа 40% алкохол, останалото е вода и захар. Съдържанието на кофата ще гори докато алкохолът свърши, но пламъкът няма да бъде достатъчно силен, за да изпари водата. Затова банкнотите ще останат накиснати и непокътнати. Верният отговор е Б.

Българските зрители ще научат още много интересни експерименти от документалното предаване „Нито едното”. Поредицата „Нито едното” е продуцирана от Renegade Pictures за National Geographic Channels International (NGCI) с изпълнителен продуцент Алан Хейлинг. Хамиш Микура от NGCI е изпълнителен вицепрезидент и началник отдел „Международно съдържание”.

Предстоящите епизоди на „Нито едното” включват

НИТО ЕДНОТО: Жега

В този специален пилотен епизод водещият Тим Шоу поема на много горещо научно пътешествие. Първо се отбива на едно барбекю, за да провери на какво е способна Френеловата леща – иновативен инструмент, използван при морските фарове за концентриране на светлината, който може да послужи за фокусиране на невероятно горещ лъч в една точка. След това Шоу използва царевично нишесте и вода, за да демонстрира удивителните резултати от пускането на силен бас по уредбата в колата си. Следващата спирка е пожарната, където Шоу се опитва да разтопи огромен леден куб с огнехвъргачка. После той се отбива в едно кафене, за да разкрие удивителната сила на две страници от вестник. В следващия си експеримент Шоу потапя надут балон от детско празненство в течен азот с температура -161 градуса и резултатите са потресаващи. Накрая той посещава изоставено заграждение за добитък и рискува любимия си Форд Ранчеро в експеримент, който поставя колата му на 9 метра под три циментови блока, тежащи общо 54 килограма. Въпросът е дали когато пуснат блоковете колата ще оцелее или Тим ще я загуби завинаги?

 

НИТО ЕДНОТО: Удар

Водещият Тим Шоу се отправя на поредното научно приключение, разкривайки невероятната истина за това как е устроен светът. Първо, той се отклонява от магистралата през пустинята и се впуска в шеметно преследване с коли в стил Холивуд през пясъчните равнини. Заедно с професионални каскадьори, Шоу се опитва да намери начин да накара колата си да се взриви както във филмите. След това той прекъсва музикално представление, за да разбере дали един оперен певец наистина може да счупи чаша за вино с гласа си, а после се отбива в един бар и предизвиква бармана да духне сгъната капачка от бутилка, закрепена на гърлото й, вътре в бутилката. За следващия експеримент, Шоу отива в магазин за велосипеди и пита служителите какво ще се случи, когато завърти едно колело. В последния опит, противно на логиката, Шоу се опитва да задържи седан с тегло 1361 килограма във въздуха, единствено с помощта на всмукващата сила на пет прахосмукачки.

 

НИТО ЕДНОТО: Ще летят искри

В премиерата на сериала, водещият Тим Шоу отива на среднощно барбекю и прилага трансформатор на Тесла върху цяло прасе, увито във фолио, генерирайки изкуствени мълнии с напрежение до един милион волта. След това, Шоу посещава един бар и предизвиква клиентите да поставят маслина в чаша за вино, без да докосват маслината. До една крайпътна сергия, Шоу създава кисела краставичка на Франкенщайн, като пуска ток през нея. После отива в склад за лед, за да открие как да направи леден блок, който не може да бъде строшен. Заледяването продължава – Шоу се отбива в един ресторант, където представя концепцията за преохлаждането с бирена бутилка. Накрая спира на едно барбекю, където се опитва да изпържи замразена пуйка за секунди във варел с олио, нагрято над 204 градуса. Дали отговорът ще бъде един от показаните на екрана или „Нито едното”?

Снимки: National Geographic Channel

Коментари (0)

Публикувано в на 30 януари 2014 г.