Заповядай в БНР – щур концерт за ЧРД на „Аларма пънк джаз” с онлайн видео и снимки

Заповядай в БНР – щур концерт за ЧРД на „Аларма пънк джаз”

ЧРД за „Аларма пънк джаз”! Naked пристигат с „Мултикултиватор” за феста

Единственият по рода си радио фестивал за „фрийк музика” в България ще отбележи първия си рожден ден на 29 октомври със стартирането на кампания против тютюнопушенето, с разбиващите всички клишета за конвенционален джаз Naked от Белград и с добри новини за петдневното ноемврийско издание, за което вече са потвърдили участие групи като Ambient Anarchist, Kaya, Sub Zero Farm, 4×4, „Културно-уметнички работници” (Скопие) и No Sin (Солун).

От миналия октомври досега на фестивала и на месечните концерти от серията „Аларма пънк джаз” са свирили общо повече от 30 банди и музиканти от България, Балканите, Франция и Канада като „Насекомикс”, „Зиг Трио” на култовия ъндърграунд режисьор и композитор Зигфрид (виж „София филм фест”), „Давид Проджект”, Vialka, Осил Амук, Bernays Propaganda, „Под дъжда” (с Нели Воева), „Футбол & шахмат”, Little Bitch Company и др.

Сърбите Naked (www.myspace.com/nakedjazz), които пристигат с три коли от Белград специално за юбилея, съчетават в музиката си джипси-суинг, фолк-рок, дъб, ска и балкански фолклор. Но всичките тези съставки, смесени по интелигентен начин, не дават като резултат изтъркана кръчмарска комбинация в стила „балкански уърлд тюрлю гювеч”, а едно съвсем ново звучене, което има много повече общо с Майкъл Наймън, отколкото с Брегович.

Шестимата от групата имат различен музикален опит, който през последното десетилетие се простира от Бъркли до Киевската консерватория, от хардкора до класическата музика, от „Татко Юбю” (американската пост-пънк група, не едноименния герой на Алфред Жари) до „Ой Дивижън” на братята Еял и Асаф Талмуди.

Първият им албум Noyz (2008) e издаден от белградския лейбъл „Мултикултиватор”, зад който стои продуцентът Владимир Джорджевич, познат на нашата публика пт работата си с фестивали като Ring Ring и Umbria Jazz Balkan Windows. Към настоящия момент музикантите са готови с материала за втори албум, като някои от парчетата, предвидени да влязат в него, ще имат своята премиера именно на „Аларма пънк джаз”.

Ако Myspace е добра индикация за интереса на българските фенове към групата, то Първо студио на БНР определено ще се пръска по шевовете на концерта. Според последни данни от басиста на групата Бранислав Радойкович-Бане, от две седмици насам, откакто събитието е обявено официално,  всеки ден по myspace с него се свързват поне по двайсетина души от България.

Надяваме се и вие да сте сред тях!

29 октомври, 21,30-23,00ч, БНР, бул. „Драган Цанков” 4, Студио 1

Вход свободен!

Коментари (0)

Публикувано в на 29 октомври 2009 г.