Започва „Красива наука“ по БНТ – ако сте умни, участвайте! с онлайн видео и снимки

Започва „Красива наука“ по БНТ – ако сте умни, участвайте!

БНТ с проект за „Красива наука”

През април БНТ и Британският съвет стартират заедно проекта „Красива наука”. Той ще бъде за чудесата на науката, за „удоволствието да знаеш” и за най-ценния човешки ресурс –УМЪТ.

Целта на проекта e да вдъхнови младите хора да потърсят професионално поприще в науката, както и да насърчи научната общност да общува с широката аудитория открито, разбираемо и вдъхновено. Предаването е насочено към „красивите” умове във всички възрасти със специален фокус върху младите български и световни учени.

11-те тв издания на проекта ще имат две основни сюжетни линии. Едната ще разказва и дебатира интересни, провокативни и нови идеи в науката със специални гости в студиото на „Красива наука”. Посредством тв мостове и скайп връзка, със свои коментари ще се включат едни от най-големите звезди на световната наука, както и големите имена на българската наука от различни поколения.

Основни герои във всяко предаване ще бъдат и досегашните победители от формата “Лаборатория за слава” – „FameLab”, който Британският съвет провежда вече пета година с медийното партньорство на БНТ.

Втората сюжетна линия ще проследи уникалното и вълнуващо състезание за комуникатори на науката – „Лаборатория за слава” – “FameLab”. Конкурсът „издирва” учени, изпитатели, изследователи и пътешественици, които умеят да откриват и обясняват забавно, достъпно, разбираемо и атрактивно света около нас, но без компромис с научната достоверност.

Във „FameLab” се допускат лица, които са навършили 18 години и са студенти или работещи в областта на естествените и инженерните науки. Той  ще се проведе от месец април до месец юни и ще включва два предварителни кастинга в градовете София и Пловдив.

На тях ще бъдат избрани 10-12 души, които ще се обучават как да комуникират наука по забавен и достъпен за публиката начин. Това ще се случи в специален майсторски клас с модератори от Великобритания и България.

На националния финал в България ще бъде излъчен и “FameLab” победител, който ще ни представи на международния фестивал „FameLab International”. Той ще се проведе през месец юни в град Челтнъм, Обединеното кралство.

Автор на предаването „Красива наука” е Петя Тетевенска, сценариен екип и редактори са: Мария Чернева, Йоана Левиева-Сойър, Миглена Стойчева, Иван Радев, Николай Ячев. Отговорен оператор е Недялко Данов, а  международни редактори са Невена Бонева и Мартин Гицов. Студиен режисьор е Мирослав Димитров, видео режисьор е Христо Йоргов.

Кръстник на проекта „Красива наука” е Британски съвет България, който няколко години работи по едноименния проект, като е развил конкурса “Лаборатория за слава” в 16 държави от целия свят – от Хонг-Конг, през Европа до Северна Африка, включително Египет и Либия.

Повече информация за проекта и конкурса „FameLab” можете да намерите тук:

http://www.britishcouncil.org/bg/bulgaria-beautiful-science-famelab.htm

Коментари (0)

Публикувано в на 23 март 2011 г.