Загадките на човешкия мозък в „Духът на здравето“ по bTV

Възможностите и загадките на човешкия мозък

Тази неделя в „Духът на здравето” очаквайте интересен разговор за възможностите и загадките на човешкия мозък с акад. проф. Екатерина Титянова. За обществените каузи и личните изпитания – среща с кмета на град София – г-жа Йорданка Фандъкова. И още – ексклузивно интервю с президента на Международната диабетна федерация – Сър Майкъл Хърст.

Според Нобеловият лауреат Томас Зюдхоф, мозъкът е най-доброто нещо, което човек притежава. Този невероятен човешки орган работи денонощно, 365 дни в годината. Мисленето, ученето и нашите действия могат да променят анатомията на мозъка и това със сигурност е сред най-невероятните открития на XX век, наречено невропластичност. Едно от най-амбициозните твърдения в областта на неврологията е, че системното упражняване на някакви умения и провокацията от външни стимули кара мозъка да се развива, да откликва гъвкаво и да променя стотиците милиони и даже милиарди връзки между нервните клетки в нашите мозъчни карти, вследствие, на което мозъкът се реорганизира.

За невероятния мозък и неговите загадки, диагностичните и лечебни предизвикателства пред ултразвуковите методи за изследване – разговор в студиото с една от гранд-дамите на българската неврология – академик проф. Екатерина Титянова.

Ще се запознаем с най-важните акценти от провелия се в България „Първи световен конгрес по невросонология“, организиран от „Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика“, съвместно със „Световната федерация по неврология“. Събитието се проведе под егидата на кмета на София – госпожа Йорданка Фандъкова, която сподели в специално интервю за пътя на София към приза „Европейска столица на културата“, за доверието на научната общност, за личните изпитания и факта, че в България наистина има и прекрасни лекари.

Не пропускайте най-актуалното от Световния диабетен конгрес в Мелбърн, Австралия и ексклузивно интервю с президента на Международната диабетна федерация – Сър Майкъл Хърст – специално за зрителите на „Духът на здравето”.

Гледай видео запис от предаването онлайн

Коментари (0)

Публикувано в на 25 януари 2014 г.