Забравените светилища на България

Съвременни истории за Георги и змея и древни култови светилища в bTV Репортерите този уикенд

Специално по случай Гергьовден, в 19.30 часа на 6 май „bTV Репортерите” ще представи четири съвременни версии на историята за Георги и змея. В предаването „Победоносци” Габриела Наплатанова и операторът Евгени Генов ще срещнат зрителите на bTV с четирима воини от българската армия, които носят името на Свети Георги Победоносец.

Четиримата герои в униформа са с различен произход и възгледи, от различни формирования и йерархични нива на армията. През темите за вярата, изпитанията и саможертвата те ще споделят вижданията си за съвременното състояние на армията, мотивацията на военнослужещите, любовта към родината и смисъла на храбростта в днешно време.

„bTV Репортерите” ще влезе в домовете на зрителите и в неделната вечер на 7 май, когато Денислав Борисов и операторът Павел Баев ще бъдат по следите на малко познати, древни култови светилища и археологически обекти, открити по нашите земи, но оставени да се рушат в забрава.

В продължение на няколко дни екипът на предаването обикаля горите на Западна и Централна България в търсене на изгубени тракийски могили, антични храмове и култови средища. Така намират забравената базилика „Свети Спас” в близост до град Белово – красив и изключително добре запазен храм, останал от античния град Левке. В непристъпната гора над Брезник пък попадат на храм-кладенец, построен от древно племе, дошло чак от Шумер. А край Старосел – на тракийски храмове с богата история, които обаче вече са почти срутени. Общото между всички тях е едно – че са открити и забравени. Институциите си прехвърлят отговорността към тях и в резултат безценни археологически обекти на хилядолетия в днешно време се съсипват за броени години.

Кой е виновен? Могат ли да бъдат спасени? И каква трябва да бъде съдбата им – отговорите на тези и други въпроси във филма „Забравените светилища” тази неделя, веднага след bTV Новините.

Гледай видео запис от предаването в събота онлайн

Гледай видео запис от предаването в неделя онлайн

Коментари (0)

Публикувано в на 6 май 2017 г.