Юрген Рот разказва по ТВ+ – за кое вярва на Алексей и за кое – не! с онлайн видео и снимки

Юрген Рот разказва по ТВ+ – за кое вярва на Алексей и за кое – не!

Юрген Рот: Проектът на Първанов е партия!

Скандалният германски журналист вярвал на твърдения на познати.

„Ако са по-критични, българските журналисти или са бити, или убивани”

„Не е допустимо президентът на България да създава политическа партия. Това е противоконституционно”, това заяви в специално интервю за „Свободна зона”  по ТВ+ нееднозначно приеманият в България германски журналист Юрген Рот.

Публично Рот обяви Георги Първанов, Алексей Петров и Румен Петков за „новите демони”.

По думите му президентът е окачествен като „нов демон” поради факта, че принадлежи към „старата гвардия, отговорна за това, което се случи в България в последните години”.

На въпрос на Георги Коритаров на базата на какви факти Рот прави заключението, че президентът създава партия, германският журналист отговори:

„Нямам факти, а само твърдения. Разбрах, че Първанов прави партия от различни източници. Питах Цветан Цветанов, някои посолства и Алексей Петров. Това е. Информацията, според която той създава партия, съм я получил от, според мен, достоверни източници. Когато получа друга информация, ще се поправя”.

Пред зрителите на ТВ+ Рот разкри и какви по-точно са неговите източници и какъв е личният му критерий за това дали една информация е достоверна или не –

„Опитът ми показва, че трябва да давам кредит на доверие на моите източници. Критерият за достоверност на информацията е от колко време познавам източниците си, какви са интересите и позициите им, какво е мнението ми за тях”.

В петък (12 ноември) медиите анонсираха и отразиха срещата на Рот с Алексей Петров. В „Свободна зона” по ТВ+ Рот разказа и за този разговор.

Петров казал на Рот, че „Октопод” била добре замислена коспирация срещу него. Журналистът, обаче, не му повярвал, защото подходът на Трактора бил много теоритически – Петров не изложил подробности и не успял да убеди Рот в правотата на твърденията си.

В интервюто на Георги Коритаров с Юрген Рот в ефира на ТВ+ нямаше как да не направи впечатление фактът, че германският журналист не каза абсолютно нищо против вътрешният министър Цветан Цветанов.

„Срещах министъра Цветанов в Брюксел, на една маса обсъждахме ситуацията в България, като имахме доста сериозен диспут за това дали новото правителство е достатъчно подготвено да промени ситуацията по отношение на корупционната и криминална обстановка”, обясни Юрген Рот.

„Абсолютно убеден съм, че Цветанов прави всичко възможно. Имам опасения за Борисов и заради вероятните му връзки с групировката ТИМ”, добави журналистът.

По думите му неправителствена организация във Варна била притискана от ТИМ. Организацията се обърнала към Борисов със зов за подкрепа, но премиерът не обърнал внимание.

„Аз попитах Борисов за ТИМ и тяхното влияние и защо прокуратурата не прави нищо и той ми обясни, че е много трудно, тъй като техният бизнес вече е легализиран”, разказа по ТВ+ Рот.

За германския журналист било ясно, че ТИМ имат някакъв политически бекграунд, най-вероятно в София, който  би могъл да бъде и самият министър-председател Бойко Борисов.

В последните две години ситуацията в България била много променена, особено в политически аспект. Всички мутри били легализирали бизнеса си и затова било трудно да се определи кои части от икономиката са легални или не. Това се казвало в документи на германските разузнавателни служби, с които Рот разполагал.

Коритаров не закъсня с въпроса откъде Рот получава подобна документация, а германският журналист спокойно отговори: „От полицията”. „Е, как полицията разполага със секретна документация на разузнавателните си служби?”, контрира Коритаров.

На този въпрос Рот отговори така: „ Имам приятели, които ми дават информация. Няма интерес да ме манипулират, защото не знаят какво точно правя с тази информация. Със сигурност германските разузнавателни служби не са много щастливи да видят секретна информация в книгите ми. Официално съм получил няколко писма от оглавяващия разузнавателните служби да не публикувам повече, това което достига до мен, но така или иначе тази информация вече е публикувана”.

Юрген Рот бе категоричен, че няма връзки с никакви разузнавателни служби и работи с полицията на базата на сътрудничество.

По отношение на скандала с бившия министър на вътрешните работи Румен Петков в ефира на ТВ+ Рот заяви, че се страхува, въпреки че съдът го оправда по делото за клевета, което Петков заведе срещу Рот.

„Ако са по-критични, българските журналисти или са бити, или убивани. Разбира се, че се страхувам”, каза в „Свободна зона” Рот.

„Убеден съм за това, което пиша за Петков. Той  има връзка с братя Галеви и умишлено не е предприемал особени действия в борбата с организираната престъпност, по време на своя мандат. Вярвам на източника си Ваньо Танов. Вярвам и на Алексей Петров по този въпрос”.

Коментари (0)

Публикувано в на 16 ноември 2010 г.