Яне Янев пуска рубрика при Иван и Андрей, Сашо Дойнов се променя

Външният министър: „Има достатъчно хора, които харесват премиера и такива, които харесват мен!”

В четвъртък вечер гост в „Шоуто на Иван и Андрей” бе външният министър на Република България – Николай Младенов. Иван и Андрей разговаряха с него малко по-малко от 24 часа след като той се е срещнал с най-важния външен министър на света, държавния секретар на САЩ – Хилъри Клинтън.

Двамата водещи побързаха да изтъкнат това, че гостът им е доста харесван мъж и даже дамите в екипа им са били много развълнувани при мисълта за срещата си с него. За домакините на вечерното шоу бе интересно как външният министър ще дели фенките с министър-председателя, с който се конкурират за всенародната любов. „Има достатъчно хора, които харесват премиера и такива, които харесват мен!”.

За един външен министър пътуванията са ежедневие. За съжаление, поради бюджетните ограничения, се осъществяват пътувания до по-близки дестинации. Г-н Младенов призна, че сам си оправя багажа и дори умее сам да си глади ризите.

Темите, на които разговаряли с държавния секретар на САЩ – Хилъри Клинтън, били борбата с престъпността, това да се стигне до Шенген с американските визи, енергийните източници и други. Хубавото е, че сме получили ясна и категорична подкрепа от САЩ по отношение на това, което искаме да направим на Балканите, а именно да помогнем на нашите балкански съседи да премахнат пречките за присъединяването им към Европейския съюз.

Относно въпроса с визите не може в момента да се каже срок. Има условия, които трябва да бъдат изпълнени от наша страна преди това да стане. Трябва да намалеят отказите за визи или отказаните визи да станат под 3% и да имаме паспорти с биометрични данни. „Който иска да емигрира, визите не пречат!” – добави още Младенов.

Министърът на външните работи разясни повече и за избора на Шкумбата за консул в Чикаго. На критиките на президента, г-н Младенов отговори остроумно с виц: „Имало и по-лошо от господин за един ден и това е дипломат за нито един ден!”.

Тъй като българската общност в Чикаго е голяма, се получило предложение да има човек, който да отговаря за тази общност, да работи и контактува с нея. Но в момента външно министерство не разполага със средства, за да осъществи тази идея. С бюджетните съкращения, които има в момента, дори трябва да се намали персоналът в министерството.

Министър Младенов разясни, че имаме глоби, натрупани в Щатите в размер на милиони долари, не само за имоти, но и за неправилно паркиране. По тази причина трябва да свием разходите си. „Много искам българските посолства да изглеждат като финландското посолство!” – добави още той. За тази цел е склонен, ако трябва да продадем посолствата си в някои страни, където те не са поддържани, за да влеем средства в качествената визия на други.

Проблемът с ромите може да ни попречи, ако ние не сме сигурни в това, което правим, за да изпълним истинските критерии за Шенген. „Добрата новина е, че ние сме много добре там!” – бе категоричен Младенов. Той успокои, че с още малко работа до следващата година ще сме готови. „Истинският проблем с ромите е тук в България!” – заяви министърът.

На въпрос дали е „за” или „против” решението с ромите на френския президент Саркози, Николай Младенов отговори: „Те са български граждани!”. Според  директива от 2004 година всеки има право да пътува свободно стига да успее да докаже, че може да се издържа и има средства, за да живее.

Министър Младенов обясни, че относно екстрадираните от Франция роми става въпрос за 53-ма български граждани.

„Те не са отишли във Франция от добро!” – добави външният министър.

Според г-н Младенов фактът, че посланиците в България си позволяват да имат менторски тон е, защото ние сме им позволили.

След професионалните въпроси двамата водещи преминаха на лична тематика с госта си. Попитаха го върви ли към сватба връзката с приятелката му Гергана, както премиерът го подканил наскоро.

„Нито вие, нито министър-председателят ще сте първите, нито вторите, които ще разберете!” – отсече един от най-желаните ергени в държавата.

„Моята приятелка не я избира Народното събрание, не й трябва мнозинство, нито опозиция!” – добави шеговито той.

Министърът призна, че е оглеждал настоящата си приятелка цял мандат, докато бил в Брюксел. Тя се дразнела, че по цял ден любимият й говори по мобилните телефони. А той след края на мандата си с най-голямо удоволствие би си изключил телефона поне за шест месеца.

На въпрос дали премиерът му звъни през нощта, министърът на външните работи отговори: „Внимава кога звъни. Все пак и той е човек като всички хора!”.

Първият дипломат заяви, че едно от нещата, с които трябва да се гордеем много, са тези българи, които служат в Кандахар. Реакцията им била мигновена и спасили много хора. Според министъра много коректно изпълняват служебния си дълг. Когато през януари в Кандахар се взриви снаряд в голяма близост до него, министър Младенов прекарал нощта в болница, където помагал като преводач. Там видял неща, които никога не бил си и представял, че ще види на живо.

Г-н Младенов призна, че никога не е вярвал, че ще оглавява външно министерство.

„Щастлив съм от това, което правя, но съм много притеснен от това, което имам още да направя, защото имаме много тежки задачи!” – това бяха финалните думи в интервюто на външния министър Николай Младенов за зрителите на „Шоуто на Иван и Андрей”.

В петък вечер от 22:00 часа кандидатът за президентските избори – Сашо Дойнов, ще направи поредния ход в своята кампания. Той ще получи своя нов кандидат-президентски имидж на живо в студиото с помощта на двама изключително атрактивни стилисти – Вили и Маури. Те се грижат за визията на едни от най-известните имена в политиката и поп-фолк бранша.

Двамата стилисти ще покажат как точно трябва да изглежда бъдещият президент на България в лицето на Сашо Дойнов, като го посъветват какви цветове и прическа да избере, за да спечели кандидат-президентската надпревара.

В петъчната си рубрика Бианка се опитва да разгадае  мистериите на женския свят. С русата палавница Иван и Андрей ще си поговорят за може би най-голямата мистерия на женския мозък, а именно – защо жените толкова обичат да чуват и да казват вълшебните за тях думички „Обичам те”.

В изцяло новата рубрика „Минутата на Яне Янев” всеки петък той ще прави разбор на изминалата седмица.

При последното му гостуване в шоуто двамата водещи обещаха на лидера на РЗС да следят неговото начинание, свързано с подписка за нова конституция, която да доведе до въвеждането на президентска република.

Освен това г-н Янев обеща в ефир да се ожени до края на годината, а Иван и Андрей му обещаха да не го оставят на мира, докато политикът не им каже със сигурност кога е сватбата.

„Шоуто на Иван & Андрей” – всяка делнична вечер от 22:00 часа по Нова телевизия !

Снимка: Явор Иванов

Коментари (0)

Публикувано в на 8 октомври 2010 г.