„X FactorY“ твори от боклук до парламента

Нова ТВ кани участници и зрители във фабрика за изкуство „X FactorY”

Нова ТВ отваря истинска „фабрика“ за изкуство, наречена „X FactorY”. Идеята – един голям музикален формат да бъде представен в необичайна светлина и да даде поле за изява на талантливи артисти, като по тази начин София стане още по-красив и модерен град.

Поканени са всички творци, включително и тези от художествените училища и ВУЗ-ове, както и младежи в неравностойно положение с отношение към изкуството.

Авторските идеи трябва да отговарят на три ключови думи – музика, екология, уникалност. До 4 септември кандидатите могат да изпратят кратко описание на проекта си и визуален материал на art@ntv.bg.

В градинката пред паметника на св. Климент Охридски (срещу Софийския университет), от 8 до 12 септември, ще бъдат разположени четири шатри, а пешеходните пътеки, които са в Х-форма, ще бъдат очертани по подходящ начин в червено и черно. В четирите сектора на Х-а ще се работи по съответните творби. С две думи – ще се обособи Хфактор ателие на открито.

В рамките на тези пет дни ще започне състезание, нещо като мини арт фест за творци в различни сфери на изкуството – скулптура, арт инсталация, смесени форми на съвременното изкуство – фотография, рисуване, графити и т.н.

Тъй като проектът залага на екологичното мислене у младите хора, условието е творбите да са създадени от рециклирани стари вещи и предмети от бита. Това, от своя страна, ще провокира чувството за отговорност към града, в който живеем, а с таланта си всеки може да допринесе за красота и чистота на столицата.

Мотото на „X FactorY” е „Преобрази София със своята уникална творба!” Наградените творби ще бъдат разположени на ключови места в София, като постоянни експонати на съвременното изкуство. Ще бъде направена дори „X FactorY” карта, която ще посочва пътя на разположените експонати в София.

Коментари (0)

Публикувано в на 30 август 2011 г.