Washington Post съобщи, че архивите казват, че документите не са били върнати дори след като адвокатът на Белия дом е казал, че искат Тръмп да ги предаде.

„Нашето разбиране е, че по време на последната година на президентския пост на президента Тръмп приблизително две дузини оригинални президентски записи са били съхранявани в резиденцията на Белия дом и че не са били прехвърлени на NARA, въпреки решимостта на Пат Сиболон, че трябва да бъдат в последните дни на администрация“, каза Кери, главен съветник на Националната администрация за архиви и досиета. Стърн пише в имейл до членовете на правния екип на Тръмп през май 2021 г., според Post.

CNN потвърди съдържанието на имейла.

Говорителка на Cipollone отказа да коментира публикацията от сряда.

Новоизвестен имейл Подчертавайки усилията на Националния архив, Президентът беше обвинен в събиране и сортиране на документи, за да извлече документи от ерата на Тръмп. ФБР Изготвена е заповед за обиск В дома на бившия президент във Флорида по-рано този месец федерални агенти премахнаха кутии с материали от имота.

The Post отбелязва, че Стърн не е казал в имейла как е определил, че кутиите са притежание на Тръмп, като се позовава на Скот Гаст и казва в имейла, че той „е повдигнал тази загриженост пред Скот през последните седмици“. Друг адвокат на Тръмп копира в новините.

И Стърн каза в имейла, че неговата агенция „цитира два важни документа, за които знае, че липсват – писма от севернокорейския лидер Ким Чен Ун и писмо от бившия президент Барак Обама, когато Тръмп стана президент“.

„Знаем, че нещата са много объркващи, защото винаги са в състояние на промяна“, пише той в имейл, според Post. „… Но е абсолютно важно да получим и отчетем всички президентски записи.“

READ  Джони Ноксвил победи Сами Джейн

Чиполоне, заедно с бившия си заместник Патрик Филпин, бяха назначени от Тръмп малко преди да напусне поста, за да се занимават с въпроси, свързани с неговите президентски досиета.

Националният архив по-рано каза, че най-малко 15 кутии с записи на Белия дом са били открити от курорта на Тръмп Мар-а-Лаго през януари – включително някои класифицирани. При претърсването си по-рано този месец ФБР откри 11 комплекта класифицирани документи, включително някои материали, обозначени като „Строго секретно/SCI“ – едно от най-високите нива на класификация.

CNN Както беше съобщено по-рано Архивите работят, за да върнат президентските записи от Тръмп през 2021 г.
В последните седмици на администрацията Националният архив знаеше, че търсят някакви документи, защото Службата за управление на архивите на Белия дом предупреди архивите, че никога не са ги получавали от екипа на президента – включително част от кореспонденцията на Тръмп със севернокорейците. Президентът Ким Чен Ун, както и картата на Тръмп на урагана Дориан Пренебрежително променен С маркер Sharpie.

Администрацията на архивите на Белия дом е знаела, че в архивите липсват документи, преди Тръмп да напусне поста, според източник, запознат с въпроса. Също така, каза източникът, архивите знаеха за две дузини кутии в къщата, дори когато Тръмп беше на поста.

Нямаше опис или документация какво точно има в тези кутии.

Малко след като Тръмп напусна поста, започнаха преговори между документите и екипа на Тръмп за връщане на документите, според запознат източник. Източникът каза, че е имало няколко телефонни обаждания и комуникации, за да се върнат кутиите, но без резултат.

През януари Тръмп се съгласи да върне 15 кутии – 24 от които архивите не знаеха – съхранявани в дома му в Мар-а-Лаго – за които архивите установиха, че съдържат класифицирани документи.

READ  Организацията на обединените нации победи хуманитарната резолюция на Русия за Украйна

Еван Перес и Габи Ор от CNN допринесоха за този доклад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.