Вулканичен облак „одруса“ Европа с милиони – „Темата на Нова“

Събота, 24 април, 19:30 ч. в „Темата на Нова”:
Пепел
автори: Мария Димитрова

Повече от 1 милиард долара загуби претърпяха авиокомпаниите, близо 8 милиона пътници бяха засегнати… Един вулкан се събуди.

Природата показа своя характер. С избухването на вулкана в Исландия почти не остана незасегнат сектор, свързан с въздушния транспорт и европейска държава, която да не е претърпяла загуби. Заради вулканичния облак, образуван от пепел и прах, почти 30 държави затвориха летищата си поне за ден, а до 10 от тях беше невъзможно да се стигне със самолет в период от 5 дни.

Според световните експерти това природно явление нанесе щети на авиацията много по-големи от тези след атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г., а българските авиоексперти го определиха като най-големия и сериозен случай, с който се е сблъсквала европейската авиация. Защо се стигна до там обаче небесата над Европа да останат без въздушен транспорт?

Най-сериозни щети от блокирането на въздушното пространство ще понесат нискотарифните авиокомпании. Според икономистите у нас макар за 4 дни българските летища да претърпяха загуби в размер на 300-400 хиляди евро, то все пак за нас ударът е бил много по-слаб от това, което е можело да се случи, тъй като не е ударило най-силните за нас туристически сезони – лятото и зимата…

Коментари (0)

Публикувано в на 24 април 2010 г.