Всички млади отиват на кино безплатно: с най-добрите филми с онлайн видео и снимки

Всички млади отиват на кино безплатно: с най-добрите филми

София Филм Фест за учащи

Специална програма на София Филм Фест и Дома на киното

Среща на младите хора с киното

Киносалоните на СФФ се пълнят с млади хора, които с нетърпение очакват месец март, когато ще запълнят потребностите си от съвременно европейско и алтернативно кино. Интересът към София Филм Фест и есенния фестивал Киномания са доказателство за отношението на младите хора към този тип кино.

За да отговорим на очакванията на младежите през цялата година, решихме да реализираме нов проект, който се организира от София Филм Фест и Домът на киното в партньорство със Столичната община, Националния филмов център и Европа Синемас, и се нарича „София Филм Фест за учащи”.

Проектът стартира като пилотно издание през есента на 2009 и планираме да продължи през цялата 2010 година в столицата. Целта е ежеседмично в Дома на киното и ежедневно в рамките на 14-ия София Филм Фест да има прожекции на европейски, български и алтернативни на Холивуд филми. Повечето прожекции ще бъдат придружени с представяне от авторите на филма (в случаите на български филми) или публична личност. Филмите ще се показват безплатно за учениците и студентите в рамките на „СФФ за учащи” и при специални условия в рамките на 14-ия София Филм Фест.

Домът на киното е възможно най-подходящото място за такава програма, утвърдил се през годините като център за алтернативни филмови събития – ретроспективи на известни режисьори, тематични филмови програми и фестивали.
Подготвя се и специална програма, предвидена за Фестивалния и конгресен център в морската ни столица – „София Филм Фест за учащи във Варна”.

Образователните прожекции за учащи се използват като успешен педагогически подход във всички европейски държави – актуалността му нараства с всяка изминала година. Съгласно изискванията за неформално обучение на Договора от Лисабон тази практика е толерирана от всички структури на Европейския съюз, които имат отношение образованието и киното в частност.

Основната част от програмата съдържа европейски филми, участвали в изданията на София Филм Фест през последните години – гаранция за тяхното качество и значимост. Сред тях ще бъдат и най-важните български игрални филми, което ще позволи на младите любители на киното да се запознаят с върховете на родното ни кино, представено от неговите автори. В програмата предстои да бъдат включени и филми, осигурени със съдействието на чуждестранните културни институти в България – Британски съвет, Гьоте институт, Италиански културен институт, Френски културен институт, Институт „Сервантес”, културните институти, центрове и посолства на Чехия, Унгария, Полша, Швеция и други. Предоставянето за прожекции на значими филми, създадени след 2000 г., които не са намерили български разпространител, и показването им пред младежка публика срещу свободен вход е част от културната политика на съответните институти.

Убедени сме, че предложеният проект ще съдейства за формиране на млада общност от любители на киното в София, чиито потребности от информираност с най-високите постижения на съвременното европейско и световно кино ще бъдат задоволявани с цялата програма на Дома на киното и водещия кинофестивал на България – София Филм Фест.

Есенното издание на “СФФ за учащи” включва 12 филма. Началото е на 12 октомври с българското предложение за чуждоезичен Оскар “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на Стефан Командарев. С тази прожекция ще се отбележи и уникалното постижение на филма – 1 година на киноекран в България и 48 седмици в българския Топ 20. Програмата включва още “Дзифт” на Явор Гърдев, “Шивачки” на Людмил Тодоров и “Георги и пеперудите” на Андрей Паунов, а сред европейските заглавия са “Завръщане” на Педро Алмодовар, “Били Елиът” на Стивън Долдри, “Срещу стената” на Фатих Акин, “Снимки в Палермо” на Вим Вендерс, “Невероятната съдба на Амели Пулен” на Жан-Жак Жьоне и други.

„СФФ за учащи” е част от мащабния проект „София Филм Фест – национален проект за кино”, който екипът на Арт Фест разработва и ще реализира през следващите 2 години. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас и Пловдив, регионалните издания на СФФ – в над 10 нови градове, които ще се реализират през 2010 като част от международния проект „Операция Кино” (общ проект на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), пътуващите из България прожекции на филми от последните издания на СФФ – „СФФ на път” и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ЗА УЧАЩИ
програма ДОМ НА КИНОТО
„Екзарх Йосиф” 37, тел: 9807838

ВХОД СВОБОДЕН ЗА УЧЕНИЦИ И СТУДЕНТИ

12 октомври, 18.30 ч. / 15 октомври, 10.00 ч.

СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ
(The World is Big and Salvation Lurks around the Corner)
България-Германия-Унгария-Словения, 2008, 105  мин, режисьор Стефан Командарев
по едноименния роман на Илия Троянов
в ролите: Мики Манойлович, Карло Любек, Христо Мутафчиев, Ана Пападопулу, Людмила Чешмеджиева, Николай Урумов, Васил Василев-Зуека
Награди и фестивали:
Голямата награда – МФФ Вилнюс, МФФ Берген
Специалната награда на журито – МФФ Варшава
Най-добър режисьор – МФФ Сетубал, МФФ Дуреш
Най-добър актьор (Мики Манойлович) – МФФ Алмати, МФФ Севастопол, МФФ Вилнюс
Награди на публиката- МФФ Цюрих, МФФ Тайпе, МФФ Сетубал, МФФ София
Българското предложение за чуждоезичен „Оскар”
Още 5  международни и 3 национални награди
„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” е историята на Алекс, който с помощта на харизматичния си дядо Бай Дан и майсторската игра на табла предприема пътешествие в търсене на себе си – обратно към България, миналото и към собственото си желанието си за живот.

19 октомври, 18.30 ч. / 22 октомври, 10.00 ч.

ЗАВРЪЩАНЕ (Volver)
Испания, 2006, 121 мин, режисьор Педро Алмодовар
в ролите: Пенелопе Крус, Лола Дуеняс, Бланка Портийо, Кармен Маура, Йоана Кобо, Чус Лампреаве, Антонио де ла Торе, Леандро Ривера, Карлос Бланко
Награди:
Награди за най-добър екип актриси, и за сценарий– Кан 2006
Награда на публиката, 4 Европейски Филмови Награди 2006

16-тият филм на Педро Алмодовар може да е определян като най-традиционната творба на режисьора, но той е и внимателно изследване на миналото, истинска ода за местата и хората, оформили режисьорското въображение и продхранващи творческата му неуморимост.

26 октомври, 17.00 ч. / 29 октомври, 10.00 ч.

СРЕЩУ СТЕНАТА (Gegen die Wand)
Германия , 2004, 122 мин, режисьор: Фатих Акин
в ролите: Бирол Юнел, Сибел Кекили, Катрин Щрибек, Гювен Кирач
Награди: 
"Златна мечка" и ФИПРЕССИ Берлин 2004
5 Германски филмови награди – за най-добър филм, за режисура, за актьор на Бирол Юнел, за актриса на Сибел Кекили и за операторско майсторство
 „Гоя” за европейски филм
Секс, самоубийство, романтични раздели и хард рок се сблъскват в „Срещу стената” – наелектризиращ филм, в който Фатих Акин изследва променящата се динамика в немско-турската идентичност – една истинска „хардкор любовна история”. В основата на подобни филми винаги има обречена връзка, но в „Срещу стената” баналното се превръща в нещо необикновено чрез неуловимата атмосфера на филма – емоционална наситеност, концентрация на желанието и необикновена страст.

2 ноември, 18.30 ч. / 5 ноември, 10.00 ч.

ДЗИФТ (Zift)
България, 2008, 92 мин, режисьор Явор Гърдев
В ролите: Захари Бахаров, Таня Илиева, Владимир Пенев, Михаил Мутафов
Награди:
Най-добър режисьор МФФ Москва, МФФ Вилнюс
Награда на журито Висбаден 2009
Награда на критиката МФФ Палич
Най-добър актьор МФФ Сеул
Още 20 нацианални награди
Дзифт е жанрова комбинация от ретро-соц и нео-ноар. Действието се развива в една нощ. Главният герой по прякор Молеца излиза от затвора в началото на 60-те години, за да попадне в напълно  нов и непознат за него свят – света на социалистическа София.

9 ноември, 18.30 ч. / 12 ноември, 10.00 ч.

СБОГОМ ЛЕНИН (Good bye, Lenin!)
Германия,2003, 121 мин, режисьор Волфганг Бекер
в ролите: Даниел Брюл, Катрин Сас, Чулпан Хаматова, Мария Симон
Награди:
Награда „Син ангел” Берлин 2003
Най-добър филм, сценарий и актьор, Награди на публиката за режисьор, актьор и актрисаЕвропейски филмови награди 2003
Източна Германия, 1989 година. Млад мъж протестира срещу режима. Майка му вижда как полицията го арестува, получава инфаркт и изпада в кома. Няколко месеца по-късно тя се събужда, но ГДР вече не съществува. За да я предпази от вълнения, синът й прави всичко възможно ГДР още да "живее" в техния апартамент. Но светът се променя…

16 ноември, 17.00 ч. / 19 ноември, 10.00 ч.

СНИМКИ В ПАЛЕРМО (Palermo Shooting)
Германия-Италия-Франция,2008, 107 мин, режисьор  Вим Вендерс
в ролите: Кампино, Джована Медзоджорно, Денис Хопър, Мила Йовович, Лу Рийд
Награди:
Официален конкурс Кан
Най-добър филм СФФ на брега
Прочутият режисьор Вим Вендерс разказва историята на Фин – световноизвестен фотограф, чиито снимки се появяват в музеи и списания по цял свят. По време на фотографска сесия в Палермо, Фин преживява сюрреалистично пътуване из ада. Ангел в лицето на загадъчната красавица Флавия, спасява живота на Фин и му помага да се изправи срещу… Самата смърт.

23 ноември, 17.00 ч. / 26 ноември, 10.00 ч.

КОГАТО ПОРАСНА, ЩЕ СТАНА КЕНГУРУ (When I Grow Up, I’ll Be Kangaroo)
Сърбия и Черна гора, 2004, 80 мин, режисьор Радивое Андрич
в ролите: Сергей Трифунович, Мария Каран, Небойша Глоговац, Борис Миливойевич
Награди:Най-добър филм Мотовун 2005
„Когато порасна, ще стана Кенгуру” е смешен и жизнерадостен филм за отчаянието. Но не за великото философско отчаяние на руските писатели, нито за екзистенциализма, а по-скоро за ежедневното отчаяние, което всички ние познаваме
така добре… Както казва един от героите: „Най-много печеля, когато не правя нищо. Нямам приходи, но и разходи нямам.”

30 ноември, 17.00 ч. / 3 декември, 10.00 ч.

САНСА (Sansa)
Франция-Испания , 2003, 116 мин, режисьор Зигфрид
в ролите: Рошди Зем, Иври Гитлис, Ема Суарес, Валентина Черви
Награди: 
"Четиринайсетдневка на режисьорите" Кан 2003
Авантюристичен и напълно съвременен, Санса проследява пътешествията на едноименния герой, вечно жаден за вино, жени, песни и движение. Санса винаги е на път; неговото неспокойство го води по улиците на Европа, Африка и Япония.

7 декември – 18.30 ч. / 10 декември – 10.00 ч.

ГЕОРГИ И ПЕПЕРУДИТЕ (Georgi And The Butterflies)
България, 2004, 60 мин, режисьор Андрей Паунов
Награди: 
Голямата награда „Сребърен вълк” МФ на документалното кино Амстердам 2004
Най-добър документален филм на Балканите Сараево 2005
Награда „Дон Кихот” Краков МФФ 2005
Георги и пеперудите е историята на един мъж и неговата мечта. Мъжът е д-р Георги Лулчев – психиатър, невролог, администратор, любител готвач, предприемач и Директор на дом за възрастни с умствена изостаналост. Мечтата – на територията на Дома да се организира стопанство, в което болните да отглеждат охлюви, щрауси и фазани и да произвеждат коприна и соев хляб.

 

14 декември, 18.30 ч. / 17 декември, 10.00 ч.

БИЛИ ЕЛИЪТ (Billy Elliot)
Великобритания-Франция, 2000, 110 мин, режисьор Стивън Долдри
в ролите: Джейми Бел, Джийн Хейууд, Джейми Дрейвън, Джули Уолтърс
Награди:
Най-добър британски филм, главна мъжка роля и поддържаща женска роля Британска академия 2000
5 награди на Лондонската критика
3 Номинации за Оскар 2000 – за режисура, поддържаща женска роля и оригинален сценарий

11-годишният Били Елиът открива, че има забележителен талант за балет. Но неговият баща – стачкуващ миньор, не може да разбере страстта му и забранява уроците по танци. Това не обезсърчава Били, който работи тайно със своята преподавателка и се готви да кандидатства в Кралското балетно училище.

21 декември, 18.30 ч.

ШИВАЧКИ (Seamstresses)
България, 2007, 95 мин, режисьор Людмил Тодоров
в ролите: Александра Сърчаджиева, Виолета Марковска, Елен Колева
Награди:
Награда на публиката – Валядолид
10 национални награди
Три 20-годишни момичета Катя, Елена и Дора пристигат в столицата, за да търсят работа, бъдеще, а защо не и любов, но скоро разбират, че с шивашкия си занаят няма да стигнат далече. Примиряват се с идеята за каква да е работа, но се налагат и големи компромиси.

 

28 декември, 18.30 ч.

НЕВЕРОЯТНАТА СЪДБА НА АМЕЛИ ПУЛЕН (The Fabulous Destiny of Amelie Poulain)
Франция-Германия, 2001, 122 мин, режисьор Жан -Пиер Жьоне
в ролите: Одри Тоту, Матийо Касовиц, Доминик Пиньон, Жамел Дебуз
Награди:
Кристален глобус за най-добър филм Карлови Вари 2001
Награда на публиката Торонто 2001
Награди за най-добър филм,най-добър режисьор, музика, постановкаСезар 2002
Награда на публиката, най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър оператор Европейски филмови награди 2002
Най-добър европейски филм Награди Гоя 2002
Всичко в нашия свят е свързано по удивителен, чудесен начин. Странните постъпки на една прекрасна девойка, живееща в света на фантазията, могат да променят живота на непознати хора и да им дарят щастие. Тази девойка се нарича Амели Пулен.

ПРОГРАМАТА ПО ДНИ И ЧАСОВЕ

„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (2008)
България-Германия-Унгария-Словения, режисьор Стефан Командарев
12 октомври, 18.30 ч. / 15 октомври, 10.00 ч.

„Завръщане” (2006) Испания, режисьор Педро Алмодовар
19 октомври, 18.30 ч. / 22 октомври, 10.00 ч.

„Срещу стената” (2004) Германия-Турция, режисьор Фатих Акин
26 октомври, 17.00 ч. / 29 октомври, 10.00 ч.

 „Дзифт” (2008) България, режисьор Явор Гърдев
2 ноември, 18.30 ч. / 5 ноември, 10.00 ч.

„Сбогом, Ленин” (2003) Германия, режисьор Волфганг Бекер
9 ноември, 18.30 ч. / 12 ноември, 10.00 ч.

„Снимки в Палермо” (2008) Великобритания-Германия, режисьор  Вим Вендерс
16 ноември, 17.00 ч. / 19 ноември, 10.00 ч.

„Когато порасна, ще стана Кенгуру” (2004) Сърбия и Черна гора, режисьор Радивое Андрич
23 ноември, 17.00 ч. / 26 ноември, 10.00 ч.

„Санса” (2003) Франция, режисьор Зигфид
30 ноември, 17.00 ч. / 3 декември, 10.00 ч.

„Георги и пеперудите” (2004) България, режисьор Андрей Паунов
7 декември – 18.30 ч. / 10 декември – 10.00 ч.

„Били Елиът” (2000) Великобритания-Франция, режисьор Стивън Долдри
14 декември, 18.30 ч. / 17 декември, 10.00 ч.

„Шивачки” (2007) България, режисьор Людмил Тодоров
21 декември, 18.30 ч.

„Невероятната съдба на Амели Пулен” (2001) Франция-Германия,
режисьор Жан -Пиер Жьоне
28 декември, 18.30 ч.

ОЧАКВАМЕ ВИ!

Коментари (0)

Публикувано в на 10 октомври 2009 г.