„Пътят на цивилизацията” на tvart предизвика бум в Турция с онлайн видео и снимки

„Пътят на цивилизацията” на tvart предизвика бум в Турция

След 50 дни в пустини, морета, планини и езера приключиха снимките за документалната поредица „Пътят на цивилизацията”

Още в края на тази година, за коледните и новогодишните празници, tvart ще стартира документалната поредицата за Месопотамия, Анатолия и Тракия.

Продуцентът на историческата сага – Dodofilm, ще я разпространи на DVD на български и английски, както и ще организира представянето й в някои градове на България и света.

Премиерата на първите две части „Траките“ ще бъде на 20 ноември в Аудиториума на трибунала в Хага, Холандия по покана на Алианс Франсез. На премиерата ще присъстват авторът и режисьор Стилиян Иванов и операторът Мирослав Евдосиев.

Голяма част от сцените за останалите три части са заснети на територията на съвременна Турция, със съдействието на Турското министерство на културата, защото именно тук са оставили своите следи траки, хети, египтяни, асирийци, фриги, лидийци, перси, македонци, ликийци, комагени, елини, римляни, араби, византийци, латини, селджуци и османци.

Зрителите ще видят едни от най-старите следи от човешки крак, запечатани във вулканична лава преди 17 000 години, както и скални рисунки на 11 000 години, намерени в земите на Анатолия.

Родните места на Омир и Херодот; храмовете на Ефес, Милет и Ендара; гробницата на цар Мидас, чиято гробна камера бе отворена специално за снимките на филма и гробниците от Мира и Немруд, включени в списъка на Юнеско; статуите на Ищар, светилищата на Кибела, арамейските църкви, къщата на Дева Мария, живия език на Христос, мощите на св.Николай, танцът на дервишите… ще илюстрират зараждането на човешката цивилизация.

Освен за боговете и героите документалната поредица ще разкаже и за големите битки на древността – тази за Троя, сраженията на Рамзес II, похода на Александър Македонски, който в град Гордион – столицата на фригите, разсича „гордиевия възел“, сбъдвайки предсказанията на пророците за идването на световния владетел. …

Вълнуващ полет с балон над скалите на Каподокия, потапяне във водите на Памуккале и пътешествие с камили през пустинята, са поетичното обяснение на факта, че именно от тази част на света започват първите стъпки на човешката цивилизация. А оживените пазари на Дамаск, модерните небостъргачи на Истанбул и хилядите туристи дошли от цял свят ще ни убедят, че не всичко по тези земи е история.

В заключение може да кажем, че земите на Тракия, Месопотамия и Анатолия, повече от всички други, крият големите тайните на човешкия път от древността до наши дни. Тайни, които телевизия tvart, ще започне да разкрива на България и света в последните дни на отиващата си година.

Доказателство, че поредицата на режисьора Стилиян Иванов безспорно буди интерес е, че много турски медии вече разказват за нея:

http://www.adiyaman-haber.com/news/5107/Insan-Medeniyetleri-Yolunda.html

http://www.ftnnews.com/content/view/7268/33/lang,english/

http://eupolitics.einnews.com/search.php?keywords=The+path+of+human+civilization&makesearch=yes

http://www.arkeolojidunyasi.com/arkeohaber/ark_hbr_09.html

http://www.arabturkishtravel.com/haber.php?id=572

http://www.bizimantalya.com/kasi_bulgarlar_tanitacak-21403.html

http://www.antalyabugun.com/?page=haber_detay&NID=11355

http://www.haberantalya.com/haber_detay.asp?haberID=9534

http://www.gocmeniz.biz/

http://www.kalkanhaber.com/haber/662-kas39i-bulgarlar-tanitacak.html

Коментари (0)

Публикувано в на 28 октомври 2009 г.