Военен телевизионен канал ВТК в HD формат и с ново студио + снимки

Информационният център на Министерството на отбраната отново има работещо, обновено и оборудвано студио. Това стана възможно благодарение на усилията на новия му директор Владислав Прелезов, който за кратко време успя да организира обществените поръчки, отношенията с фирмите и със средствата, отпуснати от МО, да възстанови тази изключително важна част от Военния телевизионен канал.

Студиото беше наводнено от обществената канализация още през 2012 г. и оттогава бе неизползваемо. Независимо че се смениха няколко ръководства на центъра, ВТК така си и остана без работещо студио.

Ще отворим една скоба, за да кажем, че студиото е важно заради поддържането на още по-жива връзка между армията и обществото. В стратегическите виждания на НАТО поддържането на добра връзка между действащата армия и обществото е от най-важните приоритети, защото когато една армия стане професионална, настъпва естествен процес на отчуждаването й от обществения интерес. Това е обективна закономерност, която за да бъде преодоляна, изисква засилване ролята на медиите и преди всичко на военните медии. Ето защо ролята на публичната дипломация, която се осъществява от тези медии, е толкова важна за НАТО.

За около двайсетина дни ремонтът на студиото беше извършен, и макар то да не е оборудвано с най-скъпата и модерна техника, все пак предлага достатъчно възможности за реализиране на идеи, свързани с отразяването живота в Българската армия. Така или иначе оборудването е крачка напред в технологичното развитите на Военния телевизионен канал.

Това дава възможност още от началото на следващия месец да се излъчва на живо. Ще се възстанови едно старо предаване, което се казва „Снайпер“ и то ще върви в съботните дни от 12 часа. Ще се води от Прелезов, който преди години първоначално го е организирал и го е водил. В неделните дни от 19 часа ще се излъчва редовно и едно историческо предаване – „Историята – без стереотипи”. Освен това всяка събота и неделя от 18:30 часа ще има разширени репортажи по 15 минути, с публицистика, посветена на проблемите на армията и военнослужещите.

Военният телевизионен канал вече минава на HD формат и ще излъчва на живо новини и актуални предавания от обновеното си студио. Медията предлага на своите зрители новинарска емисия с водещи в 18.30 часа.

На този етап това са най-новите неща, които ще се правят във Военния телевизионен канал, тъй като финансовият ресурс е ограничен за производство на повече собствени програми.

Има идея, някъде в края на тази и началото на следващата година, половината от продукцията която се излъчва по ВТК, да бъде собствена програма, посветена на отбраната и сигурността. Ще бъдат произведени до края на годината и 20 документални филма, свързани с ученията на Българската армия, защото съгласно решенията на НАТО от Срещата на върха в Уелс, ученията в страните членки ще се провеждат главно в международна среда с цел повишаване на оперативната съвместимост между съюзническите армии.

В тези учения участват всички видове въоръжени сили. Следващата седмица такъв филм ще бъде направен на полигон „Ново село“, където в момента върви учение на Сухопътните войски. При обновлението в студиото е внедрена и система, която позволява връзка със зрителите на Военния телевизионен канал по време на преки предавания.

Коментари (0)

Публикувано в на 22 май 2015 г.