„Внимавай какво говориш“ и гледай GTV от 11 август!

Внимавай какво говориш
Оригинално заглавие: Mind your language!
Дата на излъчване: понеделник-петък, 19:00 и 19:30 часа, от 11-и август
Повторение: понеделник-петък, 12:00 и 12:30 часа

„Внимавай какво говориш” е британски комедиен сериал, който е създаден през 1977г. Той се състои от общо 42 епизода, разделени в 4 сезона.

Уникалното в него е, че действието се развива почти изцяло в една от класните стаи на вечерно училище, където порастнали „ученици” от най-различни националности изучават английския език.

Хуморът на сериала е такъв, че и днес, повече от 30 години по-късно, не е остарял, дори напротив – неразбирането на английския и тенденцията към „самонаучаването” в днешно време са дори по-актуални от преди 30 години!

Основен източник на смях в сериала е неразбирането на английските думи и изрази. „Учениците”, които са на по около 30 години, най-често интерпретират английския език по логика, свързана с културата на тяхната родина. А те идват от най-различни краища на света – Италия, Франция, Испания, Китай, има и представители на източните и арабските култури.

Създателите на сериала много умело са се заиграли със стереотипите спрямо различните народности с целта да ги представят по най-забавния начин. Така например французойката е изкусителка, по която всички мъже въздишат. Германката има желязна дисциплина и държи всички останали да спазват реда. Италианецът е непоправим любовчия, а китайката заклеймява „прогнилия” режим в Западния свят за сметка на демокрацията в родината си.

В началото Браун се отчайва от учениците си, които не само, че не отбелязват напредък, а с всеки следващ път знанията им изглежда се влошават. Не му помага и предупреждението от директорката Долорес Кортни, която му доверява, че неговият предшественик е бил докаран до лудост от учениците си… Постепенно обаче учителят започва да проявява рабиране към тях си и всички се сплотяват. Проблемът е, че от всичко това те така и не научават английския език!

Освен г-н Браун и учениците му, други основни пресонажи в сериала са директорката Долорес Кортни, която управлява училището с желязна ръка и няма много добро мнение за Джереми Браун и Сидни – портиерът – който говори на силен жаргон. Той става близък приятел с г-н Браун и с много от учениците му.

Коментари (0)

Публикувано в на 2 август 2009 г.