Влюбване в Италия – разгледай новия арт календар на Lavazza!

ВЛЮБВАНЕ В ИТАЛИЯкалендар на Lavazza за 2011 г. от Марк Селигър

ВЛЮБВАНЕ В ИТАЛИЯ

Италия е страната на любовта. Или по-скоро е страната, където да се влюбиш. Може би има нещо във въздуха, което запалва страстта. Или може би, е в красотата на пейзажа и архитектурата, която естествено предизвиква най-благородното чувство: любовта.

Точно това ще опише календарът на Lavazza за 2011: красотата на влюбването, когато си в Италия, разказвайки шест различни истории по ироничен, сюрреалистичен, страстен или безгрижен начин. Шест интимни момента включващи него, нея и кафето.

Представен пред международни медии в Милано, космополитен град със силна италианска идентичност и домакин на съвременната и градската страст, календарът на Lavazza се доказва като култов артикул на колекционери и ценители на фотографията от цял свят.

Събитето беше отпразнувано на частно парти по протежението на Навили – историческите, някога плавателни, канали, които сега са най-романтичните места в града; в Ecliss, преобразен в изцяло обновено място: елегантна „градина на Купидон”, където гостите бяха посрещнати в романтична, игрива атмосфера.

Следвайки големите стойности на Италия изобразени в изданието на календра за 2009-та от Ани Лейбовиц, и темата за известните италиански песни, интерпретирана от Майлс Олдридж през 2010 г., Марк Селигър, известният американски фотограф на известни личности, бе помолен да увековечи същността на Италия. Работата на Селигър е показвана в музеи и галерии по цял свят, и той е най-известен с творческите си кадри, които трансформират истинския живот в изкуство.

Темата „Аморе” (любов) – и най-вече, влюбване в Италия, е една от тези оригинални, необикновени теми, които са предизвикателство за фотографа, но могат също да покажат неговата персоналност и стил. Lavazza отново предпочете да говори за италианския стил, защото в Италия, както се казва в календара: „Може би има нещо във въздуха, което запалва страстта. Или може би е в красотата на пейзажа и архитектурата, която естествено предизвиква най-благородното чувство: любовта.”

В кадрите, заснети за 2011-та, Селигър хваща романтичното, чувствено настроение на срещата на двама влюбени: символичната, естетична красота на влюбването в страна, където всичко е изкуство – особено през очите на влюбена двойка или на талантлив фотограф.

Селигър обрисува любовта по интимен и леко палав начин, експериментирайки с класически италиански пейзажи, превръщайки хумора в атмосфера, която може да бъде почувствана във всеки кадър, чрез непосредствен фотографски стил, който е универсално разбираем.

Пейзаж в Тоскана, високите води на Венеция, балконът на Ромео и Жулиета, скалите  Фаральони на Капри, магическа флорентинска градина, любовна история в Неапол са перфектият фон, добавящ ритъм и хармония към пиктографската история на Селигър, където артистичните предложения се сливат с качествата на типичния американски фотограф: талант да използва снимките, за да хване настроението, а в този случай чувствеността на определена ситуация.

„Да си фотограф означава да се разгърнеш, да направиш ситуацията надеждна, така че да покаже връзката между хората,” обяснява Марк Селигър. „Това е като да си измислиш история и след това да я разкажеш, трябва да я направиш реална. Това, което ме накара да се влюбя в Италия беше „комбинацията” от хора – има определено качество на живот, което прави Италия наистина уникална”.

Сред моделите, портретовани в календара 2011 г., се открои една двойка: американската актриса Оливия Уайлд и нейният съпруг, филмовият режисьор Тао Русполи, звезди на снимката от Капри.

„Как може да не се влюбите в Италия? Никога не съм срещала някого, който не се е влюбил в Италия, след като я е посетил – споделя актрисата – дали заради архитектурата, хората или дори само храната, невъзможно е да не обичаш тази страна”, разкава тя по време на снимките.

Оливия се чувствала особено спокойна, докато е снимана да държи чаша с топло кафе, понеже по нейни думи: „Друга причина, поради която обичам Италия е заради културата на кафето. Като съпуга на италианец сега дори подбирам още повече. На снимките на „Д-р Хауспомолих за малка еспресо машина. Първоначално на другите им стана смешно, но аз си казах „накрая ще ми благодарят!”. Сега всеки член на екипа започва деня си с едно от моите еспресо.”

Освен известната двойка, другите модели на сесията са Бил Джентъл, забавният Купидон, който краси корицата, както и последната снимка, която завършва „историята”, разказана от Селигър. Шестте календарни снимки включват Моника Кастило, Енрике Пласиос, Нут Сиър, Седрик Бир, Лилиана Домингес, Алесандро Джиалокоста, Вайълет Бъд, Джейза Киминадзо и Иван Олита.

ВЛЮБВАНЕ В ИТАЛИЯ

Влюбване в Италия според Марк Селигър;

КУПИДОНКорица

Образ: Бил Джентъл
В едно типично италианско кафене, модерен Купидон се наслаждава на  еспресо Lavazza, което ще го вдигне, за да започне работният му ден.

КАПРИ – януари/февруари

Образи: актрисата Оливия Уайлд и съпругът й филмовият режисьор Тао Русполи
Нежно събуждане на фона на носа на Капри. Двама влюбени са се излегнали на плажа, огрени от бледата светлина на зората.

НЕАПОЛ – март/април

Образи: Енрике Паласиос и Моника Кастило
Духнати от бриза, снежно-белите воали контрастират на светлосиньото средиземноморско небе, пресъздавайки истинска неаполитанска любовна история.

ВЕРОНАмай/юни

Образи: Нут Сиър и Седрик Бир
Верона: балконът на известните влюбени и един модерен Ромео, който е скочил от небето със своя парашут с формата на чаша кафе.

ТОСКАНАюли/август

Образи: Лилиана Домингес и Алесандро Джиалокоста
В пшенично поле — типичен тоскански пейзаж – двама влюбени си почиват зад купа сено с формата на чаша за кафе.

ВЕНЕЦИЯсептември/октомври

Образи: Вайълет Бъд и Violet и Енрике Пласиос
Венеция: високи води, магическа нощна атмосфера, , еспресо … перфектна прелюдия към любов.

ФЛОРЕНЦИЯноември/декември

Образи: Джейза Киминадзо и Иван Олита
В традиционна италианска градина, двама млади влюбени са окичени със светулки, привлечени от вкуса на кафето.

МАРК СЕЛИГЪР – ПРОФИЛ

Марк Селигър  е роден през 1959 година, в Амарило, щата Тексас, където живее с родителие си Морис и Карол Лии, по-големите си братя и по-малката си сестра. През 1964-та семейството се мести в Хюстън.

Брат му Франк обещава да му подари фотоапарата си „Diana”, ако Марк усее да направи точка по време на бейзболен мач за Малката лига. Той не отбелязва, но все пак достига базата (след като е ударен по рамото от питчъра) и камерата станала негова. Не след дълго тъмната стая станала неговата първа любов: той експериментирал с печатане и проявяване на снимките вкъщи.

Марк завършил гимназията за Визуални изкуства в Хюстън и продължил обучението си в Източния Университет на щата, където бъдещето му като фотограф започнало да се оформя, когато той започнал да изучава историята на документалната фотография.

Селигър се мести в Ню Йорк през 1984 г. През 1987 г. започва работа в Rolling Stone, изкачвайки се до позицията Главен фотограф през 1992 г. Докато работел за Rolling Stone, Селигър  създал над 125 кадъра за корица, и формирал важно партьорство с главния дизайнер на списанието, Фред Уудуард. Пратньорство, което продължава да е силно до днес. Заедно те режисират много видеоклипове на артисти, включително на Уили Нелсън, Лени Кравитц и Елвис Костело.

През 2002 г. Селигър  напуска Rolling Stone, за да се присъедини към групата Condé Nast, с които той все още има договор. Той също снима редовно за Vogue Italia, LUomo Vogue и Vogue Germany.

През 2006 г. заедно с Брент Лангтон, основава „401 Projects”: нестопанска изложбена зала, посветена на фотографията.

Селигър подхранва страстта си към тъмната стаичка, използвайки платинени и паладийни процеси, дори за по-големите формати. Негови творби са излагани в музеи и галерии по цял свят.

Издал е няколко книги, включително: Mark Seliger: The Music Book (teNeues, 2008), In My Stairwell (Rizzoli, 2005), Lenny Kravitz/Mark Seliger (Arena, 2001), Physiognomy (Bullfinch, 1999) и When They Came to Take My FatherVoices from the Holocaust (Arcade, 1996).

Творбите на Селигър  са получили много награди за внушителните си композиции като The Society of Publication Designers, The Alfred Eisenstaedt Award, Communication Arts, American Photography и Photo District News. Миналата есен, той спечели престижната награда Lucie Award за изключителни постижения в портретните изображения.

РАЗГОВОРИ НА КАФЕ

Мисли на хората зад календара на „Лаваца” за 2011 г.

Франческа Лаваца

Както и преди, ние описахме италианското като фундаментална стойност, и заснехме Италия през универсалните ценности на изкуството и музиката. Отново за 2011-та си поставихме трудната, но очарователна, задача да опишем страната през важно чувство като Любовта.

Не е лесно. Но ние винаги сме обичали предизвикателствата: те ни мотивират до степен, в която се превръщат в уникални, много специални приключения като това. По време на снимките можеше да усетиш, че всеки иска да вярва в любовта, да бъде част от нея, с безгрижно, романтично отношени, без страх или срам от това, че чувства това, с което италианците са световно известни.

С поканата на Марк Селигър, който предшестваше всеки кадър с думите „Едно, две, три, целувка!”, хармонията беше постигната, както и добрият резултат, както може да бъде видяно от осемте кадъра в Календара за 2011.

От известно време искахме да представим какво означава всъщност „Да се влюбиш в Италия” и Селигър веднага изпъкна като перфектния избор за предизвикателството. Благодарение на способността му да сграбчи чувствата и възприеме емоциите на обектите, Марк се превърна в един от най-чувствените фотографи на световната сцена.

Но не е само това. Защото Lavazza твърди, че „истинското италианско еспресо изживяване” представя нашата автентична италианска марка и рефлектира на нашата философия, искахме истински двойки като модели, които могат да портретоват италианския стил на почивката с чаша кафе с истинска обич.

Оливия Уайлд и Тао Русполи бяха перфектни: италиански принц и американска актриса, не само влюбена в неговия средиземноморски чар, но и в ценностите на Белпаезе, откъдето идва той. Те бяха фантастични, а нашите кадри, направени на невероятни локации, се доказаха като уникален фон.

С цветовете и вкусовете на Италия, снимките говорят на всеки: те са миниатюрна реклама за Италия и за уникалния проект и продукт: Календара за 2011 г. на Lavazza.

Преди всичко, очевидно, беше еспресото, нашият иконичен продукт, без който всички щяхме да сме малко по-малко италианци.

Защото в Италия кафето е повече от пиене. Това е навик, важна част от деня, истинска наслада, но и социален повод, нещо което зарежда връзките. Италия се събужда с кафето сутрин, с бълбукането на кафеварката или свиренето на кафемашината, когато ароматът превзема къщата.

Това също е любов от пръв поглед.

Марк Селигър

Същността на любовта? За мен любовта е да откриеш нещо, което да те развълнува, чувството на въление, откриването на това, което запалва душата и после възможността да споделиш тези страсти, да ги оцениш и да ги включиш във всяка секунда от живота си. Може да е някой, когото обичаш или нещо, което обичаш да правиш. Страстта е идеалната форма на любовта.

Това, което ме накара да се влюбя в Италия, беше „комбинацията” от хора, има определено качество на живот, което прави Италия истински уникална.

Имам много любови в живота си. Любов към семейството ми, приятелите ми, към хората, с които се срещам. Работата на фотографа е едно невероятно пътуване, то те приближава до хората, с които работиш. Сега имам и много нови  приятели в Италия.

Да си фотограф също значи да се поставяш на изпитание, за да създадеш невероятен сценарий и да демонстрираш връзката между хората. Това е като да си представиш история и да я разкажеш след това, трябва да си верен на идеята, която имаш в главата си и нуждата да я направиш реалност. Но за да направиш това, ти трябват надарени хора, добри актьори. Хората, които избрахме за това издание на календара бяха перфектни, те създадоха връзката, която търсех.

Микеле Мариани

Концепцията за духа на италианското е ключова част от комуникационната стратегия на Lavazza от години, и подобно на агенция Armando Testa, в продължение на години ние се опитахме да се пресъздадем тази концепция по нов и необичаен начин.

Тази година решихме да изследваме една тема, която е едновременно древна и ултра-модерна, отбелязвана в хиляди книги и филми: „любов“ или по-точно, „влюбването в Италия“.

Всеки, който е бил в Италия, знае какво имаме предвид, че Италия е квинтесенцията на романтиката, на мястото, където да се влюбиш. Може би, е така, защото има нещо специално във въздуха тук.

Не само мекият климат на страната, зашеметяващи гледки и очарователени градове на изкуството, са това, което ни правят толкова отворени за чара на Италия. Подобно на целувката на някого, когото обичаме, една чаша кафе може да ни вдъхнови да оставим настрани разума и да се отпуснем.
Защото доброто еспресо може да стопли сърцата ни, покори сетивата ни и запали страстта.

Това е историята, която разказва календарът на Lavazza 2011: сюрреалистично, ефирно, но интензивно пътуване, в което прегръдката на аромата на кафе и тази на неговите главни герои са едно и също.
Това е знак на почит към всеобщото чувство, което надхвърля пределите на езика и културата, това чувство, което, в ерата на Facebook и виртуалните връзки, все още ни интригувава и ни примамва да го преоткрием.

В крайна сметка, думата „amore“ (любов) не е чак толкова различна от „aroma” (аромат).

Оливия Уайлд

Как може да не се влюбиш в Италия? Никога не съм срещала човек, който дойде в Италия и да не се влюби в нея. Независимо дали става дума за архитектурата, хората или дори само за храната, няма начин да избегнеш да се влюбиш в тази страна.

Любовта ми към Италия започна, когато бях дете, на почивка в Тоскана със семейството си. Отидохме в Сиена, и си спомням как разглеждах един огромен площад и си казах: „Един ден ще се омъжа тук“. Както всички седемгодишни момичета, аз си фантазирах за сватба в Сиена, но вместо това се е омъжих в един стар училищен автобус!

Италия има много романтична, страстна идентичност, а италианците ценят любовта повече от всичко останало. Това е страна с определена чувственост, дори и когато става въпрос за храна и готвене. В Италия това не е само хранене: вкусването на храна е сетивен опит, става въпрос да се радваш на живота.

Друга причина да обичам Италия има общо с кафе културата. Много хора мислят за кафето като за нещо, което ги вдига от леглото сутрин – това със сигурност е вярно за мен, имам нужда от кафе, за да бъде по-активна. Но това, което ми харесва в Италия, е културата на кафето, идеята, че това е нещо повече от гориво, това е глезене, една изтънченост, една стара социална традиция, време за обмен на идеи. Обичам да седна да пия кафе си сутрин с Тао или също с приятели. Това е момент на наслада, начин да прекараме време заедно.

Тао Русполи

За щастие, аз израснах в семейство, което ме научи, че любовта е най-важното нещо в живота. Любовта към живота, любовта и към другите хора …

Разбрах, че любовта е най-важното нещо в живота и че любовта вдъхновява всичко, когато бях много малък. Обичам Оливия, която е невероятна жена, тя е човек, който може да обича, тя е много нежна, интелигентна, много вдъхновена от работата си, но и много състрадателна. Не казвам, че тя е перфектна, въпреки че е най-близкото нещо до моята идея за перфектната жена, която съм срещал!
Въпреки че работя в чужбина, имам силни корени в Италия. Аз ги чувствам много дълбоко, въпреки че, напуснах страната много млад. Но се връщах в Италия всяко лято, за да посетя баща ми, който живееше тук. Семейството ми тук е огромно, имам много братовчеди, братя, сестри, чичовци …

Аз наистина се чувствам много свързан с Италия заради историята на моето семейство, моите корени, за което съм толкова благодарен.

Любовта и кафето? Аз не израснах, пиейки кафе, но сега го пия всеки ден. Първоначално, аз пиех кафе само в Италия, защото там получаваш най-доброто… с точното количество кафе работя по-добре, аз съм по-креативен и по-съсредоточен.

Коментари (1)

Публикувано в на 16 октомври 2010 г.