Владимир Гяуров дирижира Софийската филхармония на 1 април

Владимир Гяуров дирижира Софийската филхармония в следвашия концерт от програмата на Европейски музикален фестивал

На 1-ви април, от 19:00 ч, в зала “България” ще бъде представен концерт с музика на великия композитор Л. ван Бетовен, по повод 240 години от рождението му.

Прочутият български диригент – Владимир Гяуров ще застане отново на родна сцена, за да дирижира Софийската филхармония, със солист – Петър Петров и Национален филхармоничен хор “Светослав Обретенов”, с диригент Люба Пешева.

Програмата на концерта включва: Концерт за пиано и оркестър №2 в си бемол мажор, Фантазия за пиано, хор и оркестър и емблематичната Симфония №5 в до минор, оп. 67.

В интервю с Юра Трошанова по Класик ФМ радио, диригентът сподели, че вече тридесет години е на сцена, обича да дирижира опери, макар и репертоарът му да е основно в областта на симфоничната музика. Също смята, че да е син на големия български оперен глас – Николай Гяуров е изключителен шанс, който го е докоснал от ранна възраст до изкуство с „висок критерий”, към което винаги се стреми сега, като артист. Концертът е част от юбилейното, десето издание на Европейски музикален фестивал, организиран от Кантус Фирмус и Класик ФМ радио.

Владимил Гяуров, диригент

Синът на световноизвестния оперен певец Николай Гяуров е роден в София. Завършва музикално образование със специалността пиано в Консерваторията „Джузепе Верди“ в Милано. Продължава обучението си в Музикалната академия във Виена, където учи дирижиране и композиция. Там работи с маестро Карл Остеррайхер, който го счита за най-талантливия си студент. По-късно специализира и в Сиена при маестро Франко Ферара. Дебютира като диригент в Италия през 1980. По покана на най-престижните оперни театри и оркестри гастролира в цял свят. С висока оценка от критиката и публиката са посрещани изявите му на концертния подиум и в оперни спектакли, когато под неговата палка звучат изпълненията на творци от ранга на Алдо Чиколини, Виктор Третяков, Юри Буков, Мирела Френи, Анна Томова-Синтова, Гена Димитрова, Николай Гяуров, Руджеро Раймонди, Джорджо Дзанканаро и др.  Музикалната критика обявява Гяуров за ”един от най-обещаващите и талантливи диригенти от младата генерация”. Репертоарът му включва симфонични, кантатно-ораториални и камерни произведения от различни жанрове. От 1987 до 1996 е главен диригент на Пловдивската филхармония. Дирижира оперни спектакли във Виенската държавна опера, Болшой театър – Москва, Концертхаус – Берлин, зала „Сънтори” – Токио.
Петър Петров, пиано

Роден е в София през 1974. Завършва НМУ „Л. Пипков” в класа по пиано на Катя Божилова (1993) и НМА „П. Владигеров” при проф. Атанас Куртев (1996). Специализира в Кралската консерватория в Лиеж при проф. Жулиет Лонгре и получава диплома с grande distinction (2000). Посещава майсторски класове на Детлеф Краус (1997) и Доминик Марле (2000). Работи с пианистите проф. Абдел Рахман Ел Баша и Ави Шонфелд. Носител е на множество награди и отличия. Концертира с оркестри и рецитали от осем годишна възраст в България и в редица европейски страни: Белгия, Холандия, Германия, Франция. Има записи за БНР и БНТ, в Полша и Италия. Три негови компактдиска са издадени за фирмата GAFA– Белгия.

Коментари (0)

Публикувано в на 31 март 2010 г.