Вино се лее по Фиеста ТВ – предавания родна реколта!

Акцентите на Фиеста ТВ за 1-7 ноември 2010 г.

„Тероар“ ни води в „Сините скали“ – една изба от новия свят

Всеки, който е минавал край Сливен, е виждал прочутите Сини скали и вероятно се е чудил защо пък точно сини. Актьорът Валентин Ганев, водещият на „Тероар„, също не успява да си отговори на въпроса, затова пък ни води в едноименната винарна. Тя е построена по австралийски проект и въплъщава философията на избите от новия свят. Край Сливен няма лозя, затова пък опитни специалисти обикалят страната и избират идеалното грозде за виното, което искат да постигнат. Така избата разполага с най-доброто грозде, независимо от капризите на природата.

Гледайте „Тероар“ – предаването на ФИЕСТА ТВ за култура на виното и хората, които са й се посветили, събота от 10.30 и неделя от 23.00 ч.

„Вино и стил” се чувства у дома си в La picсola casa

Страната ни изобилства от заведения, претендиращи да предлагат истинска италианска кухня или атмосфера. Един от малкото добри примери е ресторант La picсola casa, специализиран в предлагането на сицилианска кухня и вина. Поредицата „Вино и стил” и водещата Ирена Ковачева до такава степен се чувстват уютно на мястото, че остават за няколко поредни епизода в компанията на сладкодумният домакин Мауро Ферери, който живее от десет години в България.

Сеньор Мауро споделя интересни неща за сицилианското грозде, от което самите сицилианци правят средно вино, за разлика от французите, които произвеждат превъзходно вино от сицилианското грозде. Останете на масата, за да чуете какво привлича господин Ферери в България. А опитате ли от превъзходната скара на La picсola casa, в която преобладава телешкото месо, няма да бързате да кажете Аrrivederci.

Гледайте сицилианските серии на „Вино и стил” от събота (6 ноември) от 10.15 ч., 15.15 ч. и 17.45.ч.

И калифорнийците затварят зимнина

Републиканското първенство по затваряне на буркани у нас почти приключи, време е на безкрайното претакане на киселото зеле. Оказва се обаче, че и на другия край на планетата, в слънчева Калифорния, кулинарният експерт, ресторантьор и любител на добрата храна и изисканото поднасяне Майкъл Киарело се впуска в консервирането с авантюрна страст и внимание към детайла.

Киарело при цялата си кулинарна начетеност едва ли има какво да покаже на тукашните домакини по отношение на затварянето на домати в буркан. Онова, което си струва „да купите” от него, е подходът. Вместо да се огъне под тежестта на задачата сам, Майкъл кани приятна компания, отваря бутилка хубаво вино и превръща процеса на стерилизиране, варене, миене, белене, мелене в приятно занимание, което оставя хубав спомен. Киарело разказва как до ден-днешен по стар калабрийски обичай, огладнее ли вечер, отваря буркан туршия и хапва с парче хубав хрупкав хляб.

Другият път като огладнеете по нощите и вие може да постъпите по калабрийски и даже да разнообразите закуската с малко „сос американа”. А  какво е „сос американа” ще разберете от „Стопанинът на лозовата долина” през почивните дни от 12.30, 18.30, 22.30 по ФИЕСТА ТВ.

Коментари (0)

Публикувано в на 31 октомври 2010 г.