Вим Вендерс гост в БНТ

Вим Вендерс – гост в „Нощни птици“ по БНТ 1

Кинолегендата представи последния си филм – „Потапяне“ – пред публиката на ХХІІ издание на „София филм фест“

В неделя (18 март) от 22:45 часа по БНТ1 специален гост в предаването „Нощни птици“ ще бъде едно от най-големите имена на световното кино, фотограф, сценарист и продуцент, президент на Европейската филмова академия – Вим Вендерс.

Зрителите на БНТ ще имат възможността да видят на живо и другото лице на един от най-изтъкнатите професори на Берлинската академия за кино и телевизия. В клубната атмосфера на „Нощни птици“ Вим Вендерс разкрива своята слабост към рок-музиката и разказва за работата си със знаменитости като U2, Ник Кейв и Лу Рид. Често казва, че рокендролът е спасил живота му, защото това е музиката, благодарение на която за първи път се е почувствал личност, осъзнал е правото си да се наслаждава, да мечтае, да създава и добавя с дискретна усмивка: „Ако не беше рокендролът, сега щях да съм адвокат“.

Счита за главни книги на своето детство „Том Сойер“ и „Приключенията на Хъкълбери Фин“ и разкрива, че винаги е откривал в образа на малкия пакостник нещо много лично. Пази огромна колекция от комикси, която включва уникати от първите години на тяхното появяване в Германия.

Едно от най-респектиращите имена на съвременното кино, по ирония на съдбата, не успява да постъпи в Парижката киношкола ИДЕК (IDHEC). Изучава медицина, психология, философия и социология, но не престава да се вълнува от киното. През 1967 г. постъпва в току що основаното Висше училище по кино и телевизия в Мюнхен и повече от половин век остава верен на максимата си, че светът се нуждае от кино, така както тежкоболен има нужда от обезболяващи.

През 1987 публикува първата си книга с фотографии, а днес музеи и галерии по цял свят откриват изложби с негови творби.

Носител е на всички престижни награди в европейското кино, почетен доктор на Сорбоната, Фрибургския университет в Швейцария, на Университета в Луван (Франция) и на факултета по архитектура в Катания. През 2006 г. Вим Вендерс става първият режисьор – кавалер на френския орден „За заслуги“.

Гледай видео запис онлайн

Коментари (0)

Публикувано в на 15 март 2018 г.