Viasat Nature се гушка с белите мечки – сладурски снимки и инфо!

Земята на белите мечки по Viasat Nature

Може би смятате, че зимата е все още далеч? Не, тя е тук, при нас…

През този месец ще изследваме вероятно най-враждебното място на света с поредица от стоплящи сърцето документални филми, които ще ни отведат отвъд „ледените кулиси“ на дома на белите мечки.

Това е Арктика – единственото място на Земята, обитавано от бели мечки. Този район около Северния полюс е дори наречен по името им – на гръцки думата „άρκτος” („арктос”) означава „мечка”. Тук от октомври до февруари властва пълен мрак. Мястото е зловещо, с температури, които падат до -60°C. Ледената покривка на Арктика е четири пъти по-обширна от щата Тексас.

Ще бъдем заедно с Найджъл Марвeн по време на неговото деветмесечно изследователско пътуване, през което той изучава дивата природа в канадска Арктика, и ще поживеем редом с бели мечки съвместно със смелия немски филмов оператор Уве Андерс, който прекарва четири месеца на отдалечен остров в най-североизточната част на Русия. Ще научите почти всичко, което се знае за белите мечки, ще ги видите как правят първите си стъпки в живота, ще посетите хралупите им и дори ще ги наблюдавате как се скитат из изоставени поселища в търсене на нещо интересно или вкусотии.

Пътешествието ни започва в канадска Арктика, близо до град Чърчил, на брега на река Хъдсън, където се намира световната столица на белите мечки. Температурата отвън е -35 градуса по Целзий! Дори да плиснеш във въздуха вряла вода, тя се вледенява, още преди да достигне земята. Сцената на действието е националният парк „Вапуск” – името му означава „бяла мечка” на езика крий. Всяка есен 200-300 женски бели мечки идват тук да копаят хралупи и родят своите малки.

Не е съвсем вярно, че белите мечки са бели. Наистина, бебетата им са снежнобели, но достигайки юношество, постепенно стават жълтеникави.

Семейство полярни мечки изкарва заедно две години, като мечетата започват да ловуват на едногодишна възраст – дотогава зависят от мама. Ще присъстваме на удивителни сцени на фамилно щастие и ще научим какво белите мечки наричат „да си взема душ”.

На север с Найджъл Марвeн” –ЕКСКЛУЗИВНО по Viasat Nature

ПРЕМИЕРА: 11 октомври – 8 ноември, от 21,00 ч.

След като гостуваме на очарователните семейства бели мечки, ще се пренесем в най-североизточната част на Русия – до природния резерват на остров Врангел, където любителят на пътешествия и оператор Уве Андерс прекарва четири месеца в наблюдение на изумителната природа на Далечния север.

След като се настанява в колиба в изоставено поселище на пастири на северни елени, Уве трябва да научи от местните хора как да живее редом с бели мечки . По време на полярното лято доста на брой бели мечки се появяват на прага на колибата му, търсейки храна.

Тъй като белите мечки се придвижват напълно безшумно, Уве трябва да носи постоянно със себе си специална дълга дървена пръчка, с която местните пропъждат мечките, в случай, че се приближат опасно близо.

Белите мечки се оказват изключително любопитни животни – за да ги спре да не нахлуят в колибата му, Уве заковава дъски от външната страна на прозорците.

„Сред белите мечки”по Viasat Nature

ПРЕМИЕРА: 19 октомври от 19,00 ч.

Удивителните сцени в документалните филми ни дават възможност да преживеем директно всичко, което се случва ежедневно в този изумителен северен край на света.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Норилск в Русия е най-северният град на света и, съответно, най-студеният, със средни температури от минус10 градуса по Целзий. Да, наистина говорим за „средната“ температура!

Обикновено белите мечки раждат по две малки. Те израстват много бързо – от размера на катеричка до този на куче, само за 12 месеца!

Коментари (0)

Публикувано в на 11 октомври 2010 г.