Viasat Explorer показва високоскоростни, рискови професии!

Премиера на 8 ноември – 20 декември по Viasat Explorer
Пресечни точки
Оригинално заглавие: Intersections
Държава: САЩ
Година: 2010

Двама мъже, две различни мисии, две съвсем различни машини. Елитни специалисти управляват високотехнологично оборудване – образец на прецизното машиностроене, до границите на възможностите му. На пръв поглед нямат нищо общо, с изключение на това, че взимат решения за стотни от секундата и че дори и най-дребната грешка може да предизвика трагедия. Ще навлезем в света на високата ефективност и ще присъстваме на моменти, в които експерт и машина са едно цяло.
Епизод 1:
Шампионът на Националната хотрод асоциация в състезанията с автомобили с използване на гориво с 90% съдържание на нитрометан Тони Шумахер и лейтенантът от американските ВМС Арън Очалек са най-добрите в това, с което се занимават. Те управляват две от най-опасните и с най-висок риск от експлозия машини в света. За Тони победата означава постигане на свръх-скорости на състезателната писта, а за лейтенант Очалек – успешно излитане от борда на самолетоносач и резултатна мисия. Дали става въпрос за теглене, аеродинамика или уникални системи за безопасност, между Тони и Арън, както и между машините им, има много повече общи неща, отколкото можем да си представим.

Епизод 2:
Любимецът от предаването за автомобилни състезания „Монстър Джам” Денис Андерсън и суперкрос звездата Раян Дънги се състезават с две съвсем различни машини. В този епизод те ни представят поотделно как „Грейв Дигър“ и „Сузуки РМ-з450″ им помагат да са шампиони в своя спорт. Ще стане въпрос за дизайна на състезателните писти, специализирани гуми, специални системи за управление и видове окачване и ще установим, че между тези двама, както и между техните машини, има много повече общи неща, отколкото можем да си представим.

Епизод 3:
Не само кураж е необходим, ако трябва да изпълняваш смъртоносни каскади като ходене по крилото на самолет или каране на мотоциклет в „Стоманения кръг”. Професионално „вървящата по самолетни крила” Джени Форсайт и мотоциклетистът каскадьор Коуди Ивс се надяват да извършат каскадите си без грешка – дори най-дребното невнимателно движение може да доведе до трагедия. Тези смелчаци и колегите им действат в изключително тесни пространства, където предизвикват смъртта в очакване на аплодисменти.

Епизод 4:
Известният участник в автомобилното състезание „Баха 500” Би Джей Болдуин и състезателят от „И-500” – надпревара със снегоходи, Трой Диуолд имат различно поле на изява. Единият развива високи скорости през калища, пясъци и скали, а другият прекосява непрестанно променящ формата си леден овал. Дали се отнася до гуми, писта, окачване, обучение или природната среда, и най-малката грешка на състезателя или дефект в машината може да им коства победата и дори нещо по-лошо.

Епизод 5:
Както за ВВС на САЩ, така и за екипите в „НАСКАР” питстопът е необходим за продължаването на битката. За да се извърши успешно презареждане с гориво, стратотанкерът „КС-135“ и пит-екипите на „НАСКАР“ трябва да се концентрират както върху процеса на презареждане, така и върху всички дребни детайли, които трябва да са в пълна изправност, за да се постигне успех.

Епизод 6:
При кризисни ситуации добре обучените професионалисти разчитат на своите машини и на знанията си, когато се налага да спасяват живота на хора. Както за бреговата охрана на САЩ, така и за планинските спасителни екипи в Таху дори секундите имат значение в борбата със смъртта.

Епизод 7:
Две много различни машини – „Едж 540”, пилотирана от Майк Гулиан, и състезателният автомобил „Пейтрън Хайкрофт”, управляван от Дейвид Брабъм, се състезават в надпревари, в които преобладават завоите и резките извъртания и при които се достигат шеметни скорости и умопомрачителни же-сили.

Епизод 8:
Танкът „М1 Ейбрамс” и американската военна подводница „Ню Мексико” функционират в съвсем различни среди – суша и море, но мисията им е една и съща: да пробият вражеските линии и да унищожат ключови цели с помощта на усъвършенствани оръжия, бързо маневриране и системи „стелт“, помагащи им да се скрият от врага.

Епизод 9:
Преди състезател от „НАСКАР” да може да участва в надпревара, той трябва първо да измине две обиколки с отчитане на времето, за да се определи стартовата му позиция. Състезател с тобоган трябва да извърши същото, за да се квалифицира за олимпийските игри. Шампионът от „НАСКАР” Мат Кенсет и екипът му, както и два пъти печелилият олимпийска титла състезател с тобоган Тони Бенсхуф и американският олимпийски отбор се надпреварват с времето. Множество неща – от това с каква сила ще ударят стартовия часовник до аеродинамичните им машини, определят дали в крайна сметка ще имат право да се състезават или ще останат сред зрителите.

Епизод 10:
Тези две чудовища изпълняват съществено важни задачи, свързани с огъня. Едната изкопава материала, от който получаваме огън, а другата лети високо и участва в борбата за потушаването му. Тези машини са сами по себе си внушителни, но когато се с товар, опасността се увеличава, а нужната при работата с тях прецизност повишава риска в още по-голяма степен.

Епизод 11:
Две много различни машини – транспортьорите на личен състав с усилена противоминна защита и бронираните камиони, имат за задача да осигуряват безопасността на всичко, намиращо се в тях. Транспортьорите с усилена противоминна защита прекосяват бойното поле, докато превозват войници през вражеската територия, а бронираните камиони пренасят милиони долари от една банка до друга по градските улици. Както тези машини, така и управляващите ги, използват сходни стратегии и оборудване, за да бъдат обезопасени във всеки един момент.

Епизод 12:
Без помощта на подемно оборудване хората не биха могли да преместват тонове машинни части. За да преместят една совалка от сградата, в която е асемблирана, до площадката за излитане, хората от НАСА използват машина, наречена „влекачо-транспортьор”. В една корабостроителница пък се използва тежкотоварен транспортен кораб, наречен „Синият мерлин”, за преместването от едно място на друго на петролни танкери.

Епизод 13:
Епизодът представя сходствата между увеселителното влакче „Интимидейтър” в Каролайндс и състезателния автомобил на участника в „НАСКАР” Елиът Садлър по отношение на истинските състезания.

Коментари (0)

Публикувано в на 26 октомври 2010 г.