Viasat Explorer – нови заглавия през м. юли 2009 г.

Тиранозавър Рекс: макет като на живо
Оригинално заглавие: Reconstructing T-Rex
Държава: САЩ
Година: 2009
Жанр: документален филм
Премиера на 7 август по Viasat Explorer

Създателят на макети на динозаври Хол Трейн и палеохудожникът Джейсън Брум събират група от водещи учени с единствената цел да конструират точно, покрито с кожа, механично копие на ходещ млад Тиранозавър Рекс. Предстои им да се справят с гигантско предизвикателство, за което ще използват най-последни научни данни за движението и меката тъкан, както и полеви разработки от страна на екип, воден от експерта по тиранозаврите д-р Томас Кар. Документалният филм разказва за това дръзко начинание, представяйки на нашето внимание научните познания, инженерните способи и усета, необходими за възкресяването на животно, населявало Земята преди повече от 65 млн. години.

Състезание с моторници около Великобритания
Оригинално заглавие: Round Britain Powerboat Race
Държава: Великобритания
Година: 2008
Жанр: документален филм
Премиера на 13 август по Viasat Explorer

Наричат го „най-голямото и най-трудно състезание с моторници в света”. И то наистина е Еверест на всички ралита с моторници. През юни 2008 г. повече от 40 моторни лодки участваха в обиколка покрай бреговете на Великобритания, спирайки в девет различни града. На карта бе заложена репутацията на някои от най-известните в света състезатели с моторници, изпробващи смелостта си в съревнование с гостуващи знаменитости и новаци. Необходимо бе сериозно планиране и финансови ресурси, само за да имаш право да застанеш на стартовата линия, и далеч повече за изминаването на над 2500-те километра покрай красивата брегова линия на Великобритания. Всички участници се нуждаеха от голяма подкрепа: сухоземни екипи, морски инженери, резервни части, огромни количества гориво и също толкова много пари в брой. Документалният филм ни връща към състезанието, представяйки и хората, заложили всичко на карта, за да се проведе то. В него участват състезатели с моторници от целия свят, включително от Италия, Австрия, Скандинавия, Гърция, Великобритания и Германия.

Бокс по тайландски: шанс в борбата
Оригинално заглавие: Thai Boxing: A Fighting Chance
Държава: САЩ
Година: 2003
Жанр: документален филм
Ексклузивна европейска премиера!
Премиера на 22 август по Viasat Explorer

Векове наред безмилостното към костите на човешкото тяло изкуство на „муай тай” кара борците да усъвършенстват своите професионални способи – юмруци, лакти, колене и крака, привличайки и чужденци, убедени, че са достатъчно силни да се състезават в най-тежкия спорт на боксов ринг. Днес „муай тай” е национален спорт на Тайланд и шампионите в тази борба са най-големите знаменитости на страната. „Муай тай” съдържа множество будистки елементи и съблюдава древен кодекс на честта, така че нещата при него не се изчерпват само с международната му репутация на спорт на злобни и смъртоносни удари и разкървавени кокалчета. Филмът представя историята на трима боксьори, излизащи на ринга за борбата на живота си. За тринадесетгодишния Гонг Прай този тайландски стил на боксиране е начин да се измъкне от бедността. След участието си в тежки борби успява да постигне седем нокаута, но предстоящият мач ще е изпитание не само за уменията му. Двадесет и седем годишният възпитаник на Харвардския университет Сам Шеридан е дошъл в Тайланд, за да изучи изкуството на „муай тай” от един пенсиониран шампион в този спорт. Шеридан се подготвя сериозно за първата си схватка и установява, че му се е паднал унищожителен жребии. А в покрайнините на Банкок двадесет и девет годишната майка на две деца Буун Терм излиза на ринга за първи път, преодолявайки бариерата пред този доминиран от мъже спорт и сбъдвайки мечтата на живота си.

Най-трудните професии на самолетоносач
Оригинално заглавие: Toughest Carrier Jobs
Държава: САЩ
Година: 2009
Жанр: документален филм
Ексклузивна европейска премиера!
Премиера на 25 август по Viasat Explorer

Самолетоносачите от американската военноморска флота са най-предният боеви фронт в днешните високотехнологични военни операции. Изстрелването на изтребител „Ф-18” от полетната палуба за по-малко от 2 секунди е действие, което прави самолетоносачите едно от най-опасните работни места в света. Незначителен пропуск в преценката и животът на хиляди хора, както и оборудване за милиарди долари, могат да загинат в пламъците. За мъжете и жените на борда на самолетоносача и най-малкото действие може да бъде както от съществено значение за успеха, така и причина за катастрофален провал. В този документален филм ще видим вълнуващи интервюта с пилоти на изтребители, приземяващи офицери, капитана на кораба и други членове на екипажа. Камерите са заснели най-различни действия под и на палубата, показвайки разтърсващи факти и издайнически видео кадри.

Коментари (0)

Публикувано в на 5 юли 2009 г.