„Българските събития на ХХ век” – нова мегапродукция на БНТ

БНТ стартира нова телевизионна кампания: „Българските събития на ХХ век”

По случай 50-годишния юбилей на Българската национална телевизия, на 3 декември 2009 година стартира новата телевизионна кампания „Българските събития на ХХ век”. Тя ще се излъчва на живо от студио 3 всеки четвъртък от 20:50 ч. след централната емисия „По света и у нас” по БНТ 1, БНТ САТ и онлайн на адрес vek.bnt.bg. Кампанията ще продължи до 4 март и ще включва 12 живи предавания, в които БНТ ще извежда всички най-значими и важни политически, икономически, социални, културни и духовни събития, маркирали историята на България в отминалия век.

Целта на кампанията е да извади от тъмнината на миналото и от забравата събитията на ХХ век, да ги извика за живот и равносметка, за да ги преживеем отново в опита да разберем какво се случи с България и с всички нас – и така, да продължим нататък…

БНТ ще номинира по десет събития в десетте категории на кампанията, след като се допита до експертна група от авторитетни български историци и учени-специалисти и проведе социологическо проучване.Това ще бъдат на първо място ръководителите на историческите факултети от българските висши учебни заведения и ръководителите на специализираните институти на Българската академия на науките.

Поканените експерти ще направят селекция на най-значимите, най-важните и уникални събития, засягащи съдбата на България и на българите през ХХ век. Направено е и социологическо проучване с агенция „Алфа рисърч”, за да се установи и мнението на обществеността.

На базата на това обобщено допитване зрителите ще определят със своя вот събитието на века в отделната категория. Гласуването във всяка една категория става само с телефонно обаждане, с SMS или писмо по пощата на адреса на БНТ. През последните 7 дни преди финала на всяка от 10те категории, БНТ излъчва клипове, представящи номинациите в съответната категория. Финалното гласуване в категорията се провежда в четвъртък по време на живото предаване.

След края на 10те финала се провежда и представителният избор на едно от 10те събития, победили в своите категории. Това събитие се обявява за „БЪЛГАРСКОТО СЪБИТЕ НА ХХ ВЕК”. В края на кампанията, предпочетеното от зрителите събитие ще бъде увековечено по подходящ начин.

В живите предавания всеки четвъртък най-големите капацитети и ерудити в дадена област – политика, икономика, култура, бит, военно дело, спорт, наука и техника, строителство и т.н., ще разказват, разискват и коментират различни категории събития, илюстрирани с документални кадри от богатия телевизионен архив на БНТ.

„Българските събития на 20 век”

03.12. Откриващо предаване
10.12. Българските военните успехи на 20 век
17.12. Българските научни постижения на 20 век
24.12. Българските културни събития на 20 век
31.12. Българските революции в бита на 20 век
07.01. Българските политически събития на 20 век
14.01. Българските спортни събития на 20 век
21.01. Българските любовни истории на 20 век
28.01. Българските строежи на 20 век
04.02. Българските атентати на 20 век
11.02. Българските абсурди и куриози на 20 век
04.03. Финал

На пресконференцията за старта на проекта днес, 26 ноември, Милко Лазаров, член на УС на БНТ каза: „БНТ ще прави такива проекти, когато на хората им се струва, че всичко това е нещо изчезнало от България. Ще се борим срещу бездуховността.”

Георги Тенев, сценарист и водещ сподели: „Голямо предизвикателство е, че навръх своята 50-годишнина, БНТ покани екипа на «Голямото четене» да направи оригинален проект в духа на обществените задачи на телевизията. Тя е обществена медия, която има специална мисия.

Ние предлагаме оригинален продукт, какъвто не е правен никъде досега. Проект, който в своите директни излъчвания, няма да има характера на забавление.

Особеното в този проект е предизвикателството за обсъждане на истинското естество на моменти от нашето минало, за които учебниците по история мълчат в някои от своите части. Това е провокиращо запитване, от което много неща ще станат ясни.

Целта е да създадем кампания, която да е напълно достъпна за всички зрители, без значение какво образование имат, без да е нужно да са чели определени книги, или да не са чели определени книги.

Няма жив, достатъчно зрял човек, който да няма мнение по темите, по които го провокира кампанията.

Мащабите й са още по-всеобхватни, отколкото на другите два формата. Имаме уникалната възможност да напишем преценка на историята, като се съобразяваме единствено със собствените си виждания.

Историческата памет ще бъде поставена на изпитание, всичко, което определя гражданското общество, ще бъде поставено на изпитание. Успоредните на кампанията дебати ще бъдат открити, за да се разшири кампанията, доколкото й бъде позволено.”

Невена Андонова, Програмен директор на БНТ направи финалния щрих: „Призовавам да си дадем сметка какво голямо количество от фактите на 20 век откриваме не все едно са се случили преди 10-20 години, а все едно нямат нищо общо с нас.

„Българските събития на 20 век” може би ще ни дадат възможност да се освободим от тези събития от нашето настояще и те да отидат в историята, където им е мястото. Замислете се колко много от националните ни колмплекси са свързани със събития от изминалия 20 век.”

Коментари (0)

Публикувано в на 26 ноември 2009 г.