Васил Михайлов като хан Крум в „Денят на владетелите“ по bTV

Акценти от филмовата програма на bTV за периода 22 – 28 октомври 2012 г.

СЪБОТА, 27 октомври
23:00 ЧАСА
Денят на владетелите
Оригинално заглавие: Денят на владетелите (България, 1986 г.)
Жанр: историческа драма
Режисьор: Владислав Икономов
В ролите: Васил Михайлов, Георги Георгиев-Гец, Любен Чаталов, Стефан Мавродиев, Вельо Горанов, Стефка Илиева, Юлия Радева, Стойчо Мазгалов, Вълчо Камарашев и други

Гледай филма онлайн

България по времето на хан Крум (803 – 814г.) е третата в Европа държава по големина и военна мощ след Византия и държавата на Карл Велики. За да продължи делото за обединение на славяни и българи в името на една нация, хан Крум насила жени синовете си за славянки. Също така, той създава закони, които сурово наказват клеветниците, крадците и насилниците.

Сред приближените на хана се заражда недоволство. Двама от тях организират покушение над него, но се провалят и бягат във Византия. С тяхна помощ византийският император Никифор І предприема поход срещу българите. Във Върбишкия проход се завързва решаваща битка. В нея загива самият император. Убит е и един от синовете на Крум. След като печели битката, Крум решава да води преговори за мир.

01:40 ЧАСА
Дарфур сега
Оригинално заглавие: Darfur Now (САЩ, 2007 г.)
Жанр: Документален
Режисьор: Тед Браун
В ролите: Дон Чийдъл, Хеява Адам, Пабло Рекалде, Луис Морено Окампо, Адам Стерлинг

Гледай видео анонс онлайн

„Дарфур сега” е история на надеждата в един от най-тъмните часове на човечеството – призив за действие за хората навсякъде по света да се прекрати катастрофата в Дарфур, Судан. В този документален филм ще видим борбата и постиженията на шест различни души в Дарфур и по целия свят, които помагат да се изясни трагедията в Судан и да се покаже как действията на един човек могат да спасят милиони.

Коментари (0)

Публикувано в на 23 октомври 2012 г.