Варварите въобще не са били толкова лоши! Ново по Viasat History с онлайн видео и снимки

Варварите въобще не са били толкова лоши! Ново по Viasat History

Премиера на 19 септември – 10 октомври по Viasat History
Варварите на Тери Джоунс
Оригинално заглавие: Terry Jones’ Barbarians
Сезон: 1
Държава: Великобритания
Година: 2006

Жертви на добре смазаната машина на пропагандата, така наречените „варвари” от времето на Римската империя са представяни погрешно в продължение на хиляди години. Както ще научим с помощта на ветерана от групата „Монти Пайтън” Тери Джоунс, образът, предаден ни през вековете благодарение на римляните за тези хора като жестоки диваци, вечно настървени за убийства, плячкосване и изнасилвания, не е нищо повече от впечатляващ опит за манипулиране на общественото мнение още през древността.

По време на епично пътуване от мъгливите блата на южна Ирландия до безводните пустини на Персия, Тери Джоунс онагледява в каква степен римските твърдения са просто измишльотини. Той успява да вдъхне нов живот на приказно богатите и разнородни варварски култури, включително келтската, хунската и готската, разбулвайки митове и коригирайки неточните данни относно всяко място, което посещава.

Епизод 1: В „Записки за галската война” Юлий Цезар пише, че нахлува в келтска Галия през 58 пр.н.е., за да защити северните граници на империята от тези непостоянни в поведението си хора. Думите на Цезар прикриват една далеч по-зловеща истина. Според древните римляни, келтите били безпросветен и войнолюбив народ. Тери Джоунс обаче установява, че математическите познания на келтите далеч превъзхождали тези на римляните. Те били състрадателни и защитавали младите и слабите. Обществото им се основавало на сложна мрежа от търговски връзки, която се разпространявала далеч отвъд границите на келтския свят.

Епизод 2: Според римляните, варварите от Германия били сред най-жестоките. Истината обаче е, че ако си говорим за жестокост, не германците, а точно римляните били най-брутални. Римската представа за зверовете от тъмните гори на Германия се появява през IX в., когато Херман Германеца организира по перфектен начин избиването до крак на цели три римски легиона. Тери Джоунс установява, че истинското име на Херман било Армений и всъщност е бил високопоставен офицер от римската армия, командващ легиони от германски войници.

Епизод 3: Тери Джоунс се потапя в света на „варварите” от изток – гърците и персийците, и научава, че именно те, а не римляните, били истинските мозъци на древния свят. Историята започва и завършва със странно парче от ръждясал метал, открито на дъното на Средиземно море през 1900 г. Установява се, че е сложен елемент, демонстриращ фина инженерна мисъл, на възраст 2000 години. Подобно нещо не се появява на света през следващите 1500 години. Какво е довело до преустановяване на прогреса на тези древни технически умения?

Епизод 4: Около 400 г. пр.н.е. се раждат две „варварчета”. Едното от тях ще стане, когато порасне, най-страховитият варварин на всички времена – хунът Атила, Бичът Божи. Другото – Гейзерик, повежда вандалите, които историята деноминира като разрушители. Тери Джоунс обаче твърди, че римската цивилизация не е била унищожена вследствие на инвазия на тези племена, а в резултат от изгубването на Северна Африка като източник на данъци. Според него обичайното схващане за Рим и за „варварите” е наложено от римокатолическата църква, стремяща се да популяризира древноримската версия на истината.

Коментари (0)

Публикувано в на 14 август 2011 г.