Валерия Велева разплита нишката Ердоган – Касим Дал при Коритаров

Валерия Велева: Вероятно срещата на Касим Дал с Ердоган ще му донесе неприятности

Доган бил канен в Истанбул за разговор да се оттегли от лидерския пост в ДПС

Посещението на турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган в България бе тема и на разговора във вторник между журналистката Валерия Велева и водещия на „Свободна зона” по ТВ+ Георги Коритаров. Днес Велева излиза с материал-разсъждение по отношение на това защо срещата между Доган и Ердоган не се е състояла. В ефира на ТВ+ тя разкри подробности около това, до което журналистическата й работа по случая е довела.

По думите на Велева фактът, че срещата между Доган и турския премиер не се е състояла, ще даде отражение върху по-нататъшното отношение към лидера на ДПС и партията му.

Велева уточни, че посещението на Ердоган е в отговор на визитата на премиера Бойко Борисов в Анкара в началото на годината. Журналистката разви теза, подобна на тази, която представи  Осман Октай преди ден в студиото на „Свободна зона” по ТВ+, а именно, че „антидоганизмът, като явление, тревожи Анкара. Управляващите в Турция се тревожат, че то може да се превърне в масови антитурски настроения.  Напрежение, което може да повлияе на отношението на България към членството на Турция в ЕС. Може би искат да сменят Доган с по-млади лидери, за да могат да  преобърнат антидоганизма”.

Затова и Доган бил поканен в Истанбул за разговор точно по темата за лидерството в ДПС. Според Велева целта на поканата била разговор с Доган да се оттегли и да даде път на по-младите. Лидерът на ДПС отказал. Ето защо му била предложена нова среща, този път на българската територия, по време на посещението на Ердоган в страната ни. Доган, обаче, така и не бил открит. Затова от екипа на Ердоган се обърнали към Касим Дал, но не в качеството му на заместник-председател на ДПС, а като председател на групата за приятелство на България с Турция в парламента. По думите на Велева Дал бил помолен да вземе със себе си и Четин Казак. Казак, обаче, не присъствал на срещата.

„ДПС предпочита да мълчи”, каза Велева по повод липсата на обяснение защо срещата между Доган и Ердоган не се е състояла.

Междувременно в медиите излезе информация, че среща между двамата изобщо не е била уговаряна. Това заяви заместник-председателят на ДПС Лютви Местан. Той обясни: „При подобен род срещи, включително и когато българският премиер е на посещение в други държави, той задължително се среща с председателя на групата за приятелство с България в съответното Народно събрание. Фактът, че председател е Касим Дал, е случайно стечение на обстоятелствата, което не е основание за некоректни интерпретации“.

„Натискът ще продължи.  Дал се смята за алтернатива на Доган в партията. Вероятно срещата на Дал с Ердоган ще му донесе неприятности”, коментира Валерия Велева в „Свободна зона” по ТВ+.

Към края на разговора си с Георги Коритаров тя сподели виждането си за поведението на лидера на ДПС след случая „Ахмед Емин”.

„След случая с Ахмед Емин Доган е друг човек, друг политик, с различно мислене. Никога преди не го бях чувала да разделя себе си от българите”.

Коментари (3)

Публикувано в на 6 октомври 2010 г.