Валери Тодоров от БНР става европейски радиошеф

Генералният директор на БНР Валери Тодоров е избран за вицепрезидент на европейската  радиомрежа „Евранет +“

Генералният директор на Българското национално радио Валери Тодоров е избран за вицепрезидент на европейската радиомрежа „Евранет +“.  Решението бе взето по време на конференция на Генералната асамблея на организацията в Лисабон.

Стартът на европейската радиомрежа „Евранет +“ ще бъде даден през април тази година. Медийният проект е пет годишен, като той  обединява 14 радиостанции с обща аудитория от над 26 млн. души.  Новините ще се разменят на 23 езика, а БНР ще излъчва за своите партньори 75 минути продукция всяка седмица.

Европейската Комисия инвестира в  „Евранет +“ над 25 млн. евро, като основната цел е да бъдат създавани и излъчвани радиопрограми, свързани с дейностите на Европейския съюз, разпространявани чрез ефир и дигитални платформи посредством мрежа от радиостанции. БНР ще има водеща позиция в този общоевропейски проект. Сред областите, в които ще се търси стратегическо развитие на „Евранет +“ са мултимедията, цифровите и интернет платформите.

Финансирането на българската страна по проекта е на стойност над 200 000 евро за първата година. „Евранет +“ ще  цели да стимулира сътрудничество между страните и радиостанциите с призванието да се създаде паневропейско пространство на информация, като медиите ще имат „кръстосан подход“ към темите в различните държави – членки.

Коментари (0)

Публикувано в на 20 февруари 2013 г.