Ученици вече гледат кино безплатно, останалите – за 2 лева! с онлайн видео и снимки

Ученици вече гледат кино безплатно, останалите – за 2 лева!

Стартира София Филм Фест за учащи

На 12 октомври 2009 г. с прожекция на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” започна специалната програма на
София Филм Фест и Дома на киното

В препълнения Дом на киното снощи стартира пилотното издание на „София Филм Фест за учащи”. Филмът на Стефан Командарев по едноименния роман на Илия Троянов беше представен от продуцента Стефан Китанов. След прожекцията публиката имаше възможност да разговаря с продуцента, актрисата Ана Пападопулу и композитора Стефан Вълдобрев. Повече от 40 минути младите хора с интерес се запознаха с процеса и перипетиите около създаването на филма.

„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” е на киноекран в България вече 1 година, което е прецедент в българското кино за последните 20 години. В продължение на 38 седмици филмът фигурира в боксофис класацията Топ 20 с най-гледаните филми у нас и беше определен за българския кандидат за чуждоезичен Оскар. С 18 международни награди в актива си, филмът продължава своето пътешествие по света – до края на годината е поканен за участие в конкурсните програми на още 5 фестивала, а през 2010 година ще бъде показан на престижни фестивали в Съединените щати, включително в Палм Спрингс и Санта Барбара. До момента „Светът е голям” е закупен за разпространение 19 държави, към които наскоро се присъединиха Испания, Австралия и Косово.

Предстои още една прожекция на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” в рамките на „СФФ за учащи” – на 15 октомври, четвъртък, от 10,00 часа. Филмите от програмата се показват безплатно за ученици и студенти и при промоционалната цена от 2 лева за останалите зрители.

„СФФ за учащи” е част от мащабния проект „София Филм Фест – национален проект за кино”, който екипът на Арт Фест разработва и ще реализира през следващите 2 години. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас и Пловдив, регионалните издания на СФФ – в над 10 нови градове, които ще се реализират през 2010 като част от международния проект „Операция Кино” (общ проект на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), пътуващите из България прожекции на филми от последните издания на СФФ – „СФФ на път” и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.

Коментари (0)

Публикувано в на 13 октомври 2009 г.