Ученици се бият, пушат, палят – скандално в „Здравей, Бългалия“!


Новият репортерски сериал на „Здравей, България” показва аномалии в българското училище

Кадри с бой между ученички от Професионалната гимназия по фризьорство, снимани с мобилен телефон има в първия епизод на „U4ili6te bg” – новият репортерски сериал на „Здравей, България”.

Авторът Екатерина Анева дори е намерила побойничката, която си признава, че така си решава проблемите. Даже признава, че е палила косата на същото момиче и не чувства вина.

Целият епизод е изграден върху мнението на ученици от различни училища, които открито говорят за побоя и признават, че това е всекидневие и съвсем нормален начин за разрешаване на проблемите им. Децата признават, че се бият дори и за „поглед накриво“.

Записани са и учители, както и представители на асоциация „Родители“, които си прехвърлят топката, а също и доц. Ивайло Петров – психотерапевт. Той смята, че няма стратегия в образованието за справяне с агресията и проблемът ще продължи да се задълбочава. В материала има и други фрапиращи кадри на бой и унижения между ученици.

Втората серия е за това как учениците изкарват времето в междучасията. Снимани са ученици в голямото междучасие, които играят карти, пият бира и пушат. Има признания, че даже и водка се пие от сутритна „в зависимост от програмата в училище“. Тв екипът залови и  ученици, които пушат в двора на самото училище, а заместник-директорът отрича този факт…

Позицията на учителите е представена в третия епизод. Имаме кадри на бой между учители и ученици. Друг епизод ще бъде посветен на ролята на родителите и мястото на просветното министерство…

„Изобщо, от стратегии, промени в законите, спорове за субсидии и заплати и реформи, реално в българското училище се наложи „Законът на джунглата“, обобщава Катя Анева.

Коментари (0)

Публикувано в на 15 май 2010 г.