Учени опитват да управляват метеорологичното време с онлайн видео и снимки

Учени опитват да управляват метеорологичното време

Ново по Viasat Explorer през август

Човекът срещу Земята
Премиера на 6 август по Viasat Explorer

Неспирните и силни снеговалежи може да имат разрушителна сила. Възможно ли обаче да се избегне разрухата? Има ли вариант хората да контролират времето и природните стихии? Или ви се струва невъзможно? Изследователят природозащитник Сам Брансън се среща с различни учени от разни краища на света, търсещи начин за постигането на това. Тези хора са на предната линия в опитите за превръщане на научната фантастика в научни факти. Съвременната наука предоставя на човека непознати досега възможности да се защитава от природните стихии. Трупаме и все повече научни познания и умения. Дали няма да успеем за първи път в историята да постигнем надмощие спрямо този могъщ враг?

33-мата от Чили
Премиера на 13 август по Viasat Explorer

Това е неразказаната история за трагедията с група чилийски миньори, разтърсила света. Филмът е сниман преди, по време и след спасителната операция в мината „Сан Хосе” и не само обрисува мъчителните преживявания, изключителен кураж и последвалото спасение на жертвите, но и разкрива осъдителни доказателства за небрежност, причинила катастрофата в мината. Авторите на документалната лента проследяват трагичните събития, започнали на 5 август 2010 г., когато 33-има миньори се оказват в капан на близо 700 м под земята в пустинята Атакама, Чили. Ще станем свидетели на успехите и провалите на спасителната операция. Стъпка по стъпка спасителите планират и осъществяват избавлението на миньорите. За първи път виждаме и непоказвани досега ексклузивни и много лични интервюта със самите жертви на инцидента, в които ще научим за най-интимните им емоции по време на 69-дневното изпитание. Включени са и разговори с близки на миньорите, официални лица, политици и спасители. Смята се, че драматичното избавление на миньорите на 13 октомври е гледано на живо от повече от един милиард души по целия свят.

Полярни пилоти
Премиера на 21 август – 13 ноември по Viasat Explorer

Запознайте се с „полярните пилоти” – последните истински арктически авиатори в канадския Север. Авиокомпанията „Бъфало еъруейс” е със седалище в град Йелоунайф и пилотите й летят със самолети от времето на Втората световна, с витла. Това са големи и стари машини, построени от жени по време на войната и в голяма степен все същите и днес. Новаците пилоти трябва да издържат на смразяващо ниските температури, докато превозват товари и пътници през виелици, борейки се с повреди и дори, ако се налага – на трансатлантически пътешествия. Невъзможна професия в непрощаваща среда.

Коментари (0)

Публикувано в на 21 юли 2012 г.