Uber беше пробит от хакер при инцидент с киберсигурността

САН ФРАНЦИСКО — Компютърните системи на Uber са били пробити и компанията е предупредила властите, съобщи компанията за организиране на превози в четвъртък.

Компанията за организиране на превози каза в туит, че „отговаря на инцидент с киберсигурността“.

Хакерът е разкрит в съобщение, публикувано в Slack, според двама души, запознати с въпроса, които са говорили при условие за анонимност поради чувствителността на инцидента.

„Докладвам за хакер и uber претърпя нарушение на данните“, гласи съобщението.

Последва вълна от реакционни емотикони, включително десетки символи, които изглеждаха като сирени. Заради хака някои системи, включително Slack и вътрешните инструменти, бяха временно деактивирани, казаха хората.

Вътрешни екранни снимки, получени от The Washington Post, показват това, което хакерът каза, че е широк достъп до корпоративните мрежи на Uber. Лицето каза, че са взели данни от общ софтуер, използван от служители на Uber, за да напишат нови програми.

Uber посочи изявлението си в Twitter, когато беше помолен за коментар по въпроса. Компанията не отговори веднага на въпросите за степента, в която вътрешната информация може да е била компрометирана.

Uber чака една година, за да докладва за масово хакване на клиентски данни

Първо Ню Йорк Таймс докладвани инцидент

Uber Предишно нарушение През 2016 г. той разкри личната информация на 57 милиона души по света, включително имена, имейл адреси и телефонни номера. Той също така включва информация за шофьорските книжки на приблизително 600 000 американски шофьори. Приближени са две лица Информация чрез „услуга, базирана на облак на трета страна“, използвана от Uber по това време.

Базираната в Сан Франциско Uber може да е била засегната от блокиращите системи на хакера. Компанията също беше подложена на критики за отношението си към шофьорите, които се бореха да ги задържат като изпълнители.

READ  Индия забранява износа на пшеница след криза с доставките

Хакерът публикува като Uber в чат функция на HackerOne, която посредничи между изследователи, съобщаващи за уязвимости в сигурността, и компаниите, засегнати от тях. Uber и други компании използват услугата, за да управляват доклади за пропуски в сигурността в своите програми и да възнаграждават изследователите, които ги открият.

В този чат, видян от The Post, предполагаемият хакер е поискал достъп до акаунта на Uber в Amazon Web Services.

Какво да направите, ако сте били хакнати

AWS не отговори веднага на искане за коментар. (Основателят на Amazon Джеф Безос притежава The Post.)

В последващо интервю за приложение за съобщения, хакерът каза на The Post, че са пробили компанията за забавление и могат да изтекат изходния код „след няколко месеца“.

Мъжът описа сигурността на Uber като „ужасна“.

Пътуването на Питър „Мъдж“ Затко от хакер до разобличител в Twitter

Служителите на Uber бяха хванати неподготвени от внезапното прекъсване на работния им ден и според екранните снимки някои първоначално реагираха на тревожните съобщения като на шега.

Зловещите публикации на хакера разкриват, че героят на Спондж Боб, Mr. Крабс беше посрещнат с реакции, изобразяващи популярния GIF „Случва се“ и въпроси дали ситуацията е шега.

„Съжалявам, че съм пръчка в калта, но мисля, че по-малко мемета ще бъдат оценени, когато се занимаваме с прегрешение“, гласи едно съобщение, видяно от The Post.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.