Twitter съди Илон Мъск за сделка за 44 милиарда долара

УИЛМИНГТЪН, Делавър, 12 юли (Ройтерс) – Twitter Inc (TWTR.N) Той съди Илон Мъск във вторник за нарушаване на сделката му за 44 милиарда долара за закупуване на социалната медийна платформа и поиска от съд в Делауеър да му нареди да се присъедини към най-богатия човек в света срещу договорени 54,20 долара за дял в Twitter.

„За разлика от други страни, обвързани от договорното право на Делауеър – Мъск вярва, че е свободен да промени решението си, да разруши компанията, да наруши нейните операции, да унищожи стойността на акционерите и да си тръгне“, се казва в жалбата.

Делото обещава да бъде една от най-големите съдебни битки в историята на Уолстрийт, включваща един от най-колоритните предприемачи в света на бизнеса, което ще доведе до стандартен договорен език.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

В петък Мъск каза, че прекратява договора, тъй като Twitter е нарушил договора, като не е отговорил на искания за информация, свързана с фалшиви или спам акаунти в сайта, които са от основно значение за неговото бизнес представяне. Прочетете още

Мъск, главен изпълнителен директор на производителя на електрически превозни средства Tesla Inc, не отговори веднага на искане за коментар.

Делото обвинява Мъск в „дълъг списък“ от нарушения на споразумението за сливане, които „са причинили хаос на Twitter и неговия бизнес“. За първи път се казва, че съкращенията на служители са се „подобрили“ след обявяването на сделката.

Twitter обвини Twitter, че „тайно“ е натрупал дялове в компанията между януари и март, без да разкрие надлежно своите значителни покупки на регулаторите.

READ  Главният изпълнителен директор на Twitter каза, че двама лидери напускат, наемането им е спряно на фона на придобиването на Мъск

Акциите на платформата за социални медии се повишиха с 4,3% до $34,06 във вторник, но бяха под нива над $50, на които се търгуваха, когато сделката беше одобрена от борда на Twitter в края на април. Акциите добавиха още 1% след камбаната.

Мъск каза, че затваря връзката поради, както каза, „икономическо неблагоприятно събитие“ поради липса на информация за спам акаунти и неверни представяния. Той каза, че напусканията на изпълнителните директори са неуспех да се води бизнес в обичайния курс – и Twitter каза, че е премахнал този език от споразумението за сливане по време на преговорите.

Twitter каза, че не е споделил повече информация с Мъск за спам акаунтите, тъй като се опасява, че той ще създаде конкурентна платформа, след като се откаже от придобиването.

Twitter нарече причините, цитирани от Мъск, „извинения“, които не са основателни и каза, че решението му да се оттегли е свързано със спада на фондовия пазар, особено на технологичните акции.

Акциите на Tesla, основният източник на богатството на Мъск, загубиха около 30% от стойността си, откакто сделката беше обявена и затворена на $699,21 във вторник.

В отделна декларация Twitter поиска от съда да насрочи четиридневно изслушване в средата на септември.

В бележка до служителите на Twitter във вторник главният изпълнителен директор на Twitter Барак Агарвал се опита да успокои служителите за бъдещето.

„Ще докажем нашата позиция в съда и вярваме, че ще спечелим“, пише той в бележката, с която Ройтерс се запозна.

Правни експерти казаха, че Twitter ще има надмощие въз основа на информацията, налична в публичния Twitter. Прочетете още

READ  Майли Сайръс даде положителна проба за Govt след световното турне, но казва, че „определено си заслужава“

„Twitter зае силна позиция в оплакването си, че Мъск е претърпял угризения на съвестта на купувача – това беше причината за решението му да се оттегли от сделката, а не ботовете“, каза Брайън Куин, професор по право в Бостънския колеж. фактите, които Twitter представя тук, са много силни аргументи за това Twitter да сключи сделката.“

Мъск е един от най-следваните акаунти в Twitter и съдебният процес включва изображения на няколко негови туитове, включително емотикони на кака, за които компанията каза, че нарушават правилото за „неунижаване“ на връзката.

Мъск туитна емоджито на 16 май в отговор на чифт туитове от Agarwal, обяснявайки усилията на компанията да се бори със спам акаунтите.

То включва изображение на текстово съобщение, изпратено от Мъск на Агарвал на 28 юни, след като Twitter обеща, че Мъск ще финансира сделката.

„Вашите адвокати използват тези разговори, за да създават проблеми“, написа Мъск на Агарвал. — Трябва да спре.

След като Мъск каза, че прекратява сделката, Twitter съобщи, че е изпратил туитове в понеделник, които предполагат, че твърденията му за спам са част от план за налагане на спам данни в обществено достояние.

„За Мъск интересите на Twitter, неговите акционери, сделката, с която Мъск се съгласи, и съдебният процес за налагане на всичко това представляват сложен фарс“, се казва в съдебния иск.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Репортаж от Том Холс в Уилмингтън, Делауеър; Монтаж: Крис Рийс, Нолин Уолтър и Матю Луис

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.