tvart ни повежда на HD пътешестие за първия си рожден ден с онлайн видео и снимки

tvart ни повежда на HD пътешестие за първия си рожден ден

tvart на годинка, пуска шест документални филма, заснети в HD формат

С документална поредица от 6 филма, която представя наследството на древните човешки култури от Месопотамия до Тракия, първата българска телевизия за култура и туризъм tvart отбелязва своя първи рожден ден.

Двуезичната DVD колекция „Пътят на човешката цивилизация“ повежда към Месопотамия, където преди 5000 години е създадена първата писменост, а по-късно и астрологията. Вторият филм е пътуване към траките, после идва магията на Орфей и музиката, която бащата на съвременната медицина Хипократ използвал за терапия.

Вълнуващи разкази в четвъртата поредица водят зрителя към човешки стъпки на 17 000 години, скални рисунки на 11 хил., скулптура на богиня на 8000 г., както и към родните места на Омир и Херодот, храмовете на Ефес; светилищата на Кибела и къщата на Дева Мария.

Филмът разказва и за древната битка за Троя, сраженията на Рамзес II, похода на Александър Македонски.

Къде са приказните храмове на Аполон, Зевс и Дионис по Егейското крайбрежие? Ами гробницата на цар Мидас – най-алчния цар на всички времена? Накъде водят подземните градове в Кападокия, какви тайни крие султанският харем в Топкапъ? Кой е духовният учител на еничарите? Къде е магическият черен камък от Мека, вграден в Синята джамия? За всичко това разказва последната серия от DVD поредицата „Пътят на човешката цивилизация„.

Екипът на документалната поредица „Пътят на човешката цивилизация“, съставена от 6 филма: „Месопотамия – следи в пясъка“, „Траките“, „Орфей“, „Анатолия – земя на богове и гробници“ I, II и III част има зад гърба си над 15 филмови проекта представени в България, Индия, Холандия, Турция, Сирия, Русия и САЩ.

В процес на подготовка е продължението на поредицата, което ще има своите премиери през 2011 г.

Автор и режисьор е Стилиян Иванов – основател и ръководител на няколко телевизии в България – „Веселина ТВ“, ББТ, tvart. Завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство в София и още като студент започва работа в Българската национална телевизия. Създал е над 1000 тв предавания, 240 видеоклипа, реклами и сценични спектакли.

Продуцент е Деян Неделчев – работил като режисьор и програмен директор в няколко телевизии на България. Управлявал ББТ. Собственик на dodofilm.

Телевизия tvart, която може да се гледа и в интернет ( www.tvart.info ), излъчва само собствена продукция, като в 100-секундни клипове представя културни и туристически събития от цял свят.

Коментари (1)

Публикувано в на 2 юни 2010 г.