ТВ7 спира в мрежата на „арогантните“ Близу!

Три канала отлитат от мрежата на Близу – ТВ7, News7 и Супер 7. Във форума на компанията е наложен опит за цензура, като всяко мнение се одобрява (или трие!) ръчно от модератор!

На 18 март Близу излезе със следната позиция:

Преустановява се излъчването на програмите ТВ7, Супер7 и News7 в мрежата на Близу

Уважаеми клиенти,

Програмите ТВ7, Супер7 и News7 (доскоро ББТ) ще бъдат спрени в мрежата на Близу в следващите няколко дни. Въпреки услилията ни, не успяхме да постигнем споразумение с ТВ7 и по закон сме задължени да преустановим излъчването на програмите. Супер7 и News7 ще бъдат спрени в понеделник, 18 март 2013 г. в 12:00 ч.

Защо спирате програмите на ТВ7?

ТВ7 поискаха многократно по-висока цена за излъчването на ТВ7 и Супер7, превишаваща цената за 2012 г. десетки пъти. Подобно увеличение е в пъти повече от приетите норми за индустията и би довело до увеличение на цените към клиентите на Близу. Близу се съгласи на четирикратно увеличение на таксите, но тази оферта не беше приета от ТВ7. За да не се наложи да увеличим цените за телевизия, Близу е принуден да спре излъчването на каналите. Отделно, ТВ7 отказват да ни предложат договор за News7. По закон сме задължени да не излъчваме програми без договор и затова преустановяваме излъчването на всички програми на ТВ7. Преговорите продължават и се надяваме да подновим излъчването на каналите на ТВ7 в най-скоро време.

ТВ7 е безплатна ефирна телевизия, а вие твърдите, че искат увеличение?

Точно в това е парадоксът, те искат от нас като кабелен оператор да плащаме непосилна цена, а предлагат програмата безплатно по ефир.

Защо другите оператори продължават да излъчват програмите?

Не можем да коментираме търговските отношения на ТВ7 с други оператори. Ако заплатим желаните такси на ТВ7 ще трябва да вдигнем цените към клиентите на Близу. Уверяваме ви, че търсим решение различно от повишаване на цените. Как го правят другите оператори е трудно за нас да коментираме, но е икономически невъзможно да се спазват законите в страната и да се поддържат ниските цени на телевизията към крайни клиенти при подобни драстични увеличения от страна на телевизиите. Близу е отговорна и прозрачна компания, която спазва законите.

Мога ли да прекратя договора си с Близу?

Договорът с Близу е за определен брой, а не за конкретни програми. По тази причина, договорите остават в сила. За в бъдеще, при преподписване на договорите, ще се определят, кои точно програми са включени в пакета. Ще добавим допълнителни канали в следващите няколко дни, а всички клиенти на детския канал Супер7 ще могат да гледат Nickolodeon. За повече информация относно програмите във вашия индивидуален договор и възможни промени може да се обадите на 0700 43 700.

Следете за допълнителна информация следващите няколко дни.

Ръководството на Близу Медиа енд Броудбенд ЕАД

###

ТВ7 разпространи ответна реакция на Николай Бареков, шефът на медията:

Уважаеми колеги и партньори,

TV7 и групата канали днес бяха едностранно изключени от кабелния оператор Blizoo. Това е едностранен акт, който по същество представлява рекет срещу нашата телевизионна група. През последните месеци имаше опит от наша страна да се водят преговори за такса, платима върху реалния брой техни абонати. Вместо преговори, кабелният оператор предпочете да постави ултиматум, който ако не приемем, да изключи нашите програми от достъп до своите абанати. Арогантността срещу нас стигна до там от Blizoo да ни предложат дори оферта да откупят само мачовете от българското футболно първенство, които излъчваме в нашия ефир. TV7 и групата канали бяхме третирани като амбулантен търговец, които продава програмите си на парче.

Единственото, което искахме, е постигане на справедлива пазарна цена за нашите телевизионни програми, в които наистина инвестираме много средства, труд и човешки талант. Бяхме брутално нападнати, буквално в гръб, от кабелния монополист и държим да се знае, че в случая ни беше отредена ролята на жетвата, която трябва да се предаде или безропотно да приеме съдбата си. Няма да се поддадем на този безпрецедентен натиск и ще се борим докрай, за да заслужим доверието на нашите зрители. През последните месеци телевизиите ни се радват на безпрецедентна популярност и очевидно това даде повод да се действа така срещу нас. Важното е да се знае, че от Blizoo нарушиха всякакви пазарни и икономически принципи в опита си да придобият нашите програми почти без пари, за да могат да трупат печалби на гърба на своите абонати.

Николай Бареков,

Изпълнителен директор

TV7, NEWS7 и SUPER7

###

На фона на тези събития в официалния форум на Близу бе въведен подход, безпрецедентен за демократичните порядки – всяко мнение на потребител се одобрява РЪЧНО от модератор! Това ни кара единствено да мислим, че негативните мнения по политиката на Близу, точно в този момент, преобладават над положителните…

Коментари (0)

Публикувано в на 19 март 2013 г.