ТВ наръчник за бременността и раждането

CBS Reality представя „Бременност и раждане: Истината“ и „Домашно раждане“

От 20 май, всеки делничен ден, 14:05 и 19:05

Двойна доза бебешка магия! CBS Reality с радост обявява премиерата на две образователни и любопитни поредици, посветени на бременността, раждането и развитието на децата „Бременност и раждане: Истината“ и „Домашно раждане“ през май.

И двете предавания осигуряват всеобхватен и изчерпателен наръчник за бременността и раждането, чиято цел е да разсее митовете и страховете за износването на бебето, родилните мъки и родителството.

„Бременност и раждане: Истината“ е поредица от 30 епизода, която изследва всеки аспект на пътуването от зачеването до раждането и отвъд, включвайки абсолютно всичко – от ултразвукови изследвания, масаж на бебета и съвети за кърменето до ненаситния апетит и възможностите за раждане. Тази програма, предназначена за всички бъдещи родители, е изпълнена с практична информация и съвети от първа ръка от лекари, акушерки и родители.

„Домашно раждане“ разглежда нарастващата тенденция за раждане в домашни условия. Поредицата в 15 части проследява 15 бременни жени, които твърдо са решили да постигнат това, което желаят – да родят детето си в комфорта на собствения си дом. Предаването наблюдава пътешествията на бъдещите родители, които получават помощ в подготовката за раждане извън болничното заведение от независими акушерки и дули.

Двете поредици стават част от богатата и популярна програмна библиотека на CBS Reality, включваща и любими предавания като „48 часа“ и „Съдия Джуди“.

Присъединете се към CBS Reality тази пролет, за да изживеете върховете и спадовете, съпътстващи най-вълшебните моменти в живота.

„Бременност и раждане: Истината“

Поредицата в 30 части e изчерпателен и надежден наръчник за всеки етап от бременността и раждането – от тестовете за бременност и сутрешното гадене до родилните басейни и масажа на бебетата.

Целейки да разсее митовете и страховете около раждането, предаването предлага изобилие от практична информация. Познанията, които бликат от поредицата са почерпени от първа ръка – опита на лекари, акушерки и, разбира се, родители.

„Бременност и раждане: Истината“ е задължителна за всички бъдещи родители!

Някои от темите са:

За родителите Лара и Роб се налага индукция на раждането. Лин Бриджфорд прилага краниална остеопатия върху десетседмичното бебе Рубин, а освен това майки и здравни специалисти обсъждат сутрешното гадене, ултразвуковите изследвания и тестовете за аномалии.

Съветничката и акушерка Ела Джаксън дава няколко добри съвета за кърменето, Каръл Айрънсайд взема урок по бебешки масаж и ще посетим неонатологичното отделение, където недоносените бебета Ейдриън, Бет и Сони се развиват.

Консултант акушерката Дес Холдън управлява клиника за майки диабетички и преглежда Хелън Макатиър, която е развила гестационен диабет и нейното бебе ще се роди с Цезарово сечение. Акушерката Ела Джаксън обяснява какво представлява късата юздичка на езичето и демонстрира как лесно може да бъде излекувана. Майки и техните партньори обсъждат рязката промяна на настроението по време на бременност и 4D скенер показва как расте бебето през 27-та седмица.

Ентонокс или газ и въздух се предлага за обезболяване при раждането. Стрептококи от група Б са животозастрашаващи бакетрии, които засягат около 700 бебета във Великобритания годишно, педиатърът Райън Уоткинс обяснява възможните проблеми. Бебешкият език на знаците се превръща в популярна форма за комуникация с бебето преди да се научи да говори – жени коментират това и фазата на транзицията при раждането.

Бъдещите бащи коментират ролята си, когато партньорката им започне да ражда и с какво биха могли да помогнат. Дес Холдън говори за холестазата, усложнение при бременността. Майките споделят информация за усещанията при контракции Бракстън-Хикс и кога се поставя инжекция с витамин К.

Райън Уоткинс разяснява проблема залепнали клепачи при новородените, няколко майки решават да си направят Belly Cast – реален 3D модел на бременния си корем за спомен, и консултант акушерката Дес Холдън разказва за прееклампсията – животозастрашаващо състояние при бременност.

Домашно раждане

Майките през 90-те години може и да са били твърде важни и превзети, за да напъват и избират Цезарово сечение, но майките в днешно време се вземат в ръце, отказват се от болниците и раждат децата си вкъщи. Добрата новина за тези дръзки и решителни жени е, че има нова общност от акушерки, която ще им помогне да осъществят мечтата си. В новата поредица „Домашно раждане“ нашите акушерки ще преведат бъдещите майки и техните половинки през периодите на бременността и раждането, помагайки им да постигнат своето желание и да родят детето си в уюта на собствения си дом.

Някои от случаите, описани в епизодите:

Карълайн има едно дете, Оливър, от предишна връзка. Сега тя очаква бебе от половинката си Рик. Първото й раждане е било трудно и травмиращо и иска да избегне повторно такова, затова е решила да използва услугите на независимата акушерка, Аня Коситски-Мецнър, и е планирала раждане във вода у дома.

Рут е млада самотна бъдеща майка и живее с по-малката си сестра, която вече има бебе. Рут планира раждане във вода, асистирано от майка й, която е дула и в обкръжението на семейството си.

Клер и Тони живеят в Кент. Клер скоро ще се сдобие с първата си рожба и предпочита да роди вкъщи. Тя вече е помолила независимата акушерка Вирджиния Хоус да й помага при раждането. То е изморително и продължително, но все пак успешно.

Сали и Сам са жители на Чичестър близо до южното крайбрежие на Англия. Те имат един син, Люк, който е роден с Цезарово сечение. Сали иска да има домашно вагинално раждане след Цезарово сечение. Тя е ангажирала акушерката Аида Стивънс, но раждането й не протича по план и изглежда, че ще се наложи да постъпи в болница отново за Цезарово сечение.

Аида Стивънс е независима акушерка и е майка на пет деца – в момента очаква шестото си дете и планира домашно раждане с помощта на акушерката Андрия Прескот.

Факти за бременността и раждането

 • Около 130 милиона бебета се раждат в света всяка година.
 • Обикновено нормалната продължителност на бременността е между 37 и 42 седмици. Плацентата достига пълна зрялост около 34-та седмица.
 • По време на бременност матката на една жена се разширява до 500 пъти и кръвоснабдяването й се увеличава с 50%.
 • Според швейцарско проучване първото раждане изисква средно 135 контракции, докато следващи раждания изискват 68.
 • В днешно време около четвърт милион бебета по света са заченати чрез изкуствено осеменяване.
 • Най-дългата бременност в света е продължила 375 дни и бебето тежало сравнително малко – 3,1 кг.
 • През 2012 г. Нигерия е на първо място по раждаемост с 47,60 раждания на 1000 души.
 • През 1959 г. 34% от жените във Великобритания са родили у дома. През 2010 г. този процент спада до 2,7%. В САЩ той е само 0,1%, докато в Холандия (която винаги е била на първо място по домашни раждания в Европа) броят на тези майки е спаднал от две трети през 1965 г. до по-малко от една четвърт днес.
 • Само 5% от бебетата се раждат на термина.
 • Най-голямото новородено бебе тежало 10,8 кг., а майката била висока 2,26 м. За съжаление момченцето умира 11 часа след раждането. Най-тежкото оцеляло бебе, родено в Аверса, Италия през 1995 г., тежало 10,2 кг.
 • Най-малкото оцеляло бебе е момиченце, родено в Маями, Флорида. То тежало само 280 гр. и се родило след 21 седмици и 6 дни в майчината утроба.
 • Бременните жени се нуждаят само от 300 допълнителни калории на ден.

Суеверия

 • Според легендата, ако коремът на жената е висок, тя ще има момиче, а ако е нисък – това означава, че ще има момче, макар че това е по-скоро свързано с мускулите и тоновете на плода.
 • В Тайланд жените вярват, че ако наблюдават затъмнение, детето им ще се роди с деформирана уста, наподобявайки затъмнената луна или слънце.
  • Съществува суеверие в различни страни и общества, което гласи, че бременните жени трябва да се обграждат с красиви неща и да избягват да гледат всичко грозно и деформирано. В Гана бъдещите майки не трябва да виждат кръв, маймуни, грозни животни и разрязване на месо, докато жените в Ямайка не трябва да виждат трупове. В Нигерия бременните жени са насърчавани да живеят в тиха и спокойна обстановка и да избягват спорове и скандали, за да бъде детето им спокойно. А в Лапландия се смята за неподходящо в присъствието на жените от малцинството саами да се говори за деца в неравностойно положение, за раждане или раждането на еленчета.

Коментари (0)

Публикувано в на 11 май 2013 г.