Турция изнася 70 сериала и печели 150 милиона долара

Износът на турските тв сериали в чужбина е сред секторите, които отбелязват възход. По данни на турската правителствена служба за обществена дипломация, приходите от износа на турски тв сериали в чужбина през миналата 2013 г. са надхвърлили 150 млн. долара. Анализаторите наричат сериалите „меката сила“ на Турция в чужбина.

До преди десет години във филмовия и телевизионния сектор изцяло преобладаваха филмите и програмите, които се внасяха от чужбина, пише БТА. След 2000 г. се появиха първите местни продуцентски фирми, които завладяха пазара. Сега в Турция годишно се произвеждат по около 100 сериала и телевизионният пазар изцяло се задоволява с турски ленти, които успешно конкурират чуждите произведения чрез сюжетите, изпълнителите и качеството, които предлагат.

Те задоволяват не само вкуса на турския зрител, но и на зрителите в различни точки на света. Над 70 турски тв сериали сега се изнасят в 54 страни в региона на Балканите, Близкия изток, Средна Азия, Южна Америка. През 2013 г. за пръв път турски сериали бяха внесени в Украйна, Пакистан, Китай и Русия.

84 милиона зрители досега са гледали финала на култовата лента „Гюмюш“ („Перла“ в български вариант). Към момента най-гледаните турски сериали по света са „Великолепният век“, „Огледален свят“, „Забраненият плод“, „Пепел от рози“ и др. Цената на турските сериали варира между 500 и 200 хиляди долара в зависимост от лентата. А преди 10 години отделен епизод се е продавал по 35-50 долара.

Инфо: Агенция Дартс нюз

Коментари (0)

Публикувано в на 21 януари 2014 г.