Туберкулоза: бялата смърт – ново по Da Vinci Learning

Da Vinci Learning – програмни акценти юни 2015

Световен ден на млякото

Да изобретяваме – Фермерски помощник
01 юни 2015 в 18:30

Експресът на учените – На север
01 юни 2015 в 18:30

Фактология – Бебета и семейства
01 юни 2015 в 19:30

Светът около нас е пълен със загадки, но само Харисън Худи притежава енергията и интелекта да достигне до същността на нещата. Малко нещо детектив, малко нещо смахнат учен, Харисън набира деца от Канада, които да му помагат в разследванията като асистенти в студиото и репортери на терена. Никой въпрос не е прекалено труден или прекалено смахнат за Харисън и неговите другари. Откривателската дейност представлява съчетание на хумор, наука и интелект, необходими за да се види дали истината не се крие някъде наблизо, а процесът на откривателството винаги е придружен от забавления.

В този епизод – Всички бебета имат нужда от семейство, за да оцелеят. Харисън изследва защо бебетата пият толкова много мляко и акат толкова много в памперсите си и защо са толкова сладки. Освен това, той установява защо родителите са толкова деспотични.

В „Голямото предизвикателство“ – Предизвикателите се движат бързо, за да видят колко мляко могат да ‘издоят’ за една минута!

А на терена – Харисън посещава зоологическата градина в Калгари, за да разбере по акото защо малките на животните са различни от човешките бебета.

Всичко за децата – Невероятно мляко и градина за медузи
01 юни 2015 в 20:00

Артзука – Кит от кутия за мляко
01 юни 2015 в 20:30

ПРЕМИЕРА – Свързани
07 юни 2015 в 21:00

‘Свързани’ ни предлага нов поглед към света, разкривайки научната основа на популярната игра ‘Six Degrees of Kevin Bacon’ / „Шестте степени на Кевин Бейкън“. Основаващ се на идеята, че всеки жител на Земята може да бъде свързан само в няколко стъпки, ‘шестте степени на разделението’ е бил смятан за градски мит. Филмът ни показва, че това е основната идея на едно велико научно постижение. Той представлява едно обмислено провокативно изследване на удивителната идея, че организация на природата се подчинява на един универсален закон.

Всички са чували за ‘шестте степени на разделението’ – идеята, че всеки в света може да бъде свързан само в няколко стъпки. Но, дали освен за хората, тези стъпки не се отнасят и за вирусите, невроните, белтъчините и дори – за модните тенденции? Дали ‘шестте степени на разделението’ няма да ни дадат представа за нещо, което е съществено за природата? Досега смятахме, че начинът, по който се свързват интернет страниците, електрическите мрежи и хората, е повече или по-малко случаен. Но, неотдавна двама млади физици откриха независимо един от друг, че мрежите се управляват от прости, но фундаментални закони. Това е откритие, което може да се окаже толкова важно, колкото наблюденията на Нютон върху гравитацията или теорията на Дарвин за еволюцията.

Бенджамин Франклин и неговият експеримент с хвърчило (10 юни 1752 година)

Всичко за децата – Сапунени мехури и сладкиш
10 юни 2015 в 20:00

Исторически личности – Бенджамин Франклин
10 юни 2015 в 20:30

Високо в бурното небе едно хвърчило с железен връх се носи от вятъра. Внезапно небето се прорязва от светкавица и ключът, закачен към връвта на хвърчилото, произвежда искра. Наблюдавайки светкавицата в нощното небе на Филаделфия, Бенджамин Франклин прави блестящо откритие, което ще промени света завинаги. Този забележителен учен, изобретател и политически деец твори нова история на човечеството благодарение на експериментите си с електричество.

Франклин изказва предположението, че ‘стъкловидното’ и ‘смолистото’ електричество не са различни видове електричество, а една и съща електрическа течност под различно налягане. Той е първият, който им дава наименованието положително и отрицателно електричество, и първият, който открива принципа на запазването на електрическия заряд. През 1750 година той публикува предложение за експеримент, целящ да докаже, че светкавицата има електрическа природа, като пусне хвърчило в буря със светкавици. През 1752 година във Филаделфия Франклин провежда забележителния си експеримент с хвърчило, извличайки искри от облаците.

Електрическите експерименти на Франклин водят до изобретяването на гръмоотвода. Той забелязва, че проводниците със заострен връх, за разлика от тези със заоблен връх, имат способността да отвеждат незабелязано електрическия разряд, при това – на много по-голямо разстояние.

Сурова наука – Време и предаватели
10 юни 2015 в 21:00

Историята на електричеството – Искрата
10 юни 2015 в 21:30

Това е вълнуващата история на опитите на човечеството да овладее една от най-тайнствените природни сили – електричеството. В човешката история до съвсем неотдавна електричеството е било смятано за магическа сила, а днес то е кръвоносния поток на съвременния свят, който захранва нашия живот и лежи в основата на всички аспекти на технологичния напредък. Без него бихме били загубени. Този сериал от три части ни разказва за изумителни скокове на въображението и необичайни експерименти. Това е разказ за чудатите гении, използвали електричеството, за да осветят градовете ни, да прокарат връзки през океана и по въздуха, да създадат съвременна индустрия и да ни донесат цифровата революция.

Този епизод разказва историята на първите ‘натурфилософи’ или учени, които започват да разбулват тайните на електричеството. Те изследват любопитната връзка на електричеството с живота, създават странни и мощни уреди за неговото производство и дори опитомяват светкавиците. Всъщност, това са хората, положили основите на съвременния свят. Несъмнено, електричеството е фантастично чудо. Това е разказ за случилото се след първото реално съгласувано усилие да се проумее природата на електричеството; за това как сме се научили да го произвеждаме и съхраняваме, докато в крайна сметка сме създали нещо, което ни дава възможност да го произвеждаме по желание – акумулатора.

ПРЕМИЕРА – Тайнственият хобит
21 юни 2015 в 21:00

„Хобитът Енигма“ изследва едно от най-големите съвременни противоречия в науката – какво всъщност са установили учените, когато са открили миниатюрния човекоподобен скелет на странно същество на индонезийския остров Флорес през 2003 година? Жестокият спор, започнал след оповестяването на откритието, раздели света на антропологията на две. Дали костите не принадлежат на странен и неизвестен дотогава примитивен човешки вид?

Откритието на хобита ни кара да преосмислим някои от най-фундаменталните въпроси за произхода на човека. Как е успял хобитът да оцелее толкова дълго и до съвсем неотдавна? Кои са неговите прадеди? Възможно ли е човешките корени да се крият в Азия, а не в Африка?

С изключителния си достъп до провеждащо се интердисциплинарно изследване и нови теренни проучвания филмът дава задълбочена представа за една удивителна нова теория за човешката еволюция. „Хобитът Енигма“ ни кара да си зададем най-трудния въпрос – какво означава да бъдеш човек?

ПРЕМИЕРА – Туберкулоза: бялата смърт
28 юни 2015 в 21:00

Туберкулозата е съпътствала човечеството още от древността. Това широко разпространено заболяване е поразявало хората още от 4000-та година пр.н.е. Останки от скелети показват, че праисторическите хора са страдали от него, като свидетелства за туберкулозно загниване са намерени дори в гръбначния стълб на мумиите. Угасяващата действителност на туберкулозата, наричана ‘бялата смърт’, отключва симптоми, засягащи белите дробове, изразяващи се в жестока кашлица, болки в гърдите и храчене на кръв. Обикновено свързвана с времето преди началото на 20-ти век, днес тази болест се завръща отмъстително, поразявайки до една трета от населението на света.

Филмът ‘Туберкулозата: бялата смърт’ проследява историческата еволюция, илюстрира процесите на загниване у човека и разбулва научните факти, криещи се зад тази смъртоносна болест. Преди Индустриалната революция туберкулозата е била смятана за вампиризъм. Хората със симптоми като зачервени и подути очи, бледа кожа, храчещи кръв, са били карани да пият кръв, за да компенсират загубата й. По-късно, през 1882 година Робърт Кох открива бацила на туберкулозата, като революционизира микробиологията и оставя трайна следа в лечението на инфекциозните заболявания до наши дни. Филмът проследява постиженията и провалите на един човек, чието наследство хвърля светлина върху мястото на бялата смърт в наши дни.

НА ФОКУС: ВЯТЪРЪТ
13 и 14 юни 2015 след 19:30

По принцип ветровете близо до земната повърхност възникват в резултат от разликите в атмосферното налягане. Ветровете по света оказват влияние върху климата и времето, но също и върху релефа на Земята посредством ерозията. При топло време влажният въздух се издига бързо, проявявайки се във вид на нестабилни атмосферни гръмотевични бури. Ветровете, завихрили се в тези облаци, пораждат фуниеподобни торнада. Когато торнадото достигне земята, то действа като гигантска прахосмукачка, засмуквайки големи предмети. Но, силата на вятъра не е само разрушителна, тя представлява и чист, неизчерпаем източник на енергия. Още повече, че това е най-бързо развиващият се енергиен източник в света, конкуриращ по цена най-евтиния източник – въглищата, който обаче, има и най-голям принос в процеса на глобалното затопляне.

ВЯТЪРЪТ – сила, с която трябва да се съобразяваме!

НА ФОКУС през юни!

Марви Хамър – По следите на торнадата и гигантските стършели
13 юни 2015 в 19:30

В средната част на САЩ студеният въздух от Севера се среща с топлия въздух от Юга, създавайки условия за възникването на едно от най-големите природни бедствия – торнадото. Торнадата прекосяват сушата със скорост до 500 километра в час, като я опустошават. Някои торнада са с широчина 100 метра и са толкова мощни, че могат да вдигнат във въздуха цели къщи, засмуквайки ги като гигантска прахосмукачка. Никой не може да каже със сигурност кога и къде ще възникне торнадо. С помощна на компютърните изображения един екип от изследователи ще се опита да определи точното място, на което може да възникне торнадо, след което ще се опита да се доближи до него.

Най-големите стършели в света се намират в Япония. Тези гигантски насекоми живеят предимно под земята, като строят гнездата си сред корените. Когато гнездото е готово, царицата-майка започва да снася яйцата си. След седмица от всяко яйце се излюпва лакома ларва. Сега гигантските стършели имат нова задача – да осигурят прехрана на ларвите. Пълният с ларви пчелен кошер е идеален източник на храна за лакомото потомство на стършелите. Но, пчелите не се предават без бой, макар че битката е неравна. Дори когато пчелите са повече на брой, те не са равностоен противник на стършелите.

Експресът на учените – Торнадо в бутилка
13 юни 2015 в 20:00

Артзука – Фотокопиране
13 юни 2015 в 20:30

&

Сръчни пръсти – Настолно торнадо
14 юни 2015 в 19:30

Изпълнен с цветове, енергия и вдъхновение, „Сръчни пръсти“ предлага свеж иновативен подход към изкуството с този нов отличен с награди филм за деца, посветен на творчеството. Сериалът насърчава децата да използват въображението си и да дават израз на творческите си способности в широк кръг от дейности. Всяко филмче включва Food Fingertips, Fun Fingertips, Top Makes и One Minute Make, с което предлага разнообразни дейности, стимулиращи мисленето на децата. А, след като децата изгледат филма, те могат да влязат в изключително популярната интернет страница, където ще намерят допълнителни указания, идеи и дейности. Със „Сръчни пръсти“ всичко е възможно – единствената граница е вашето въображение.

В този епизод ще видите как можете да направите специално чукче, как от черупки от яйца и безвредни бои можете да си направите чудесен тебешир за рисуване върху паважа, как за по-малко от минута с помощта на памучна макара можете да накарате часовника да бие, и как от купчина стари пластмасови чаши можете да си направите игра с настолно торнадо.

Всичко за децата – Ветропоказател и букет цветя
14 юни 2015 в 19:45

Сръчни пръсти – Удобно шкафче за дрехи
14 юни 2015 в 20:15

Марви Хамър – Белогърдият морски орел и По следите на торнадото
14 юни 2015 в 20:30

e² Енергия – Обуздаване на вятъра
14 юни 2015 в 21:00

Макар че вятърът е най-бързо развиващият се енергиен източник в света, приемането му в САЩ не става лесно. В югозападната част на Минесота, обаче, вятърът става все по-популярен местен източник на енергия и доход за селските стопани. На всички останали места местните фермери са образували ветрени кооперативи по собствена инициатива със същия положителен икономически ефект. Правителството на щата Минесота играе важна роля в политиката по отношение на вятъра, провокирайки въпроса дали останалата част от САЩ ще последва примера на този щат?

В течение на много години ветровете в Югозападна Минесота са удряли, галели и прегръщали земеделските обитатели на щата. Но, дали те не биха могли и да спасят начина на живот на едно малко градче, като в същото време решат проблема със световната енергийна криза? Какво е нужно, за да може възторженото отношение към вятъра да придобие ръководно значение за този земеделски щат? По ирония отговорът на този въпрос е – ядрените отпадъци. През 1994 година законодателите проведоха разгорещени дебати по въпроса дали да разрешат на най-голямата инсталация в щата да съхранява нови отпадъци в своята ядрена централа на Прери айлънд. В крайна сметка те разрешиха съхраняването при условие, че инсталацията инвестира 550 мегавата възобновяема енергия. Така бе поставено началото на първата мащабна инвестиция на щата Минесота в областта на ветрената енергия.

Супер наука – Вятърна енергия: Китай
14 юни 2015 в 21:30

Ветрената енергия в Китай е в разцвета си. Въпреки че в момента делът й в общото производство на енергия в Китай възлиза само на 1%, индустрията се развива с бързи темпове. От 2005 година капацитетът на ветрената енергия се е увеличавал ежегодно повече от два пъти. До 2020 година Китай планира да инсталира 30GW ветрени мощности. Но, експертите прогнозират, че при сегашните темпове на растеж тази цифра би могла да „закове“ на 100GW – енергия, достатъчна за снабдяване на поне 100 милиона домакинства.
Но, защо ветрената енергия има толкова голямо значение? Отговорът се крие в глобалното затопляне. Китай е най-големият източник на парникови газове в света. Нашето съвременно общество използва голямо количество енергия и потребностите му непрекъснато се увеличават. Но, откъде идва енергията, която осветява домовете ни и движи нашата икономика? 70% от енергията на Китай идва от въглищата. Въглищата са най-евтиният източник на енергия, но също – и най-мръсният. При изгарянето на въглища и петрол се получават големи количества парникови газове и много нежелани продукти, като смог.

Коментари (0)

Публикувано в на 31 май 2015 г.