Цветът на българската кулинария се състезава по Фиеста ТВ

Акценти от програмата на Фиеста ТВ за седмицата от 5 до 11 септември, 2011

Националната кулинарна купа

Чудили ли сте се някога какво им е толкова особеното на скъпите ресторанти и защо има заведения, в които за резервация се чака с дни? Гледайте надпреварата за Националната кулинарна купа по Фиеста ТВ и ще разберете какво е висш гастрономичен пилотаж, а също защо професионалните готвачи умират млади.

Цветът на българската кулинария се състезава за приза „Готвач на годината” под строгия арбитраж на журито, излъчено от „Асоциацията на професионалните готвачи”.  Участниците трябва да покажат умения си в ограничено време и да не допускат адреналинът да повлияе на вкуса на ястието.

В първия кръг участниците сами определят менюто, а във втория се състезават в тъй наречения black box и трябва да изпълнят цяло меню в ограничено време, като при това спазят залога, който сами са вдигнали.

Гледайте „Националната кулинарна купа” по Фиеста ТВ в понеделник от 9.00, сряда от 19.30, петък от 23.00 и неделя от 10.30 ч.

Bienvenida, сеньора Лидия

В съвършено противоположния край на кулинарния регистър се намира топлата сладост на „Италианска идилия с Лидия”. Едно от любимите предавания на зрителите на Фиеста ТВ се завръща в ефир и ухае на вкусна манджичка, на бащина стряха и майчина милувка.

В крайна сметка, колкото и да се възхищаваме на висшата кухня, не можем да се храним само с трюфели и Дом Перниньон. Все ще дойде ден, когато ще ни омръзнат всички тия фаршировани омари, поширани миди, глазирани фазани и ще закопнеем за някоя вкусна мусака ала мама.

Изтерзаните ни от ядене на крак стомаси ще простенат, душата ще закопнее за нещо готвено. Тогава Лидия ще разтвори за нас ласкави обятия и ще произнесе магическата фраза Tutti a tavola a mangiare. Отсега е ясно – няма да устоим на поканата. Лидия я отправя всеки делничен ден 10.00, 18.00 и 22.00 ч.

Хапването добре, но и малко образованост не вреди

„Пътуването е като образование за готвача” – твърди Тод Инглиш. Наблюдението му е валидно както за професионалния готвач, така и за практикуващия у дома. Нищо не освежава така кулинарния репертоар, както пътуването и опознаването на различни традиции. А с опитен водач като Тод Инглиш пътешествието е истински приятно. Тод има изострен нюх за качествената храна и е наясно, че рибарските кръчми край пристанището понякога предлагат по-качествена и прясна храна от скъпите ресторанти и че понякога е по-вкусно да ядем направо от скарата с пръсти, отколкото на бяла покривка със сребърни прибори.

Обогатете общата си кулинарна култура и разнообразете уикенда си с „Кулинарните приключения на Тод Инглиш” от 20.30 ч.

Коментари (0)

Публикувано в на 5 септември 2011 г.