Цивилизацията на маите по Da Vinci Learning

Da Vinci Learning – очаквайте през май!

СПЕЦИАЛНОЦивилизацията на маите

Компас на времетоМаитеЧасти I & II

Следи от легендарната цивилизация на маите са се запазили до днес, както и загадките, оставени от тях. Маите са били много развити, с невероятни познания в областта на математиката, астрономията, архитектурата и изкуството. Но, в един момент, по причини, останали неизвестни досега, започва загадъчният упадък на тяхната цивилизация, който довежда до окончателното й изчезване.

Всъщност, цивилизацията на маите е съставена от много различни народи, населяващи земите на днешна Гватемала, Хондурас, Белиз и полуостров Юкатан в Мексико. Наричаме ги “маи”, защото са говорели един език, имали са един календар и една религия. Но, всеки град е имал отделно правителство и отделни финанси. Маите са били организирани в градове-държави и никога не са били империя, управлявана от централен град-столица, което прилича твърде много на управлението в Древна Гърция.

Какво е било влиянието на климата върху живота на маите? Кои са олмеките и защо те са известни като “цивилизацията-майка” на всички централно-американски култури? Как маите са изграждали своите храмове и градове? Каква е била социалната структура на маите? Как маите са създали календара? Къде са изчезнали маите?

 

&

Компас на времетоАцтекитеЧасти I & II

Неделя, 5ти май 2013 година, в 20:00 часа

Ацтеките са били велики воини, които не само са завладели съседните народи, но и са ги обединили в Империята на ацтеките. В апогея на своята мощ Империята на ацтеките е включвала 38 различни държави и голям брой народи. Поради разнообразието от области и народи, които са владеели, за ацтеките е било необходимо да имат столица, от която да управляват своите поданици. През 1325 година те основават Теночтитлан – малко селце, което с времето се превръща в легендарен град – център на мощна и страховита империя.

Теночтитлан е бил много специален град. Той е бил построен на малък остров, намиращ се в средата на голямо езеро. Улиците му са представлявали канали, свързващи града с нивите, градските центрове и други езера. Гражданите са използвали каналите като пътища и, подобно на повечето градове, Теночтитлан е бил пълен с хора. Населението му е наброявало 250,000 жители!

Ако се вгледате внимателно в хоризонта, ще забележите планините, които окръжават града. Ацтеките са изпитвали страхопочитание към планините с върхове, достигащи небето, където са живеели боговете. Ацтеките са построили около 25 пирамидални храма, наподобяващи планини. Храмовете са били проектирани така, че да внушават страх и респект у населението, а на каменните им олтари са се извършвали церемонии с човешки жертвоприношения.

 

Неделни дни на великите идеи

ПРЕМИЕРА НА DA VINCI LEARNING

Великите идеи на Джеймс МейДа полетим заедно

Неделя, 12ти май 2013 година, в 21:00 часа

Джеймс Мей ни представя нова серия от три програми, които разглеждат три различни концепции за бъдещето от Великите идеи на Джеймс Мей. Всяка от програмите е посветена на конкретна идея, която вълнува Джеймс – личният транспорт, роботиката и енергетиката.

В първата програма Джеймс търси по-добър и по-смел начина за достигане от точка А в точка Б, като започва пътуването си от замръзналата руска тайга, управлявайки превозно средство, пазено в тайна от обществото до 90-те години на 20ти век– “екрапопланът”. Способна да се плъзга по повърхността на океана и леда с невероятно висока скорост, тази летяща машина в началото изумява американските разузнавателни служби.

Продължавайки пътуването си, Джеймс се отправя към САЩ, пилотирайки единствената оцеляла летяща кола в света, която прави първия си опит за полет в разстояние на четири години. Легендарната Аерокола на 50-те години на 20-ти век – някогашен любимец на небесата, превозвал Мерилин Монро, Ава Гарднър и Лана Трънър, доказва, че летящата кола може да бъде изключително привлекателна.

В търсене на най-малкия хеликоптер в света Джеймс се отправя към Япония, където с изумление наблюдава излитането на машина, поддържана във въздуха от четири миниатюрни двигателя, всеки с размерите на пиле, но с мощ десет конски сили.

Превръщайки се дори в човек-ракета в хода на своите търсения, в една крайградска градина Джеймс закопчава коланите на седалката си в сгъваема ракета, която харчи повече гориво от реактивен самолет.

И накрая в Калифорния Джеймс среща най-голямата си мечта – последното от дългата поредица изобретения на д-р Молер, човек, прекарал 40 години в търсене на летяща кола, която да може да излита вертикално. Нейното управление е толкова просто, че всеки може да се справи с него, но дали светът е готов за летящата кола?

 

Великите идеи на Джеймс Мей – Човекът-машина

Неделя, 19ти май 2013 година, в 21:00 часа

 

Великите идеи на Джеймс Мей – Енергия за хората

Неделя, 26ти май 2013 година, в 21:00 часа

 

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА СЕМЕЙСТВОТО

Какво, как, къде – Викингите

Сряда, 15ти май 2013 година, в 17:30 часа

От 8-ми до 11-ти век викингите – прадедите на днешните скандинавци, тероризират половин Европа. Те атакуват непрекъснато крайбрежните градове на Англия и Франция. Навлизат и във вътрешността на континента, като доплуват по река Елба до град Хамбург и го опожаряват. Освен това, плячкосват и Париж. Причината за успешните им нападения се крие в бързите им кораби. Търговската им мрежа обхваща цяла Европа, като плувайки по реките те достигат чак до Русия и арабските страни и дори до Гренландия, където основават селища. Лайф Ериксон е пропътувал целия път до Северна Америка преди повече от 1000 години.

На норвежки език думата „викинг“ означава „морски боец“. Но, всъщност, по-голямата част от населението си е стояло у дома. В провинцията викингите са водели живот на мирни ловци и фермери. Викингското семейство обикновено само е произвеждало всичко необходимо за съществуванието си. Във всяко село е имало само един човек, специализиран в определен занаят – ковачеството. Ковачът е бил важна личност, защото той е изработвал оръжията. Викингите не са имали училища във вида, който ни е познат днес. Децата са научавали всичко, което е било необходимо да знаят, от възрастните, като са гледали и помагали. Детството им е било кратко. На седемгодишна възраст детето вече е трябвало да работи по цял ден.

 

Чарл Линдберг прелита Атлантическия океан (20 май 1927)

Разходки във времето – Летенето

Понеделник, 20ти май 2013 година, в 18:00 часа

Независимо от първите успехи и провали, мечтите и легендите за летене са продължили да подхранват човешкото въображение,като легендата за древните гърци Дедал и Икар – баща и син, затворени в сложен лабиринт. Дедал измисля умен план да направи крила от пера и восък, с които да избягат оттам. Планът се оказва успешен, но Икар забравя предупреждението на баща си да не лети твърде близко до слънцето. Восъкът се разтопява, крилете му падат и той се строполява на земята.

Един от най-великите умове на Ренесанса – Леонардо да Винчи, е бил запленен от летенето. Той е начертал тонове скици на летящи машини, като едно от най-забележителните му изобретения е орнитоптерът. Никой не знае със сигурност дали някой наистина се е опитал да лети с него, но 500 години по-късно той вдъхновява създаването на хеликоптера.

На френските братя Монголфие пък, почти случайно им идва идеята, че предметите могат да се издигат нависоко благодарение на въздуха. През 1783 година те пускат първия балон, пълен с горещ въздух, с живи пътници в него– овца, патица и петел. Балонът се задържа във въздуха 8 минути и се приземява на разстояние две мили без щети за пътниците.

Но, едва с появата на братя Райт всички тези идеи се обединяват в едно. Сутринта на 17 декември 1903 година в Северна Каролина се извършва първият моторен полет. Самолетът прелита само 36 метра, но слага началото на всички последвали разработки.

 

Търсачи на вкаменелости – Централна Англия

Четвъртък, 30ти май 2013 година, в 21:30 часа

ПРЕМИЕРА НА DA VINCI LEARNING

Първият идентифициран и описан динозавър в света е открит в Централна Англия, в околностите на Оксфорд. Търсачите на вкаменелости идват в Музея на Университета на Оксфорд по следите на динозавъра-убиец с подходящо избраното име мегалозавър. Търсачите на вкаменелости и експертът по динозаврите Фил Манинг обясняват значението на откриването на мегалозавъра и връзката му с могъщия тиранозавър-рекс.

В хълмистата част на Централна Англия се намира красивата и спокойна Чарнуудска гора. В тази очарователна гора могат да видят излезли на повърхността представители на най-древните скали в Англия, на възраст около 500 милиона години. Върху някои от тях има бледи призрачни отпечатъци, които представляват най-старите многоклетъчни вкаменелости в Англия: експерименти на природата с формата на странни растения, наподобяващи животни. Но, кои са били тези странни същества и как са живели преди толкова време?

Търсачите на вкаменелости се срещат и с изследователския екип, който счита появата си във водещите заглавия на „Сън“ за едно от значителните събития в живота си; открийте световноизвестен резерват за вкаменелости в дълбочините на градската част на Бирмингам и се насладете на едно ексклузивно интервю, взето в дома на сър Дейвид Атънбъро, което ще ви запознае с детството му, прекарано в проучване на провинциалната част на Лестършир в търсене на вкаменелости.

Коментари (0)

Публикувано в на 2 май 2013 г.