Три топ новини се родиха в ефира на PRO.BG тази сутрин с онлайн видео и снимки

Три топ новини се родиха в ефира на PRO.BG тази сутрин

Новините в 7:00 с Яна Грудева и Георги Любенов

Криза с парното може би ще има и тази година

Има опасност и тази зима да се повтори кризата с парното от миналата година. За това предупреди в студиото на НОВИНИТЕ на PRO.BG председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски.

„Вероятността е голяма,” категоричен е Терзийски. Пред телевизия PRO.BG той припомни, че кризата с природния газ миналата зима беше предизвикана след като Русия спря доставките на газ към Украйна. „Отношенията Москва-Киев и в момента са обтегнати заради предстоящите избори в Украйна и има опасност по икономически причини ситуацията да се повтори”, обясни Валентин Терзийски. Топлофикациите в страната обаче този път ще могат да реагират. „Имаме запаси от природен газ за 5 денонощия, а доставчикът „Булгаргаз” има изградена връзка с Гърция за евентуално подаване на газ от там”, обясни председателят на топлофикационните дружества. „Този път, ако се случи такава криза, няма да има драстични недостатъци от количества газ”, успокои Валентин Терзийски.

До момента просрочените задължения на топлофикациите в страната са 140 милиона лева, като битовите абонати са най-големите длъжцити на дружествата, каза още Терзийски. Доходите на хората трудо могат да осигуряват плащането на тези разходи, затова помолихме и тази година социалното министерство да ги подпомага, уточни още той. „Освен това хората могат да подпишат 5-годишен договор със съответната топлофикация за разсрочени плащания на дълговете”.

Топлофикациите в цялата страна са готови при предстоящо продължително застудяване, да пуснат парното, съобщи още Терзийски. Той уточни, че никъде няма да има проблеми при въвеждането на отоплителтия режим. „София, Плевен, Бургас и Враца имаха просрочени задължения, но миналата седмица се уточниха точните суми и плановете за изплащане, така че няма да има проблеми с пускането на парното”, допълни председателят на Асоциацията но топлофикационните дружества.

Българският хелзинкски комитет завежда дело срещу правосъдното министерство

Българският хелзинкски комитет започва дело срещу правосъдното министерство заради дискриминация към затворник. За 6-годишния си престой в Бургаския затвор, осъденият за кражба Димо Кокорков многократно е бил тормозен и пребиван, заяви самият той пред телевизия PRO.BG. Малтретирането отключило рядка форма на личностно разстройство, която го карала да се самонаранява и уврежда с една единствена цел – някой му да обърне внимание.

32-годишният Димо Кокорков влиза в Бургаския затвор за кражба на медна тел. Малко след това се разболял и поискал медицинска помощ – отказвали му многократно. Тогава Димо решава, че трябва да привлече вниманието по някакъв начин. "Съм си шил устата с игла и конец, също очите съм си шил и така съм стоял по 24, дори 30 часа", разказва Димо. "Всеки един негов такъв акт на протест, е довеждал най-често до още по-агресивно поведение към него," обяснява Анета Генова от Българския хелзинкски комитет.

Димо се е самонаранявал над 50 пъти. За белезите му обаче са помогнали и надзирателите. "Така ме биха, че направо ще кажеш, че от война идвам, целият в кръв, не можех да виждам от кръв," спомня си Димо. На мазохистичните му протестни демонстрации от затвора гледали с насмешка. "На тази база ние оправдано можем да заключим, че условията в Бургаския затвор са тези, които са провокирали неговия специфичен протест", категорична е Анета Генова.

Докато делото стигне до съда, от Министерството на правосъдието представиха пред PRO.BG друга гледна точка: „Няма доказателства, че е бил субект на тормоз от администрацията на затвора,” категорична е Тони Данчева – главен психолог на местата за излежаване на наказанията. Според нея Димо дори е бил обект на специално внимание и отношение от тяхна страна.

Истината ще стане ясна в съда, делото чака насрочване на дата.

Няма да има промени в БСП

На конгреса на БСП в неделя нищо няма да се случи и Сергей Станишев ще остане на поста си. Това прогнозира в студиото на НОВИНИТЕ Илия Божинов от Българската левица. Пред PRO.BG той определи случващото се със Столетницата като „буря в чаша вода”. „Паянтова стара сграда, която няма идея как да се закрепи – това е в момента БСП”, категоричен беше Божинов. От самата нея зависи колко време ще остане в това положение и „ако остане в този управленски състав, ще си стои в ъгъла”, подчерта бившият член на БСП. Според Божинов Столетницата вече не е социална партия, защото е спряла да защитава идеите на левите. „Ние сме лявата партия, която дава социалните идеи”, подчерта социологът. Спасението за БСП според Божинов е „да промени идейната база и хората, които ще я представляват”.

По повод заявеното намерение на Румен Овчаров да се оттегли от лидерския пост на столичната организация на БСП, Илия Божинов подчерта, че не вярва той да го направи. Според социолога, Овчаров е трябвало да напусне управлението още през 2006-та година.

Новините с Яна Грудева и Георги Любенов се излъчват всеки делничен ден в 7:00 часа по PRO.BG.

Коментари (0)

Публикувано в на 13 октомври 2009 г.