ТОП 20 марки в България: bTV са шести, Нова – номер 11!

Google и bTV са отново най-силните марки в България

В Топ 20 на престижната класация Superbrands за първи път попадат три български бранда – Нова телевизия, Abv.bg и Happy

Световната интернет търсачка Google е отново най-силната марка в България, а националната телевизия bTV продължава да бъде лидер сред българските брандове. Това показа резултатът от независимото проучване на потребителския сегмент на българския пазар по инициатива на глобалната организация Superbrands, което се провежда за четвърти пореден път у нас.

За първи път в историята на класацията у нас в Топ 20 попадат три от общо пет български марки – Нова телевизия, Abv.bg и HAPPY.

От номинираните в различни категории и сектори 1500 марки, опериращи на българския пазар, 500 бяха избрани за Superbrands в юбилейната промоционална програма за 2015-2016 г. на международната брандинг организация.

Някои от досегашните лидери по категории и сектори запазват водещите си позиции, но при други се наблюдава динамика: Kaufland измести BILLA при супермаркетите, Първа инвестиционна банка изпревари досегашния лидер сред финансовите институции УниКредит Булбанк, а VIVACOM отстрани Мтел от първото място в категорията „Телекомуникации“. Верея и Данон Активиа си поделят лидерското място при млечните продукти, а Алианц България и ДЗИ са първи с равен резултат в застрахователния сегмент.

Методиката на подбор и оценяване на брандовете е универсална за всички страни, реализиращи програмата Superbrands. Селективният процес се осъществява на два етапа: чрез конфиденциално гласуване на членовете на независимото експертно жури – Борда на Superbrands Bulgaria, и чрез национално гласуване на потребителите в интернет. Това дава възможност експертното мнение да се разгледа успоредно с мнението на потребителите. Членовете на Борда не получават материално възнаграждение, те не оценяват марка, с която са свързани, или брандове на свои конкуренти.

Партньор на Superbrands в провеждането на националното гласуване на потребителите в интернет е водещият Институт за пазарни проучвания GfK Bulgaria.

В процеса на оценяване експертите и потребителите се ръководят от дефиницията и критериите на световната организация за Superbrands:

Superbrands е марка, която е изградила отлична репутация в своя сектор и предлага значителни материални и емоционални предимства пред конкурентите. Тези преимущества, съзнателно или несъзнателно, признават потребителите и искат да ги притежават. Superbrands трябва да демонстрира:

Качество: Символизира ли марката качеството на предлаганите продукти или услуги?

Надеждност: Ползва ли се с доверие брандът, поддържа ли висок стандарт на продуктите или услугите?

Различие: Добре ли е позната марката в своя сектор? Успешно ли се разграничава от конкурентите си? Притежава ли индивидуалност и ценности, които я правят уникална на пазара?

Глобалната организация Superbrands предоставя право на квалифицираните марки да участват в официалната публикация за България за 2015-2016 г., както и да използват специалния символ на Superbrands в своите маркетингови комуникации, за да покажат на потребителите и на партньорите си постигнатото високо признание за отличен брандинг.

Участието в промоционалната програма Superbrands е само по покана на организацията.

Настоящият пети проект на Superbrands за България за 2015 година ще отбележи три важни юбилея – 20 години Superbrands International, 10 години Superbrands България и 5-ото издание Superbrands за България. По този повод юбилейното издание ще представи ведно най-силните потребителски и корпоративни марки на националния пазар.

През 2015 година ще бъде връчена за първи път и специалната награда на Superbrands Bulgaria за личност с най-голям принос за промоцията на бранда България. Това ще стане в резултат на национално онлайн гласуване на българските потребители.

Номинираните марки бяха позиционирани за оценяване по сектори в 28 категории от потребителския сегмент на българския пазар.

 
ТОП 20 МАРКИ В БЪЛГАРИЯ – НОЕМВРИ 2014 Г.
Марка Категория – сектор
GOOGLE 1 Интернет
COCA-COLA 2 Напитки – безалкохолни / газирани безалкохолни напитки
NESCAFE 3 Напитки – кафе, чай
OMV 4 Горива
ADIDAS 5 Облекло и обувки
bTV 6 Медии – телевизия и радио
ДЕВИН 7 Напитки – безалкохолни / минерални води
BMW 8 Автомобили
ARIEL 9 Стоки за бита / битова химия
APPLE 10 Технологии
НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ 11 Медии – телевизия и радио
ABV.BG 12 Интернет
NIKE 13 Облекло и обувки
FACEBOOK 14 Интернет
MERCEDEZ-BENZ 15 Автомобили
MILKA 16 Храни / шоколадови и захарни изделия
HAPPY 17 Ресторанти и кафенета
HEINEKEN 18 Напитки – бира
ЛУКОЙЛ 19 Горива
BOSCH 20 Стоки за бита / черна и бяла техника

ЛИДЕРИ В ОТДЕЛНИТЕ КАТЕГОРИИ – НОЕМВРИ 2014 Г.
BMW Автомобили
GOOGLE Интернет
L’OREAL Козметика и продукти за лична хигиена
В. „24 ЧАСА“ Медии – вестници и списания / всекидневен вестник
В. „КАПИТАЛ“ Медии – вестници и списания / седмичен вестник
COSMOPOLITAN Медии – вестници и списания / месечно списание мода и лайфстайл
NATIONAL GEOGRAPHIC Медии – вестници и списания / месечно научно-популярно списание
bTV Медии – телевизия и радио / национална телевизия
ДАРИК РАДИО Медии – телевизия и радио / национално радио
COCA-COLA Напитки – безалкохолни / газирани безалкохолни напитки
ДЕВИН Напитки – безалкохолни / минерални води
NESTEA Напитки – безалкохолни / негазирани безалкохолни напитки
HEINEKEN Напитки – бира
DOMAINE BOYAR Напитки – вина
JOHNNIE WALKER Напитки – високоалкохолни / уиски
ABSOLUT Напитки – високоалкохолни / водка
БУРГАС 63 Напитки – високоалкохолни / ракия
METAXA Напитки – високоалкохолни / коняк
NESCAFE Напитки – кафе, чай / кафе
PICKWICK Напитки – кафе, чай / чай
ADIDAS Облекло, обувки
OMV Горива
BRITISH AIRWAYS Пътуване – авиокомпании
ALFATOUR Пътуване – туроператори
HILTON Пътуване – хотели, курортни комплекси
HAPPY Ресторанти и кафенета
НАРОДЕН ТЕАТЪР „ИВАН ВАЗОВ“ Свободно време и забавления
ARIEL Стоки за бита / битова химия
IDEAL STANDARD Стоки за бита / санитарен фаянс
BOSCH Стоки за бита / черна и бяла техника
АДРЕС НЕДВИЖИМИ ИМОТИ Строителство и недвижими имоти
VIVACOM Телекомуникации
APPLE Технологии
ТЕХНОПОЛИС Търговски вериги и центрове / верига хипермаркети за електроника
KAUFLAND Търговски вериги и центрове / верига супермаркети
METRO CASH & CARRY Търговски вериги и центрове / верига хипермаркети за храни, стоки за бита
ACTAVIS Фармация и медицина
VISA Финансови услуги / кредитни карти
ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА Финансови услуги / банки
АЛИАНЦ БЪЛГАРИЯ, ДЗИ Финансови услуги / застраховане
ВЕРЕЯ, ДАНОН АКТИВИА Храни / млечни продукти
МАДЖАРОВ Храни / месни продукти
BELLA Храни / общо
MAGGI Храни / подправки
DERONI Храни / консервирани храни
ФАМИЛИЯ Храни / хлебни изделия
MILKA Храни / шоколадови и захарни изделия
ROLEX Часовници и аксесоари

УЧАСТНИЦИТЕ В ГЛАСУВАНЕТО НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

Общо 3500 мъже и жени, ползващи интернет, взеха участие в гласуването на потребителите в българското издание на глобалната програма Superbrands за 2014 г.

Участниците в изследването са градски жители (35% от София), две трети от тях са на възраст между 26 – 45 години.

Средният брутен месечен доход на домакинствата, в които живеят участниците, е 1400 лв., като половината респонденти посочват доход на домакинството между 501 и 1500 лв.

ПОЗНАВАНЕ НА МАРКИТЕ НА СТОКИТЕ И УСЛУГИТЕ

Малко над половината от участниците в гласуването (55%) смятат, че степента, в която познават марките (на стоки и услуги) на пазара, е висока. Този резултат представлява спад спрямо равнището (62%) от предходното издание на Superbrands за 2012–2013 г.

Тези, които посочват, че са средно информирани за марките на пазара, са 36%, а респондентите, които смятат, че не познават марките добре или не могат да преценят, са 9%.

Мъжете си дават по-висока оценка по отношение на своята информираност за марките на пазара, отколкото жените. По същия начин участниците, живеещи в столицата и областните градове, оценяват по-високо познанията си за марките в сравнение с хората от малките градове.

ФАКТОРИ ПРИ ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЕТО ЗА ПОКУПКА

Мненията на приятели, които ползват марките и конкурентните цени, се открояват като двата най-важни фактора, когато потребителите решават какви марки да купуват. Мненията на известни личности, които ползват марките, имат най-малка тежест при вземането на решение за покупка, но е възможно влиянието им да не се осъзнава напълно от респондентите.

Жените в по-голяма степен обръщат внимание на мнението на приятели и на това, дали марката е етична (грижа за околната среда, политика по отношение на работниците и служителите и т.н.), докато мъжете повече се влияят от известността на марката и обвързаността й с любимите им спортове.

По-младите участници в изследването – между 18 – 35 г., са по-силно повлияни от мнението на приятелите при решението за покупка на дадена марка. Заслужава да се отбележи, че конкурентите цени вече влияят в еднаква степен на всички възрастови групи, за разлика от 2012 г., когато бяха по-важни за участниците над 45 г. Възрастовата група над 45 г. отдава по-голямо значение на това, марката да бъде известна, отколкото хората под 35 г.

КРИТЕРИИ ПРИ ИЗБОРА НА МАРКА

Дали марката проявява грижа към своите потребители и от коя страна произхожда тя – тези два критерия се открояват с най-голяма тежест при избора на марка. Важността на страната на произход се увеличава с възрастта на участниците (най-ниска сред участниците между 18 – 25 г., най-висока сред тези над 36 г.).

Около 1/3 от участниците в онлайн гласуването посочват опазването на околната среда и етичното поведение сред критериите, които вземат под внимание при избор на марка. Опазването на околната среда се споменава по-често от участниците над 45 г., а етичното поведение – от живеещите в София.

Дали марката е собственост на многонационална компания и дали се грижи за своите работници и служители интересува повече мъжете отколкото жените.

СКЛОННОСТ ДА СЕ ПЛАТИ ПОВЕЧЕ ЗА ЛЮБИМА МАРКА

Най-голям дял от участниците (33%) са склонни да платят за любимата си марка цена, която е с 10% по-висока. Една четвърт биха платили до 25% по-висока цена за любимата си марка.

Респондентите под 35 г., както и живеещите в София са по-склонни да плащат допълнително за любима марка.

ПОВЕДЕНИЕ ПРИ ПОКУПКА

Мнозинството от участниците (86%) продължават да възприемат това, че една стока или услуга е „маркова“, като гаранция за високо качество. Голяма част от респондентите (72%) разчитат на сигурността, която дава известната марка, и в случаите, когато „не разбират“ достатъчно от съответния вид стока или услуга. Дори когато потребителите търсят най-добрата цена, харесването на марката е необходимо условие, за да купят съответната стока (75% от участниците).

Лоялни към предпочитаните от тях марки независимо от предложенията на конкурентите са малко над 40% от респондентите.

Коментари (0)

Публикувано в на 24 ноември 2014 г.