Толстой – бунтар, секс маниак и изнасилвач по Viasat History


Ексклузивна европейска премиера по Viasat History и Viasat History HD
Проблемът с Толстой
Документален филм – Великобритания, 2011 г.

На 9 септември, по случай 183-тата годишнина от рождението на Лев Николаевич Толстой,
Viasat History ще представи премиерата на новия документален филм „Смутителят Толстой”.

Ще научим как един от най-великите писатели на Русия се превръща в един от най-големите нейни размирници.

Какво се крие зад най-великите творби на руската литература и кой е бил човекът, смятан за гений на реалистичния роман?

Алан Йентоб от Би Би Си поема на епично пътуване, по следите на тревожното и трудно детство на великия руски писател и неговата трансформация в изявен пацифист и яростен критик на установените порядки. Той проследява събитията, спомогнали за оформянето на Толстой такъв, какъвто го знаем днес. От юноша безделник, прекарал детството си в Казан, до войник, станал писател по време на военната си служба в Чечня и участвал в битки по време на Кримската война – военните преживявания на Толстой са отразени в шедьовъра му „Война и мир“.

Този документален сериал разкрива по-мрачните и по-лични аспекти от живота на изключителния гений. Ще научим как пристрастеността на Толстой към секса, непрестанните игри на хазарт и участието му в обсадата на Севастопол дават началото на съзидателния процес, в резултат от който се появяват книгите, считани днес за част от световното литературно наследство. Филмът анализира и страстния, но брутален, продължил 48 години брак със София – едно невероятно съжителство на двама души, започнало с изнасилване, довело до 13 деца, но завършило по трагичен начин.

Успехът на „Война и мир” донася слава и богатство за Толстой, но и го потапя в дълбока криза на средната възраст. Алан проследява мъчителната втора половина от живота на писателя, когато той се трансформира от аристократ в анархист и обръща гръб на творбите си, притежанията си и, накрая, на съпругата си от 48 години.

Алан пътува на изток през безкрайната, далечна пустош на руската степ, изследвайки мрачните страници на великия любовен роман на Толстой „Ана Каренина”, до малкото градче, където Ана се самоубива, а след това – по стъпките на писателя по време на неговото поклонничество до удивителния манастир, където започва духовното търсене на Толстой.

Ще станем свидетели на бурните събития през последните години от живота на твореца и на страстната му връзка с последователя му Чертков, когото София нарича „въплъщение на Дявола”. И накрая, Алан проследява бягството на Толстой от дома му, когато е на 82 години, и последвалото пътуване, завършило в отдалечена жп гара.

Сред лицата, които споделят мисли във филма, са праправнукът на Толстой и директор на Музея на Толстой в Ясна поляна – Владимир Толстой, проф. Олга Сливицкая, водещи руски коментатори, английският историк Ан Уилсън, проф. Антъни Бригс и авторът на наскоро излязлата биография на Толстой Розамунд Бартлет.

Първи епизод: „На война срещу самия себе си” – 9 септември
Втори епизод: „В търсене на щастието” – 16 септември

Коментари (0)

Публикувано в на 22 август 2011 г.