Tesla разкрива своя хуманоиден робот за „под $20 000“

Tesla представи своя хуманоиден робот Optimus днес на Деня на изкуствения интелект през 2022 г. и Илон Мъск вярва, че Tesla може да го пусне на пазара за „по-малко от $20 000“.

Както се очакваше, събитието започна с разкриването на работещ прототип на своя хуманоиден робот от Tesla – обявен за първи път на Деня на AI на Tesla през 2021 г.

На събитието бяха представени два прототипа.

Tesla започна с пускането на Pumpil C, първата версия на бота и изградена с „полуготови“ задвижващи механизми. Той служи като тестова платформа за първия робот на Tesla, изграден с вътрешни компоненти.

Ето снимка на Bumble C, който върви на сцената на събитието:

Не направи нищо интересно на сцената, но успя да се разходи и да разтърси публиката.

Tesla показа няколко видеоклипа на робота, изпълняващ определени задачи в контролирана среда.

Автомобилният производител показа робота, изпълняващ задача на реална работна станция в своя завод във Фримонт.

Но след Bumble Chi, Tesla представи първото поколение робот Optimus на сцената.

Причината, поради която Tesla не го ръководи и не показа по-ранен и по-труден прототип, беше, че все още не можеше да създаде новия.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск каза, че новият робот може да се разхожда през следващите няколко седмици, но той искаше да го покаже днес, защото изглежда много като версията на робота, която ще влезе в производство:

Не можеше да направи много на сцената, освен да маха към тълпата и трябваше да бъде носен от служители на Tesla.

Мъск отбеляза, че тази версия е оборудвана с проектирани от Tesla задвижващи механизми, батериен пакет и силова електроника.

READ  Рори Макилрой води PGA в САЩ, докато Тайгър Уудс се бори с болки в краката | САЩ PGA

Tesla разкри, че първият прототип трябваше да се появи през февруари 2022 г., което доведе до тази нова версия, която сега трябва да се случи през следващите няколко дни.

Tesla сподели някои от спецификациите на Optimus, включително 2,3 kWh батерия, която според автомобилния производител трябва да е добра за цял ден работа.

Както Tesla обяви миналата година, същият „самоуправляващ се компютър“ е инсталиран в превозните средства на Tesla:

След презентация за спецификациите и ключовите характеристики на бота, Tesla премина към по-задълбочена презентация за роботизирания и AI подход за изграждането му.

Отново Денят на AI на Tesla е за набиране и показване на това, което Tesla прави, за да помогне за привличането на таланти, интересуващи се от тези подробности.

На потребителско ниво Мъск подчерта, че докато хората са виждали много хуманоидни роботи преди, усилията на Tesla са различни, защото се фокусират върху създаването на робот, който може да се произвежда масово. Виждал съм го в миналото.

А предимството на Tesla, каза Мъск, е, че неговият бот ще се захранва от неговия AI, който е създаден предимно за технология за самостоятелно управление. Той се надява, че Tesla може да използва тази работа, за да премести робота в реалния свят и да изпълнява полезни задачи.

Главният изпълнителен директор повтори предишни идеи за това как Optimus може да доведе до „фундаментална промяна в цивилизацията“ чрез „прекратяване на бедността“ чрез подобряване на икономическата производителност, когато се използва в индустрията.

Той вярва, че изграждането на робота ще струва „20 000 долара“. Той не актуализира графика за производство, но по-рано каза, че Tesla планира да го пусне в производство още през следващата година.


Абонирайте се за Electrek в YouTube за ексклузивни видеоклипове И се абонирайте интернет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.