Те бутнаха комунизма. Кои са, къде са, какво помнят? PRO.BG разказва… с онлайн видео и снимки

Те бутнаха комунизма. Кои са, къде са, какво помнят? PRO.BG разказва…

„Лицата на промяната” – раз/личната гледна точка към 1989

На 2 ноември НОВИНИТЕ на PRO.BG стартират поредица репортажи, посветени на събитията от преди 20 години

Какви са мечтите на Александър Каракачанов през 1989 и какво разказва на сина си 20 години по-късно? Къде прекарва дните си Петър Берон след политиката?

В поредицата репортажи НОВИНИТЕ на PRO.BG ще представят различната и лична гледна точка на “героите на онова време” – как те си спомнят 1989г. и какъв път е поел всеки от тях след това. На 2 ноември стартира проектът „Лицата на промяната”, който разказва историите на личностите, които поставиха основата на демокрацията у нас. От понеделник в новинарските емисии на медиата репортерите Петрина Василева, Елица Попова и Вяра Деянова ще срещнат зрителите с тези, които преди 20 години имаха смелостта да вдигнат глава и да търсят едно по-различно бъдеще за България.

Репортерите на НОВИНИТЕ се срещнаха с емблематични личности като Петко Симеонов, Петър Берон, Александър Каракачанов, Желю Желев, Едвин Сугарев … Сред архивни кадри и албуми с черно-бели снимки те споделиха най-съкровените си мечти и спомени за събитията и хората, които са били до тях през 1989г. Какво се случва с всеки един от тях след това, каква е съдбата им, как се чувстват днес и как възприемат събитията, в които са взели участие са само част от темите, които ще бъдат представени от репортерите на НОВИНИТЕ.

Петко Симеонов говори с гордост за мъжката съдба, която има неговото поколение – да бъдат “употребени от историята”. Като организатор на митингите, успява да преодолее създаваните от БКП пречки и да събере хилядите на Орлов мост. “Мисията на моята генерация бе демокрацията и свободата на словото, пожелавам на сегашното поколение да застане срещу течението”, допълва той.

„Ако ти не се хванеш с политиката, тя се захващаше с теб…” е обяснението на Петър Берон за пътя, по който е тръгнал. Разказва как след промените лично Тодор Живков му е варил кафе и завършва с горчива нотка в гласа – „Не ми пука, който както иска да ме помни. Ако изобщо някой ме запомни…”

Всичко започва от една пейка в градинката “Кристал”, от която по-възрастният с 20 години Александър Каракачанов разказва за какво са мечтали тогава, как протича първата политическа демонстрация и на какво учи сега синовете си.

Първият демократично избран президент на България Желю Желев откровено разказва за действията срещу него – „А мръдна на някъде и те все след мен. До магазина да отида, двама от ДС пак залепени за мен. Прекъсваха ми телефона, когато примерно давах интервю за Свободна Европа….”.

„Беше неповторимо изживяване да се срещнем с тези хора. През 1989г. сме били прекалено малки, за да участваме в събитията, но усещахме, че нещо важно се случва. Беше интересно да се докоснем до тези лица на промяната и да ги представим такива, каквито са били тогава и сега” – споделят репортерите на НОВИНИТЕ Петрина, Елица и Вяра.

От 1 ноември НОВИНИТЕ на PRO.BG, както и цялата програма на медията ще се излъчват във формат 16:9.

Коментари (0)

Публикувано в на 30 октомври 2009 г.