Чудесата на Копакабана и лечението с кока

„Без багаж” гостува на Копакабана

Тази неделя екипът на предаването „Без багаж” се отправя към Боливия. Първата дестинацията, с която зрителите на БНТ ще се запознаят е Копакабана.

Намиращо се на самия бряг на магичното езеро Титикака, градчето е смятано за люлката на цивилизацията на инките или т.нар. „утроба на света”.

Най-големите забележителности в града, които екипът на „Без багаж” ще обиколи са базиликата от 16 век и Девата на Копакабана (Черната Богородица), патрон и закрилник на града.

Статуята на Черната Богородица никога не се изнася извън манастира. Според поверие, ако се наруши спокойствието й, това ще предизвика унищожително преливане на езерото Титикака. Прочутата в цяла Южна Америка статуя се смята за извършител на чудеса, откакто е изваяна в края на 16 век.

В този брой екипът на предаването ще се срещне и с древните лечители, живеещи в района на митичното езеро Титикака -Калалайас. Те са известни с това, че са лекували кралете на инките и елита, а днес продължават практиката си из земите на Андите. Ритуалите им са свързани със система от религиозни вярвания -благодарение на листата от кока лечителят се свързва със земята и света на духовете.

Носители на тайната на лечението чрез билки, растения и минерали, Калалайас ще извършат древен ритуал за поклонение пред Пачамама- Майката земя, на който екипът на „Без багаж” и зрителите на БНТ ще станат свидетели тази неделя от 17:30ч.

Гледай видео запис от предаването онлайн

Коментари (0)

Публикувано в на 26 ноември 2011 г.