Чисто нова документалистика – очаквай по Viasat History! (+видео)

Премиерите през ноември по Viasat History

През този месец каналът излъчва вдъхновяващи истории за необикновени хора, осмелили се да отправят предизвикателство към негостоприемния свят и успели да докажат, че отдадеността, упоритата работа и отказът от компромиси водят до резултати във всички сфери на живота – филмова индустрия, футбол, бокс, плуване в ледения Арктически океан…

Ще се върнем и назад във времето, към отдавнашни, класически случаи на убийства, останали загадка, а също и „образцови“ скандали и събития, привлекли вниманието на хор та по целия свят, за да се опитаме да открием нови улики…

Премиера на 5 ноември по Viasat History
Велики режисьори – ЕКСКЛУЗИВНА ЕВРОПЕЙСКА ПРЕМИЕРА
Оригинално заглавие: Great Directors
Държава: САЩ
Година: 2009
Режисьор: Angela Ismailos

Документална лента в прослава на кинотворчеството и филмите, представящ десет от най-известните в света, провокативни и с индивидуален подход режисьори, живи и днес. Това е дълбоко личен и проникновен поглед към изкуството на киното и неговите творци. Световната премиера на документалния филм е по време на филмовия фестивал във Венеция през 2009 г. В него са включени оригинални и проникновени интервюта с международно признати кинорежисьори, сред които – Бернардо Бертолучи, Дейвид Линч, Стивън Фриърс, Аньес Варда, Кен Лоуч, Лилиана Кавани, Тод Хейнс, Катрин Брийа, Ричард Линклейтър и Джон Сейлс. Тези интервюта, наред с откъси от филми и архивни кадри от работния процес на режисьорите, разкриват отличителните характеристики на творческите личности, създали безсмъртни образи, които продължават да ни вдъхновяват.

www.greatdirectorsfilm.com

Премиера на 13 ноември по Viasat History
Една нощ в Турин – ЕКСКЛУЗИВНА ЕВРОПЕЙСКА ПРЕМИЕРА
Оригинално заглавие: One Night in Turin
Държава: Великобритания
Година: 2010
Жанр: документален филм

Преди да бъде учредена Висшата лига и играчите да започнат да получават заплати от по няколко милиона паунда, „футбол” в Англия е мръсна дума. Този спорт е в пълна немилост. Изглеждало, че както привържениците на футбола, така и „английските хулигани”, а и цялата нация преживявали период на падение. Със световния шампионат през 1990 г. в Италия идва моментът на изкуплението. Това обаче не е обикновено световно първенство. Мигът също е необичаен. Действията на мениджъра на английския отбор, сър Боби Робсън, са наблюдавани отблизо от всички медии, а самите играчи са наричани „магарета”. Но само за шест кратки седмици, със своите геройски подвизи, футболистите успяват да обединят нацията и почти достигат до финала на шампионата.

www.onenightinturin.co.uk

Премиера на 22 ноември по Viasat History
Жените на Джон Ф. Кенеди – ЕКСКЛУЗИВНО
Оригинално заглавие: JFK’s Women: The Scandals Revealed
Държава: Великобритания
Година: 2006

Този филм разкрива потресаващи подробности за истинския Джон Фиджералд Кенеди – американския президент, готов да рискува политическата си кариера, но и сигурността на страната си – в периода на Студената война, заради секс. По времето, когато американските медии най-после събират кураж да разкрият тази истина, убийството на Кенеди в Далас през ноември 1963 г. слага край на живота му, но спасява репутацията му. Филмът представя интимните отношения на Дж. Ф. Кенеди по време на президентския му мандат с четири „опасни” жени: Мерилин Монро, Елън Ромеч, Мариела Новотни и Джудит Камбел. И четирите са смятани от ФБР за риск за националната сигурност – три от тях поради предполагаемите им връзки с комунистите, а четвъртата – заради близостта й с мафиотски босове.

Коментари (0)

Публикувано в на 26 октомври 2010 г.